donderdag 8 november 2012

Dag 7: Central Hong Kong (deel 1)

Wandeling langs een aantal wolkenkrabbers

Vanuit de Zoological en Botanical Gardens zijn we in de richting van het busstation van het metrostation Central gelopen voor een toeristische rondrit door een deel van de stad. Onderweg hebben we foto's gemaakt van de wolkenkrabbers. Waarbij we het geluk hadden van een mooie blauwe lucht. We zijn naar de gebouwen op de foto gelopen, de Cheung Kong tower, de Bank of China, het HSBC-gebouw en Citibank Plaza. 


032 Skyline Hong Kong  Gebouwen in het centrum


Tijdens de wandeling zagen we voor het eerst de Chinese vlag op een gebouw, gecombineerd met de vlag van Hong Kong.

035 Vlaggen China en Hong Kong Links de Chinese vlag, rechts die van Hong Kong


HSCB Tower

Het HSCB gebouw is net als het vliegveld van Hong Kong ontworpen door de Britse architect Norman Foster. In de zomer van 2012 hebben we in Frankrijk het, door hem ontworpen, viaduct van Millau bezocht en bereden. Andere bekende werken van hem zijn de koepel op de Rijksdag in Berlijn en het vernieuwde Wembley stadion in Londen.
In 1996 heeft Arjan een symposium voor hem georganiseerd in het Evoluon in Eindhoven, waar Foster een eredoctoraat kreeg uitgereikt van de universiteit van Eindhoven.
Aan de voor en achterkant van het gebouw ziet het eruit alsof er enorme klerenhangers op geplakt zijn. De tweede foto laat een zijaanzicht zien.


043 Skyline Hong Kong 046 Skyline Hong Kong 054 Skyline Hong Kong  
HSCB Tower


Cheung Kong Center en Citibank Plaza

044 Skyline Hong Kong  Cheung Kong Center


Hierboven het Cheung Kong Center dat tussen het HSCB gebouw en de Bank of China staat. Rechts van Cheung Kong Center staat Citibank Plaza, een uit twee torens bestaand complex, de Citibank Tower en de ICBC Tower.


036 Skyline Hong Kong Citybank Plaza

Hieronder een foto waarop drie gebouwen in de lucht naar elkaar toe lijken te groeien.


042 Skyline Hong Kong  Wolkenkrabbers Hong Kong

Bank of China

038 Skyline Hong Kong Vliegtuig bij de Bank of China

Zoals de naam al suggereert is dit het hoofdkantoor van de Bank of China in Hong Kong. Het gebouw is geopend in 1990 en was destijds het hoogste gebouw van Azië (367 m). Hoe snel de ontwikkeling op dit punt gaat blijkt uit de huidige lijst van hoogste gebouwen van Azië. De Bank of China is inmiddels gezakt naar de zestiende plaats eind 2012*. Ook in Hong Kong moet de Bank of China inmiddels drie gebouwen voor laten gaan. Het is wel nog steeds een blikvanger door de bijzondere vorm.
Later die middag zijn we nog naar een uitkijkplatform in dit gebouw geweest.


041 Skyline Hong Kong040 Skyline Hong Kong  Bank of China
*In 2018 is het gebouw terug te vinden op plaats 20

Two International Finance Centre

Het Two International Finance Centre is een gebouwencomplex bij de haven waarvan de hoogste toren (415m) het op één na hoogste gebouw van Hong Kong is. Het station van de spoorlijn naar het vliegveld ligt onder dit gebouw. Op de foto links is in de verte de ICC Tower (484 m) zichtbaar. 

053 Skyline Hong Kong  Two International Finance Centre


Links van het Two International Finance Centre zien we het Jardin House. Bij de voltooiing van het gebouw in 1972 was het met 178.5 m het hoogste gebouw van Azië. Achter het Jardine House is een stukje van beursgebouw Exchange Square te zien.


052 Skyline Hong Kong  Two International Finance Centre

Op de foto hieronder zien we rechts van het Two International Finance Centre het Hong Kong Club Building.

048 Skyline Hong Kong Hong Kong Club Building


AIA Central Tower

Vlakbij de Bank of China staat ook nog de AIA toren die in 2005 gereedkwam. Boven de toren is een opstijgend vliegtuig te zien. 


045 Skyline Hong Kong AIA Central Tower

Geen opmerkingen:

Een reactie posten