maandag 1 februari 2021

Coronawandelingen 8: Hoog water

Het water in de rivier is sinds gisteren flink gestegen. Onze dagelijkse coronawandeling verliep daardoor anders dan verwacht. Delen van de route waren overstroomd.

Op de eerste foto is te zien dat de uiterwaarden zijn volgelopen. 


We kwamen al snel bij een wegversperring die ons duidelijk maakte dat ons normale wandelingetje er vandaag niet in zat. We zijn toch nog even doorgelopen om wat foto's te maken. Het pad onderlangs de Spiegelwaal was vandaag ook geen optie.


En de waterval hieronder was gisteren nog het dijkje naar Lent.


De ganzen vonden het geen probleem dat ons wandelgebied was ondergelopen. Ze deden wat ze de hele dag doen, eten zoeken.

Grauwe ganzen

Natte poten voor de kraai en de nijlgans.

Zwarte kraai
Nijlgans

Hieronder de weerspiegeling van een groepje bomen in een plas water waar normaal een grasveldje is. Na een weekend met mooi weer is dat meestal een vuilnisbelt.


Deze eend maakte flink wat kabaal. Ze zwom in de fors uitgebreide plas aan de oostkant van het eiland.

Wilde eend  ♀️

Tot slot de Spiegelwaal op de plek waar in zomer zonaanbidders op een strandje liggen. Van het strandje is vrijwel niets meer over.


Update 2 februari

Opnieuw een wandeling gedaan in het rivierpark en opnieuw een grauwe miezerige dag. Vanwege het hoge water waren de meeste paden en bruggen nu afgesloten. Vanaf de Oosterhoutsedijk was alles vrij goed zichtbaar. En de vogels deden gewoon hun ding. De torenvalk moest hoognodig terwijl de reiger en de fotograaf stonden toe te kijken.

Torenvalk  ♀️
Blauwe reiger

De Zaligebrug was afgesloten. Waarschijnlijk omdat het water nog verder gaat stijgen want de brug was nu nog watervrij.

Zaligebrug

Hieronder een paar foto's vanaf de dijk richting Nijmegen. Van het eiland Veur-Lent is nog slechts een smalle strook zichtbaar.


Deze aalscholver was erg actief aan het duiken aan de Nijmeegse kant van de snelbinder.

Aalscholver

Update 3 februari

Het miezerige weer van de afgelopen dagen had plaats gemaakt voor een dag met heel veel regen. Toch nog even gaan lopen. Het water stond weer een stuk hoger. Van het eiland in de Waal stond alleen het hoogste gedeelte nog droog.


De watervogels hebben het ondergelopen gebied al volledig geannexeerd. Zo zagen we veel waterhoentjes en deze fuut dook in het weiland op zoek naar voedsel.

Fuut

Aan de andere kant van de dijk is niets aan de hand en gaat het leven gewoon door. Deze fazant liep dicht bij de weg een stukje verderop liepen er ook nog een paar vrouwtjesfazanten door een weiland.

Fazant ♂️

Bij het pad naar de Zaligebrug hebben ze aan de zijkant blokken gezet zodat je ook bij hoog water nog op de brug kunt komen. Dat was een leuke gedachte bij de bouw van de brug, maar zodra het water omhoog komt wordt hier alles afgesloten. In de praktijk hebben de blokken dus geen functie.

Zaligebrug

Hieronder het laatste stukje land bij de Oosterhoutsedijk dat nog boven het water uitstak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten