zaterdag 29 juni 2019

Potsdamer Platz

Sony Center

5-061 Potsdamer Platz Sony Center5-068 Potsdamer Platz Sony Center

Dit plein dat een verkeersknooppunt is, is in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Omdat daarna de muur dwars over het plein liep is men pas na de hereniging begonnen met het opknappen van het plein. Opvallend gebouw is het Sony Center met restaurants, winkels, kantoren en bioscoopzalen. Het dak dat uit glas, staal en een soort zeil bestaat is zo geconstrueerd dat het plein onder het dak een aangenaam klimaat heeft. Zelfs op de snikhete dagen tijdens ons bezoek was het hier aangenaam vertoeven. Op deze hete zaterdag hebben we er een ijsje genomen.

5-104 Potsdamer Platz

Hieronder links nog een deel van het Sony Center, rechts een Legogiraf die bij het Sony Center op straat stond.

5-070 Potsdamer Platz Sony Center5-113 Potsdamer Platz Sony Center legogifraf

Bahntower


Op de Potsdamer Platz staat ook de Bahntower, een wolkenkrabber van de Deutsche Bundesbahn. Het ruim 100 meter hoge gebouw is in 2000 voltooid en is daarna meerdere malen in het nieuws gekomen omdat er glazen platen naar beneden vielen. Hoewel één van die platen op een rijdende auto viel is er nooit iemand gewond geraakt.

5-060 Potsdamer Platz DB gebouw5-109 Potsdamer Platz DB gebouw


De Weltballon is een luchtballon die aan een stalen kabel vastzit en stijgt tot een hoogte van 150 meter en dan heb je natuurlijk een fantastisch uitzicht over de stad. Wij hebben dit niet gedaan.

5-092 Potsdamer Platz
 Weltballon

Hieronder links de Forum Tower en de Kollhoff Tower. Boven op die laatste wolkenkrabber is een uitzichtplatform dat we enkele dagen later zouden bezoeken.


5-091 Potsdamer Platz


De muur

5-095 Potsdamer Platz5-096 Potsdamer Platz stuk muur met Gé

Pal naast de ingang van station Potsdamer Platz staan een aantal restanten van de muur. Op de grond geeft een lijn aan hoe de muur liep op dit plein.

5-097 Potsdamer Platz muurlijn


Op de informatieborden tussen de muurrestanten staan beschrijvingen van een aantal plaatsen waar de muur stond. De muur heeft de herbouw van dit gebied lang belemmerd. Vandaar dat de bebouwing vooral bestaat uit moderne wolkenkrabbers.

5-082 Stukken muur op Potsdamer Platz5-089 Potsdamer Platz


Ook op de aangrenzende Leipziger Platz stonden een paar delen van de muur.

5-125 Leipziger Platz5-127 Leipziger Platz


Dali - Die Ausstellung am Potsdamer Platz

5-124 Dali museum

Hoewel het museum Dali - Die Ausstellung am Potsdamer Platz heet ligt het museum aan de Leipziger Platz. Geen beroemde meesterwerken van Dali, maar vooral tekeningen. Soms wel erg grappig, zoals Huhnerfrauen. Damesfiguren met kippenpoten. We hebben binnen geen foto's gemaakt. Het was een aangenaam museum om doorheen te lopen. 


Ticket Dali tentoonstelling


Het logo was de brandenburger Tor met een Dali-snor erop.


5-120 Beer Dali


De beer is het symbool van Berlijn, hij staat ook in de vlag van Berlijn. In de stad zie je op diverse plaatsen grote beren staan, zoals deze bij het Dali museum.



Tot slot Arjan voor ons hotel in Berlijn. Arjan had voor zijn verjaardag een bon gekregen voor een kasteelovernachting, dat werd echter breed geïnterpreteerd. Ook dit hotel in Berlijn stond tussen de kastelen. Het hotel lag vlakbij Bahnhof Zoo.

5-131 Savoy hotel met Arjan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten