zondag 20 mei 2012

Weekend Brussel - Dag drie

Omdat onze trein terug naar Nederland pas in de loop van de middag vertrok, hebben we de ochtend gebruikt om nog het een en ander te doen in Brussel. We zijn eerst naar het stripmuseum in de Zandstraat gelopen.

187 Belgisch Stripcentrum Belgisch Stripcentrum

Het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal is gevestigd in een oud warenhuis van de Belgische Art Nouveau architect Victor Horta.

157 Belgisch Stripcentrum
163 Belgisch Stripcentrum
172 Belgisch Stripcentrum

In het gebouw veel bekende en minder bekende striphelden. De meest bekende striphelden hadden allemaal hun eigen hoekje, zoals hier het hoekje van Lucky Luke.

162 Belgisch Stripcentrum

Kuifje heeft een prominente plaats in de hal.

178 Kuifje Belgisch Stripcentrum

En hij zit zelfs verwerkt in het logo van het museum.

189 Logo Belgisch Stripcentrum

Als je het museum verlaat en naar links loopt kun je aan het eind van de straat een trap oplopen. Boven staat een beeld van Guus Flater.

191 Guust Flater einde Zandstraat Guust Flater

Het was inmiddels erg mooi weer geworden en we hebben nog een stadswandeling gedaan langs een aantal muurschilderingen van strips die een relatie met Brussel hebben. Voordat we bij onze eerste muurschildering kwamen liepen we over het Martelarenplein, de gebouwen aan dit plein zijn voor een belangrijk deel in gebruik van de Vlaamse regering.

194 Martelarenplein195 Martelarenplein Martelarenplein

De eerste in het rijtje muurschilderingen was Guust Flater in de Schildknaapstraat.

198 Guust Flater Schildknaapstraat200 Guust Flater Schildknaapstraat Schildknaapstraat - Guust Flater

De overige muurschilderingen op onze route waren:

205 Dommel Vlaamsesteenweg  varkensmarkt Vlaamsesteenweg - Dommel
211 Billy the Cat Oppemstraat Oppemstraat - Billy the Cat

We hebben ons bezoek aan Brussel afgesloten met een lunch op een terras vlakbij de Dommel muurschildering. Daarna zijn we terug gegaan naar het hotel om de tassen op te halen. Met de metro zijn we naar Brussel Zuid gegaan. Dit was het beginpunt van de trein naar Amsterdam en in Brussel Zuid kon je nog zitplaatsen vinden. Daarna stroomde trein weer helemaal vol.
Het was een prachtig weekend.

Weekend Brussel - Dag twee (deel 3)

Na het bezoek aan het museum zijn we naar het Warande Park gegaan. Aan de zuidzijde van het park ligt het Koninklijk Paleis. Gedurende een deel van de zomer was het pelais open voor het publiek. Daarvoor waren wij te vroeg.

133 Koninklijk Paleis Brussel Koninklijk paleis Brussel

Nadat ons uitje in Brussel nogal fris was begonnen, was het weer inmiddels volledig omgeslagen. We waren blij dat we in het park wat schaduw hadden. In de buurt van het Paleis der Natie zorgt een grote fontein voor enige verfrissing.

135 Warandepark fontein Fontein in Warandepark

Het Paleis der Natie ligt, gezien vanuit het Koninklijk Paleis, aan de overkant van het park. In het Paleis der Natie zetelen de beide kamers van het Belgische parlement.

139 Paleis der Natie Paleis der Natie

Jubelpark
Het Jubelpark is door Leopold II aangelegd om het gouden jubileum van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. In het park moest een paleis en een triomfboog komen. Door geldgebrek was het allemaal niet op tijd klaar, het zou nog zo'n 50 jaar duren voor het af was.
Het meest imposante deel is ongetwijfeld de triomfboog.

155 Triomfboog Jubelpark150 Triomfboog Jubelpark Triomfboog Jubelpark

Bovenop de centrale boog staat een bronzen beeld met de titel: Brabant hijst de nationale vlag.

146 Triomfboog Jubelpark145 Triomfboog Jubelpark Brabant hijst de nationale vlag

Zo'n dagje in de stad is altijd vermoeiend. Vanuit het Jubelpark zijn we teruggegaan naar ons hotel om even op te frissen en een beetje tot rust te komen.
Nadat we de eerste avond in een 'toeristenmenu'-restaurant bij de Grote Markt terecht waren gekomen, hadden we voor deze avond iets uitgezocht dat de veel geroemde Belgische gastronomie beter kon vertegenwoordigen. Het werd één van de visrestaurants in de buurt van het Sint Katelijneplein. Het was er prima vertoeven. Op de één of andere manier zoeken wij in restaurants altijd een tafel uit naast mensen die het samen niet leuk hebben. Ook hier is dat weer gelukt. Er zat een man met twee vrouwen aan een tafel. Een van die dames liet duidelijk merken dat ze het niet getroffen had in het leven. Wat er ook gebeurde, voor haar was het glas half leeg. Wij hebben het glas nog maar eens bij laten vullen, het was een heerlijke avond.

zaterdag 19 mei 2012

Weekend Brussel - Dag twee (deel 2)

Muurschilderingen

Op de eerste dag in Brussel hadden we bij het Amerikaans Theater al de muurschildering van Kiekeboe gezien. Die muurschildering maakt deel uit van een grote hoeveelheid muurschilderingen met taferelen uit strips die Brussel als decor hebben. Tijdens onze wandeling door Brussel zijn we er nog meer tegengekomen.

093 Kuifje Stoofstraat Stoofstraat - Kuifje
102 Roze Bottel en Duifje Vleugelslag Eikstraat Eikstraat - Roze Bottel en Duifje Vleugelslag
109 Ragebol kolenmarkt plattesteen Kolenmarkt - Ragebol
111 Victor Sackville Kolenmarkt - Lombardstraat Kolenmarkt - Victor Sackville
113 Nero en Co Sint-Goriksplein Sint-Goriksplein - Nero en Co
122 Suske en Wiske Lakenstraat - Vaartstraat Lakensestraat - Suske en Wiske

We wandelden langs de Vlaamsche schouwburg waar Joost van den Vondel op ons neerkeek.

129 Vondel Vlaamsche Schouwburg Vlaamsche Schouwburg - Joost van den Vondel

Vervolgens zijn we richting Kunstberg gegaan om de Musea voor de Schone Kunsten te bezoeken. Vanaf de Kunstberg kun je in de verte het stadhuis zien liggen.

130 Brussel kunstberg uitzicht stadhuis Kunstberg met uitzicht op stadhuistoren

Vanwege een verbouwing was een deel van de musea niet toegankelijk. Met name de moderne kunst moest het ontgelden. Slechts een beperkte keuze van de conservator was te zien. Het was niet echt een publieksvriendelijke keuze. We zijn er snel doorheen gehold.
Het Margritte museum was wel de moeite waard. Je krijgt een mooi overzicht van het werk van deze surrealist.
Na afloop van onze rondgang door het museum zijn we nog even wat gaan drinken in het museumcafé. Niet echt een aanrader. Het was ons al opgevallen dat Brussel een nogal dure stad is, maar hier draaien ze je helemaal een poot uit. Voor twee frisdrank en twee puntjes gebak mochten we bijna €20,- betalen.

Weekend Brussel - Dag twee (deel 1)

Op deze zaterdag hebben we gekozen voor een stadswandeling langs een aantal Brusselse hoogtepunten. De start was op de Grote Markt, misschien wel het mooiste plein van heel België. Meest in het oog springend is het vijftiende-eeuwse stadhuis.

063 Stadhuis Stadhuis Brussel

Hieronder nog enkele foto's van de grote markt.

062 Stadhuis Toren stadhuis Brussel
060 Grote markt Grote Markt Brussel
065 Grote markt066 Grote markt De Zwaan
085 Grote markt

Veel goud op de gevels en op sommige gebouwen rond de grote markt.

086 Grote markt078 Grote markt Gouden versieringen

De volgende stop tijdens onze wandeling was bij Manneke Pis. Het was erg druk bij het kleine beeldje op de hoek van de stoofstraat en de Eikstraat. Er was blijkbaar hoog bezoek, dus het ventje had een pakje aan en er stond een dweilorkest herrie te maken.

098 Manneke Pis Manneke pis

Zenne

De rivier de Zenne stroomt door Brussel, maar daar is vrijwel niets van te zien omdat het allemaal ondergronds gebeurt. Bij een binnenpleintje in een hoek van het Sint-Goriksplein is een klein stukje van de rivier zichtbaar.

117 Zenne bij sint-goriksplein Zenne

vrijdag 18 mei 2012

Weekend Brussel - Wandeling in de buurt van Atomium

Na het bezoek aan het Atomium hebben we nog een tijdje in de buurt rondgelopen voordat we teruggingen naar de stad. Het is een soort traditie aan het worden dat we tijdens onze reizen locaties van films en tv-series opzoeken. In dit geval de oude (1980-1981) Belgische jeugdserie Carolientje en Kapitein Snorrebaard


Carolientje en kapitein Snorrebaard
Openingsscène

Atomium, Brussel,
18 mei 2012

Carolientje en kapitein Snorrebaard
Openingsscène

Fontein Eeuwfeestlaan, Brussel,
18 mei 2012

Carolientje en kapitein Snorrebaard
Openingsscène

Chinese paviljoen, Brussel,
18 mei 2012

Een andere jeugdserie uit het begin van de jaren 80 die deels in Brussel is opgenomen is Dubbelpion. Ook in deze serie is het Atomium te zien.


Dubbelpion
Aflevering 2

Atomium, Brussel,
18 mei 2012

In Brussel zijn, verspreid over de stad, muurschilderingen van bekende strips die Brussel als decor hebben. De eerste die we tegenkwamen was Kiekeboe bij de ingang van het Amerikaans Theater. De expo 58 vormt het thema van deze muurschildering waar helaas een stuk van is verdwenen.

049 Amerikaans Theater Muurschildering Kiekeboe - Amerikaans Theater

Uiteindelijk zijn we met de tram terug gegaan naar het centrum. Na een korte opfrisbeurt zijn we in de richting van de grote markt gelopen om te eten. Dat was waarschijnlijk niet zo'n goede keus. Erg veel restaurants, maar er was weinig authentiek Brussels of Vlaams aan deze eettenten. Het is daar vooral pizza en andere standaard toeristenmenu's. Ik ben bovendien nogal allergisch voor al die mannetjes die je proberen binnen te lokken in hun vreetschuur. De ervaring leert dat het dan zelden goed is. We zijn uiteindelijk toch maar ergens gaan zitten en na het eten zijn we nog even bij Manneke Pis langsgelopen voordat we terug zijn gegaan naar het hotel. 
Ondanks het grijze weer hadden we een heerlijke eerste dag gehad in Brussel.

Weekend Brussel - Atomium

Op vrijdag 18 mei 2012 zijn we 's ochtends met de trein uit Nijmegen vertrokken voor een weekendje Brussel. Vooral de trein vanuit Roosendaal naar Antwerpen en Brussel was, zoals gewoonlijk, erg druk. We hebben tot antwerpen moeten staan.
In Brussel zijn we eerst naar het hotel gegaan om de bagage te dumpen voordag we de stad in gingen. Het Thon hotel is een groot hotel in het centrum van Brussel, naast metrostation Rogier. Het eerste wat bij binnekomst opvalt is dat in deze 'tweetalige' stad bijna niemand Nederlands spreekt. Zelfs de website van het hotel was volledig in het Frans.

Atomium

Onze eerste bestemming in Brussel was het Atomium. Het Atomium ligt in het Heizelpark in de buurt van het Koning Boudewijn stadion.

Uiteraard weet je hoe het Atomium eruit ziet, maar het is toch bijzonder als je dan zelf op die plek staat.

002 Atomium004 Atomium Atomium

Een aantal bollen kun je bezoeken. De permanente tentoonstelling in die bollen ziet er een beetje derderangs en achterhaald uit.
Op de ansichtkaart hieronder is het Atomium in aanbouw te zien.

 Maquette van een verdwenen paviljoen

De belangrijkste reden om de binnenkant van het Atomium te bezoeken is het uitkijkplatform in de bovenste bol. Daarvoor moesten we een tijdje in de rij staan. Boven kun je rondlopen en heb je uitzicht over Brussel. Bijzonder waren de waaghalzen die boven op één van de bollen stonden.

022 Mensen op Atomium Mensen op Atomium
025 Brussels Expo Uitzicht op Brussels Expo