vrijdag 9 juli 2021

Utopia

0533a UtopiaUtopia

Dit vrij recent aangelegde natuurgebied in een Texelse polder ligt vlakbij De Schorren aan de andere kant van de dijk. Hoewel het pas tien jaar geleden is aangelegd hebben de vogels het al in grote aantallen gekoloniseerd.

0534 Utopia - diverse vogels

Nijlganzen, grauwe ganzen, scholeksters, kieviten, bergeenden en lepelaars zaten hier allemaal bij elkaar in een betrekkelijk klein gebied. Utopia zat echt vol met vogels. Ook bij Utopia kun je niet het gebied in, maar vanaf de dijk heb je prima uitzicht op al het leven in Utopia.

0603a Utopia - kluutKluut0608a Utopia - kluut

Kluten hebben een bijzondere manier om hun jongen te beschermen. Ze proberen de aandacht van belagers af te leiden door net te doen alsof ze zelf kreupel zijn. Ze laten dan een vleugel scheef hangen. Het landschap van Utopia is precies wat deze vogels wensen. In vergelijking met de jaren 90 is het aantal kluten In Nederland bijna gehalveerd. De laatste jaren lijken de aantallen stabiel.

0578a Utopia - grote sternenGrote stern

Meest luidruchtig was de grote kolonie grote sternen. Er schijnen inmiddels zo'n 6000 paartjes grote sternen te broeden in Utopia dat daarmee het belangrijkste broedgebied voor deze vogels is in Nederland. De jonge vogels hebben nog bruine vlekken in hun verenkleed, de volwassenen zijn grijs-wit met een zwarte kuif.

0581a Utopia - grote sternenGrote stern met vis

Hier probeert een grote stern indruk te maken met een visje op een nogal arrogant ogende soortgenoot.

0552a Utopia - scholeksterScholekster

Scholeksters zijn vaak nogal schuw, maar deze vogel had er geen problemen mee om van dichtbij gefotografeerd te worden.

0612 Utopia

Bij Jef

0937 Restaurant Bij JefRestaurant Bij Jef

Hoewel we tijdens onze reizen al in veel bijzondere restaurants hebben gegeten hadden we nog nooit gegeten in een restaurant dat in het bezit is van een Michelinster. Op Texel hadden we gereserveerd bij restaurant Bij Jef, onze eerste echte Michelinervaring. Nadat ik had gereserveerd zagen we tot onze schrik op de bevestiging de dresscode casual chic. We moesten opzoeken wat dat precies betekende en van de antwoorden werden we niet veel wijzer. Met onze kledingkeuze bleken we prima tussen de rest van de gasten te passen.
Na de uiterst vriendelijke ontvangst kregen we een aantal amuses en vervolgens werden we naar onze tafel gebracht. Om te voorkomen dat we na de vele gangen stomdronken het restaurant uit zouden rollen hebben we het wijnarrangement vervangen door een niparrangement. Wel bij elke gang de juiste wijn, maar dan met kleinere hoeveelheden.
De gerechten waren zonder uitzondering fantastisch. Vrijwel alle producten die ze gebruiken komen uit de directe omgeving. 
Het was een lange, mooie avond die we niet snel zullen vergeten. Aan het eind kregen we de menukaart van het verrassingsmenu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten