woensdag 26 juni 2019

Boottocht in de haven van Hamburg

Het was prachtig weer, tijd voor een boottocht in de haven van Hamburg. Met de Hamburg Card kregen we bovendien een paar euro korting bij het kopen van de tickets

2-085 Uitzicht vanaf Landungsbrucken2-091 havenboottocht

De haven van Hamburg is de op twee na grootste haven van Europa, alleen Rotterdam en Antwerpen zijn groter. De haven ligt op meer dan 100 km van de monding van de Elbe en er moet veel gebaggerd worden om de vaarroute naar de Noordzee open te houden. Hele grote schepen kunnen de haven alleen bereiken als ze niet helemaal volgeladen zijn. In 2019 is besloten om de vaargeul dieper te maken zodat alle schepen de haven kunnen bereiken. De boottochten door het havengebied vertrekken vanaf de St. Pauli-Landungsbrücken. Het was nog een flink stuk lopen vanaf de plek waar we de tickets voor de rondvaart hadden gekocht naar het vertrekpunt. We hebben daarom een hele tijd moeten wachten op laatkomers. Op de bovenste foto het uitzicht van de Landungsbrücken in de richting van de Elbphilharmonie. Op de andere foto het uitzicht bij het begin van de boottocht richting Landungsbrücken.


2-098 Museumsschip Rickmer Rickmers
 Rickmer Rickmers

Het vrachtschip Rickmer Rickmers uit 1896 doet tegenwoordig dienst als museum. Hieronder een veerboot met daarop reclame voor een musical. Met de veerboot kon je naar de overkant van de Elbe naar het theater van Stage Entertainment waar de musical Mary Poppins in de zomer van 2019 draaide. We hebben niets met musicals en dat hebben we dus niet gedaan.

2-096 havenboottocht

2-110 Hanseatic Trade Center


Hierboven het Columbus Haus waar we langs zijn gevaren toen we Speicherstadt binnenvoeren. In het gebouw zit het HTC (Hanseatic Trade Center). Hamburg heeft ongeveer 2500 bruggen, dat is meer dan Venetië en Amsterdam samen. Overigens maken ze in het Duits geen onderscheid tussen bruggen en viaducten.


2-108 Havenboottocht


Ook in het Speicherstadt gedeelte veel bruggen, soms zelfs met twee verdiepingen.

2-116 Speicherstadt2-124 Speicherstadt2-133 Speicherstadt2-129 Speicherstadt
 Fleetschlösschen


Het Fleetschlösschen (vlootkasteeltje) staat op de monumentenlijst als toiletgebouw vermeld. Een toilet zal er vast wel in zitten want tegenwoordig zit er horeca in het gebouw. Het gebouw stamt uit het eind van de negentiende eeuw.

2-126 Speicherstadt



Boven de Neuerwegsbrücke die we eerder al van boven hadden gefotografeerd als filmlocatie van backbeat.

Het 'kasteeltje' hieronder is in het begin van de vorige eeuw gebouwd. Het werd gebruikt als onderkomen en werkplaats voor havenarbeiders. Tegenwoordig is het in gebruik voor commerciële doeleinden. Het gebouw is ook als decor voor enkele Duitse tv-series gebruikt.

2-134 Speicherstadt


Tijdens de boottocht voeren we ook weer langs de Elbphilharmonie.

2-103  Varen langs Elbphilarmonie2-143 Havenboottocht met Elbphilarmonie2-151 Havenboottocht met Elbphilarmonie2-153 Havenboottocht met Elbphilarmonie


Een selfie met de Elbphilharmonie op de achtergrond.

2-172 Havenboottocht met Elbphilarmonie met Gé en Arjan



2-164 Havenboottocht


Boven een grote bouwput vlakbij de Elbphilharmonie, daarna voeren we echt in de richting van de bedrijvigheid in de haven.

2-179 Havenboottocht


Hier een paar droogdokken waarin schepen werden verbouwd.

2-177 Havenboottocht2-178 Havenboottocht2-186 Havenboottocht op de hoek bij Ernst August Kanal


De route bracht ons hier een stukje buiten de grote bedrijvigheid. Veel meeuwen bij deze bruggen en kranen die suggereren dat ook hier meer scheepvaart gaat komen.

2-189 Havenboottocht op de hoek bij Ernst August Kanal



Ellerholzschleuse

2-190 Erholzschleuse2-194 Erholzschleuse

Het bijzondere van de Ellerholzschleuse is dat deze sluis niet dient om een hoogteverschil te overbruggen, maar om te voorkomen dat bij vloed zand en slib van de Elbe de haven instroomt. Op de foto hierboven lijkt het alsof de naam Erholzschleuse is. Maar kijk je goed dan zie je dat er links nog een E en een L staan. De tweede L is verdwenen.

2-196 Steinwerderhafen2-199 Steinwerderhafen


Het volgende deel van de haven dat we tijdens de boottocht aandeden was de haven van het stadsdeel Steinwerder.




Köhlbrandbrücke

2-217 Köhlbrandbrücke
2-223 Köhlbrandbrücke


De Köhlbrandbrücke is een in 1974 gebouwde brug die het havengebied verbind met de snelweg. Met een lengte van ruim 3½ km is dit de op één na langste brug van Duitsland.

2-226 Elektriciteitsmast2-232 Windmolen


Hieronder de Hamburger Stadtentwässerung die ervoor moet zorgen dat het grondwaterpeil in het stedelijk gebied op peil blijft.


2-235 Hamburger Stadtentwässerung


Dockland is een kantoorgebouw waarbij je via een trap aan de buitenkant op het dak kunt komen en dan een mooi uitzicht hebt. We hebben dat na de boottocht ook daadwerkelijk gedaan.


2-236 Dockland2-244 Havenboottocht Elbe seniorencomplex


In de haven was men op allerlei plaatsen bezig met het laden en lossen van grote containerschepen.


2-257 Havenboottocht Elbe2-273 Havenboottocht Elbe2-265 Havenboottocht Elbe2-268 Havenboottocht Elbe


Één van de schepen was afkomstig uit Singapore. Deze Aziatische havenstad is onze volgende reisbestemming.


2-285 Havenboottocht Elbe2-254 Havenboottocht Elbe2-246 Havenboottocht Elbe


Op de volgende foto's de noordoever van de Elbe. Het einde van de boottocht kwam langzaam in zicht.

2-298 Havenboottocht Elbe2-299 Havenboottocht Elbe


Hierna de Altona Fischmarkt. Al ruim 300 jaar is hier elke zondag van 's morgens vroeg tot 9.30 uur een markt waar tegenwoordig veel meer dan alleen maar vis wordt verkocht. Om half tien luidt een bel het einde van de markt in. De markt is in de open lucht. Het gebouw van de visafslag wordt tegenwoordig voor evenementen gebruikt.


2-300 Altona Fischmarkt


De boottocht eindigt met nogmaals zicht op de Elbphilharmonie. Het was een hele warme, maar wel heerlijke middag op het water geweest.


2-313 Havenboottocht Elbe2-314 Havenboottocht Elbe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten