dinsdag 2 juli 2019

Potsdam - Park Sanssouci (1)

8-003 Neues Palais8-011 Neues Palais

Op dinsdag 2 juli hebben we voor een uitstapje naar Potsdam, Berlijn even verlaten. Onze Berlin Welcome Card was ook geldig in de trein naar Potsdam. Vanaf station Park Sanssouci was het maar een klein eindje lopen naar het Neues Palais. Helaas bleek dit paleis dicht te zijn op dinsdag. Duidelijk zichtbaar was het achterstallige onderhoud.

8-010 Neues Palais8-012 Neues Palais


Het paleis werd in de jaren zestig van de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van Frederik II van Pruisen. Hij staat vooral bekend als een groot militair strateeg. Hij was een voorbeeld voor Napoleon en werd ook regelmatig aangehaald in propagandafilms van de nazi's. Op het dak staan de drie gratiën die een kroon omhoog houden, Euphrosyne ("opgewektheid"), Thalia ("feestvreugde") en Aglaia ("de stralende").


8-013 Neues Palais

8-020 Neues Palais


Universiteit van Potsdam

8-004 universität potsdam8-005 universität potsdam

Tegenover het Neues Palais staat een gebouw waarin een deel van de universiteit van Potsdam is gevestigd. Hoewel het gebouw anders suggereert is de universiteit opgericht in 1991. De grootste faculteiten zijn filosofie en wiskunde, daarnaast worden er veel leraren opgeleid. Dit gebouw is eigenlijk een onderdeel van het Neues Palais.


8-009 universität potsdam


Park Sanssouci en de paleizen die erin staan zijn buitengewoon indrukwekkend en als ze goed gerestaureerd worden en het park een flinke opknapbeurt krijgt kan Sanssouci de vergelijking met Versailles zonder meer aan. Er wordt wel gewerkt aan de restauratie, maar er lijkt niet echt een plan te zijn. Bijvoorbeeld hekwerken waarvan een klein stuk is opgeknapt en de rest er troosteloos bij hangt.

8-022 Park Neues Palais


Bij het Neues Palais, maar ook op sommige andere plekken in het park stonden rijen en bogen met beelden opgesteld. Vanaf het Neues Palais loop je via een lange rechte laan naar de overige gebouwen in het park. Links en rechts zagen we hier enkele lijsters en bonte kraaien.


8-024 Park Sanssouci

 


Een zijpad geeft uitzicht op het Orangeriepaleis dat in het verleden vooral werd gebruikt om gasten van de koninklijke familie, de Hohenzollerns, te ontvangen.

8-038 Park Sanssouci uitzicht op Orangeriepaleis


Vanaf een ander zijpad hadden we uitzicht op de Nederlands ogende molen. Dit is de derde molen die op deze plaats staat. De eerste molen stamt uit 1738 en is later gesloopt vanwege bouwvalligheid. De volgende molen was een typisch Nederlandse molen die in de oorlog bij een bombardement is verwoest. De molen waar we hier op uitkijken stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw.


8-048 Park Sanssouci uitzicht op molen


In de vijver bij Schloss Sanssouci zwommen een paar zwanen met hun jongen rond.

8-111 Zwaan Schloss Sanssouci8-059 Zwaantje



Schloss Sanssouci

8-122 Schloss Sanssouci8-081 Samen bij Schloss Sanssouci

We wilden dit kasteel bezoeken en kwamen bij een loket terecht waarachter een nogal knorrige vrouw zat. Je kon geen losse kaartjes kopen, je moest met een rondleiding mee. De eerstvolgende rondleiding waar nog plek was begon pas een paar uur later. We hebben die aan ons voorbij laten gaan. We hebben wel nog de schilderijengalerij bezocht. Verder hebben we rond het paleis en in de tuinen de nodige foto's gemaakt. Sanssouci was het zomerverblijf van koning Frederik II. Vanaf de fontein leidt een trap langs wijnterrassen naar het gebouw.

8-109 Schloss Sanssouci

8-101 Schloss Sanssouci8-115 Schloss Sanssouci


Aan één kant van het paleis wordt een binnenplaats omhuld door twee zuilengalerijen. 

8-092 Schloss Sanssouci8-093 Schloss Sanssouci


In het midden kijk je uit op de Ruinenberg. Koning Frederik de Grote liet op de top van deze heuvel een waterreservoir bouwen om de fonteinen in het park van water te voorzien. 

8-100  Schloss Sanssouci uitzicht op Ruinenberg
 Ruinenberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten