zondag 29 april 2018

Drents-Friese Wold

Kale Duinen - Aekingerzand

Na afloop van een reünie in Appelscha zijn we op zondagochtend gaan wandelen in Nationaal Park het Drents-Friese Wold. We hebben gekozen voor de wandeling in het gebied dat bekend staat als de Kale Duinen. Het was een wandeling van ongeveer 5½ km. Direct bij het begin lag een mooi meertje waarin de bomen uit de omgeving werden weerspiegeld.


901 Kale Duinen - Aekingerzand902 Kale Duinen - Aekingerzand Meertje bij Aekingerzand

Het was zwaarbewolkt, maar in eerste instantie nog droog. Achter het meertje zagen we vrij snel waar het gebied zijn naam aan te danken heeft. Het pad loopt langs de rand van het grote stuifzandgebied.

903 Kale Duinen - Aekingerzand906 Kale Duinen - Aekingerzand907 Kale Duinen - Aekingerzand 905 Kale Duinen - AekingerzandStuifzandgebied


Tapuit

Er vlogen een heleboel vogels in het gebied en de meeste vogels die we op de foto hebben gekregen waren tapuiten. De grijze rug is kenmerkend voor volwassen mannetjes in de broedperiode. In oktober zagen we een tapuit op Terschelling in 'herfstkleding'.

912 Tapuit man lente923 Tapuit man lenteTapuit


Geelgors

Het Aekingerzand is typisch zo'n gebied waar je de geelgors kunt aantreffen. Het heide gebied met hier en daar een boom en wat laag struikgewas biedt alles waar een geelgors blij van wordt.
We zagen een geelgors die absoluut niet bang aangelegd was. Hij vloog pas weg toen we op een paar meter afstand stonden.

924 GeelgorsGeelgors

Terwijl we bezig waren met vogels spotten begon het langzaam een beetje te druppelen. Het druppelen ging over in lichte regen, echte regen en uiteindelijk kwam het met bakken uit de lucht. Omdat de regen pas voor later op de dag was voorspeld waren wij daar niet echt op voorbereid. 


925 Vink manVink


We hebben nog een foto van een vink gemaakt en zijn vervolgens in steeds hoger tempo gaan lopen om weer bij de auto te komen.


927 Kale Duinen - Aekingerzand Aekingerzand
928 Kale Duinen - Aekingerzand
 Iets groter meertje bij Aekingerzand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten