zaterdag 6 februari 2021

Coronawandelingen 11: Ten noordoosten van Nijmegen

Het was een grauwe en koude zaterdagmiddag, veel wind en een temperatuur rond het vriespunt. Een paar uur voordat de hele omgeving onder een dik pak sneeuw werd bedolven. Onder de Snelbinder zaten kauwen en kokmeeuwen op het laatste stukje land dat nog niet helemaal onder water stond.

Kauwen en kokmeeuwen

Aan de overkant van de Spiegelwaal was de eerste plek waar je de brug kon verlaten. Van het eiland in de Waal was alleen nog het verhoogde stuk te zien waar een aantal huizen staan.

 Uitzicht richting Nijmegen

Via de Lentse Warande ging de tocht naar de Bemmelsedijk. 


Bij de bunker waar het dijkje naar Lent begint waren kleine stroomversnellingen ontstaan. Voor enkele kanoërs een reden om aan wildwatervaren te gaan doen.


Qua vogels viel het een beetje tegen deze dag. Het leek wel of ze het te koud vonden om zich te vertonen. Ik moest me voorlopig tevreden stellen met enkele wilde eenden en een vink.

Wilde eenden ♂️ en ♀️
Vink ♀️

De volgende foto laat zien hoe breed de Waal op deze zaterdag is. Heel in de verte is de scheepvaart op de rivier te zien. 


Hieronder is te zien hoe het water nog net niet over de weg loopt. In het weiland links waar slechts hier en daar plassen water stonden waren de nodige vogels actief.


Er stond een groep blauwe reigers waarvan er twee bleven wachten tot de fotograaf klaar was.

Blauwe reigers

Een groep spreeuwen vloog heen en weer tussen de bomen en een nat stuk in het weiland.

Spreeuwen

Voor het eerst zag ik hier een paar groenlingen. 

Groenling ♂️

En er stonden een paar kolganzen. Die vanaf een afstandje nogal lijken op de grauwe ganzen, maar als je ze naast elkaar zet zijn de verschillen duidelijk te zien.

Kolgans
Grauwe ganzen

Het was al vrij laat op de middag en het begon een beetje te spetteren. Een voorbode van wat ons nog te wachten stond. Hier het uitzicht in de richting van café de Sprok. Een lekker warm drankje zat er niet in, het café is zoals alle horeca al maanden dicht.


Met een jeugdige kokmeeuw en een groep wegfladderende soortgenoten kwam er een eind aan deze ijzige wandeling.

Jonge kokmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten