vrijdag 13 oktober 2017

Nijmegen - Terschelling


 Veerboot Friesland

Dit verjaardagsuitje dat ik van Arjan cadeau had gekregen hebben we in oktober gepland in een weekend waarin het heel mooi weer zou worden. Een orkaan die over Ierland trok zorgde voor buitengewoon mooi weer in Nederland. Het werd al vanaf het begin van de week voorspeld en toen hebben we een hotel voor het weekend geboekt Op vrijdag 13 oktober begon ons weekend met een autorit naar Harlingen en de boottocht naar Terschelling.
Het mooie weer was die vrijdag nog niet echt gearriveerd in Noord-Nederland. Het was tamelijk grauw.
Hierboven de vlag van Terschelling en onze veerboot, de Friesland.


Overtocht Harlingen - Terschelling

DSC05825 Vlieland

De grilligheid van de vaargeulen en het feit dat de boot om de zandplaat Griend moet varen maakt dat de afstand die je aflegt bijna twee keer zo groot is als een rechte lijn van Harlingen naar Terschelling weergeeft. Daardoor duurt de overtocht twee uur.
Op de foto hierboven varen we langs het buureiland Vlieland. Op de volgende foto de duinen in het uiterste westen van Terschelling.

DSC05830
 Westen van Terschelling


Brandaris

DSC05852Brandaris
Langzaam maar zeker kwam de Brandaris dichterbij. De oudste vuurtoren van Nederland. Er stond al een Brandaristoren in 1323 die de nauwe doorgang tussen Vlieland en Terschelling moest markeren. Door de verschuiving van het eiland stortte de eerste toren in 1570 in zee. Ruim 20 jaar later bouwde men een nieuwe toren die ook meteen weer instortte. De huidige toren is in 1594 opgeleverd.
De Brandaris is een Rijksmonument.
Hieronder een panoramafoto van het westelijke deel van Terschelling.


DSC05845DSC05869DSC05846DSC05848

Vlakbij het haventje van West-Terschelling waren een paar kitesurfers hun kunsten aan het vertonen.

DSC05864DSC05867


Na aankomst in de haven hebben we direct fietsen gehuurd en zijn daarmee naar ons hotel gefietst, net ten oosten van het dorp.
's Avonds wilden we gaan eten in West-Terschelling bij restaurant Storm dat het hoogst scoort bij Tripadvisor. Helaas zat het vol, ze adviseerden ons het bij Restaurant Wigwam te proberen. Daar was inderdaad plek, maar we hebben wel eens betere adviezen gekregen. Het was gewoon een veredelde snackbar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten