We zijn met de metro van Zoologischergarten naar Hansaplatz gegaan. Dit metrostation ligt het dichtst bij de Siegessäule. Dit overwinningsmonument staat op een verkeersknooppunt midden in het park Großer Tiergarten. Via een tunneltje onder plein kom je bij de Siegessäule. Er zijn vier poortgebouwen van nazi-architect Albert Speer die toegang geven tot de tunnel In het metrostation Zoologischergarten is duidelijk te zien dat dit station bij een dierentuin hoort.
Het deel van de zuil dat achter de rode pilaren schuil gaat is beschilderd, in de zuil kun je via een wenteltrap naar een uitzichtplatform net onder het gouden beeld van Victoria, de godin van de overwinningen. Na de oorlog wilden de Fransen de zuil afbreken maar ze kregen geen steun van de Engelsen en Amerikanen. Er zijn wel een paar onderdelen verwijderd, die later weer zijn teruggezet.
Vanaf de straat lijkt het een betrekkelijk klein gouden beeld. Sta je eronder dan blijkt het toch behoorlijk kolossaal te zijn. Het is meer dan 8 meter hoog en weegt 35.000 kg.
Vanaf de Siegessäule heb je een mooi uitzicht in alle richtingen.
Hierboven het uitzicht in zuidelijke richting, de straat is Hofjägerallee. Links een foto die aan de voet van de Siegessäule is gemaakt, rechts een foto vanaf het uitzichtplatform onder het beeld van Victoria.
Uitzicht richting Bundeskanzlerambt
Uitzicht richting Tiergarten
Helmut Graf von Moltke
Aan de rand van het verkeersplein staan een paar standbeelden. Hierboven het Helmut Graf von Moltke Monument. Graf von Moltke is een negentiende-eeuwse Duitse legerleider die wordt gezien als een van de grootste strategen van zijn tijd.
Op de volgende foto Albrecht Graf von Roon, hij was een generaal die later als minister van oorlog overwinningen boekte die leidden tot het Duitse Keizerrijk.
Albrecht Graf von Roon
Hieronder het uitzicht op de Straße des 17. Juni in de richting van Brandenburger Tor. Deze straat was volledig afgesloten voor het verkeer omdat er de volgende dag een grote vakbondsdemonstratie was gepland. Dit betekende dat we vanaf hier in een rechte lijn over de straat naar de Brandenburger Tor konden lopen zonder hinder van auto's.
Voor het monument stond een groot podium opgesteld voor de volgende dag.
Via de Straße des 17. Juni zijn we naar de Brandenburger Tor gelopen. Bijzonder om over deze verlaten verkeersader te lopen. Naarmate we dichter bij de Brandenburger Tor kwamen stonden er links en rechts steeds meer vreetkraampjes. Al die demonstranten moeten tenslotte gewoon hun currywurst kunnen eten.
Sowjetisches Ehrenmal
Dit monument werd kort na de tweede wereldoorlog gebouwd om de gevallenen van het Russische leger te herdenken. Het monument staat op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor. Het monument staat in de voormalige Britse sector en werd tot de bouw van de muur bewaakt door Russische soldaten. Na de bouw van de muur werd het monument afgesloten door de Britten en pas na de val van de muur is het monument weer toegankelijk geworden en gerestaureerd. Duitsland heeft zich verplicht om het monument te onderhouden.
Bij het monument staan een paar tanks die zijn gebruikt bij de gevechten in Berlijn. Er zijn nog een paar Russische monumenten in Berlijn. Één daarvan, Treptower Park, stond nog op ons programma voor één van de volgende dagen.
Brandenburger Tor
Een plek waar sinds de val van de muur veel is veranderd. We liepen vanaf de Straße des 17. Juni naar de Pariser Platz en toen realiseerde ik me dat dat vroeger niet mogelijk was. Tijdens mijn bezoek aan Berlijn in 1978 kon je alleen de achterkant van de beeldengroep op de Brandenburger Tor zien. De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Vroeger moest je tol betalen als je erdoor wilde.
Pariser Platz
Aan de "oostzijde" van de Brandenburger Tor bevinden zich de Franse en Amerikaanse ambassade, Hotel Adlon en de Akademie der Künste. Hotel Adlon is tijdens de oorlog verwoest door brand, na de val van de muur is het luxueuze hotel herbouwd en hebben velen van de groten der aarde er gelogeerd. Dit is ook het hotel waar Michael Jackson in 2002 zijn jongste kind over de rand van het balkon liet bungelen.
De Akademie der Künste is het gebouw met de glazen gevel naast het hotel.
Metrostation Brandenburger Tor
In dit metrostation veel foto's en informatie over de periode waarin de stad door de muur in tweeën werd gesplitst.
De geschiedenisles in het station gaat overigens verder terug dan de periode van de muur. Ook Napoleon komt aan bod. Maar hoe interessant het ook was, na een paar minuten kwam de metro en ging onze reis verder.
Berlin Hauptbahnhof
Berlin Hauptbahnhof is een nieuw station dat sinds 2006 in gebruik is. Op veel borden staat Berlin Hauptbahnhof - Lehrter Bahnhof. Lehter Bahnhof is de naam van een station dat tot 1951 op deze plaats stond. Het gebouw is een ontwerp van de Duits-Letse architect Meinhard von Gerkan. Die ook een aantal luchthavens heeft ontworpen. Onze reden om het gebouw te bezoeken was de TV-serie Homeland waarvoor allerlei plekken in Berlijn als locatie zijn gebruikt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten