woensdag 2 maart 2022

Musée Rodin

146 Musée Rodin 

Nadat we klaar waren met de locaties in de buurt van de Eiffeltoren zijn we met de metro naar Musée Rodin gegaan. Eigenlijk voor een aantal filmlocaties in de tuinen van het museum, maar omdat we daarvoor tickets voor het museum moesten kopen hebben we dat er meteen bij gedaan. Het weer was inmiddels flink opgeknapt en in de tuin hebben we een lichte lunch genomen, soep en een croque monsieur. Het is een lekker rustige plek in de drukke stad.

Rodin

Musée Rodin is gevestigd in een voormalig hotel dat nu volledig is ingericht met werk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). In de beeldentuin staan een heleboel werken van Rodin.


127 Musée Rodin - De denker122 Musée Rodin - De denker

Het beroemdste beeld van Rodin, De Denker, staat in de tuin vlakbij de ingang. Het is zo ongeveer het eerste object waar je tegenaan loopt. De in gedachten verzonken man vertegenwoordigd de creatieve geest aan het werk.

161 Hotel des Invalides

Musée Rodin ligt naast de Dôme des Invalides waar Napoleon is begraven. De vergulde koepel van het gebouw steekt boven de begroeiing van de tuinen van Musée Rodin uit. Op de volgende foto twee beelden waarbij de afgebeelde personen in dezelfde houding staan. Het zijn Eustache de Saint Pierre (voorgrond) en Pierre de Wissant. Beide figuren horen bij de groep personen die Rodin heeft afgebeeld in De Burgers van Calais. De burgers van Calais waren vooraanstaande burgers van deze door hongersnood geteisterde stad, die zich tijdens de honderdjarige oorlog overgaven aan de Engelse koning met het verzoek om de stad te sparen.

149 Musée Rodin Eustache de Saint Pierre en Pierre de Wisant

Hierna de Poort naar de Hel. Er zijn een heleboel van deze poorten vervaardigd waarvan er dus één hier in de tuin staat. Boven op de poort staan drie figuren, Les Trois Ombres (De drie Schaduwen). Het zijn drie identieke figuren die neerkijken op iedereen die de poort nadert. Recht tegenover de poort staat een bronzen versie van de drie schaduwen.

153 Musée Rodin deur naar de hel156 Musée Rodin The Three Shades

Kariatiden zijn vrouwenbeelden die gebruikt worden als pilaren of pilasters. Bekend voorbeeld zijn de kariatiden bij een tempel op de Akropolis bij Athene. Hier in de tuin een gevallen kariatide die nog steeds de steen draagt die ze hoog moet houden.

148a Musée Rodin The Fallen Caryatid Carrying Her Stone

Na de wandeling door de tuin was het tijd om naar binnen te gaan.

164 Musée Rodin en Arjan

De bekendste werken van Rodin waren ook in het museum allebei te bewonderen. Een vrij forse variant van De Kus en een wat kleiner exemplaar van De Denker.

169 Musée Rodin de kus171 Musée Rodin de denker

Rodin was een bewonderaar van Vincent van Gogh en in de kunstverzameling van Rodin zitten drie schilderijen van Van Gogh. Hoewel ze tijdgenoten waren hebben ze elkaar nooit ontmoet.

178 Musée Rodin Vincent van Gogh view of the viaduct in ArlesUitzicht op viaduct Arles, 1888

176 Musée Rodin Vincent van Gogh the harvestersOogst, 1888

180 Musée Rodin Vincent van Gogh pere tanguyPortret van Père Tanguy, 1887

Er hangt een enorm schilderij met Rodin in zijn atelier en gemaakt door Rene Avigdor in 1898. Op de achtergrond is De Kus te zien.

183 Musée Rodin Rodin met kus op schilderij

Hoewel wij het museum eigenlijk alleen op onze lijst van te bezoeken plekken hadden gezet vanwege de filmlocaties in de tuin was het zeker de moeite waard. Bovendien een aangenaam rustpunt tussen onze andere bestemmingen van deze dag. Bij de Eiffeltoren was het heel druk en bij het Louvre was het zelfs zo druk dat het niet meer leuk was.

187 Musée Rodin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten