Bontbekplevier
Een eindje voor ons op het pad zat deze bontbekplevier, deze vogel is vooral als trekvogel rond de kust te vinden. Deze vogel is afgedwaald naar de Marker Wadden. Op de andere foto een paar tafeleenden. In het Duits heten ze Tafelente omdat ze inderdaad vaak op tafel belanden.
Visdief
Één van de meest talrijke vogels in dit gebied is de visdief. Ze zaten werkelijk overal. Ze zijn druk en luidruchtig.
Bij uitkijkpunt Duikeend was een broedkolonie van visdieven. De jonge vogels hebben nog niet het uiterlijk van de volwassen visdief. Aan de rand van het water zaten de jongen te wachten op voedsel van hun ouders.
In een kleine plas zagen we een piepklein meerkoetje in zijn eentje zwemmen.
Op een andere plek zwom een krakeend met twee al iets grotere kuikens.
Oeverzwaluw
Zwaluwen zie je meestal druk in de weer met hun vluchten over het water om insecten voor hun jongen te vangen. Maar zelden nemen ze even rust zoals deze twee oeverzwaluwen op het touw.
Kokmeeuw
Het mag geen verbazing wekken dat ook de kokmeeuwen de Marker Wadden hebben weten te vinden. Boven een volwassen vogel die nog de bruine kop van de broedperiode laat zien. Hieronder een jonge kokmeeuw.
Op de volgende foto een broedkolonie van kokmeeuwen.
De gele kwikstaart is inmiddels ook gearriveerd op de Marker Wadden. Hier zit er een voor ons op het pad.
Roerdomp
Op de volgende foto vliegt een roerdomp over ons heen. Het is geen al te goede foto, maar het is al vrij bijzonder dat het is gelukt om een roerdomp herkenbaar op de foto te krijgen. Een vliegende roerdomp ziet er een beetje uit als een vliegende reiger met zijn ingetrokken nek. De roerdomp die meestal verscholen zit in het riet wordt ook wel rietreiger genoemd.
Flamingo's
Op een gegeven moment zag ik in de verte twee grote witte vogels. Met het blote oog was niet met zekerheid vast te stellen wat het was. Ze stonden gebogen met hun kop naar beneden en leken daardoor op lepelaars. Omdat ze zo groot waren twijfelde ik aan die waarneming en kreeg het vermoeden dat het flamingo's waren. Maar wie verwacht er flamingo's te zien in de Hollandse polders? Er kwamen een paar mannen met verrekijkers langs en die dachten ook lepelaars te zien, maar ook zij twijfelden. Gelukkig had ik mijn telelens bij me die aan alle twijfels een eind maakten. Er stonden echt twee flamingo's in het water. De grootste is een gewone flamingo die ook in Frankrijk en Spanje voorkomen. Het is de grootste flamingosoort. De kleinere vogel is een Chileense flamingo.
Kluten
Met het wit en zwart in het verenkleed en de kromme zwarte snavel is er geen ruimte meer voor twijfel. Hier staan twee kluten in het water. Hoewel het vooral een kustvogel is kun je hem ook in het binnenland aantreffen. Voor de aanleg van de Marker Wadden was de kluut vrijwel afwezig in het Markermeer. Nu broeden er jaarlijks honderden paartjes op de eilanden.
Casarca's, knobbelzwanen en krakeenden
De casarca wordt in Nederland vooral waargenomen in juli en augustus. De vogels komen naar Nederland om te ruien. Ze worden ook wel roestgans genoemd. De casarca is eigenlijk een soort die bij Afrika en Azië hoort, maar de soort heeft zich ook steeds meer over Europa verspreid.
De kleinere eenden die tussen de casarca's zwemmen zijn krakeenden.
Hieronder een knobbelzwaan met een viertal grijze jonge zwaantjes. Een eindje verderop zwom nog een zwaan, vermoedelijk de andere ouder van dit gezinnetje.
Steltkluten
Steltkluten zijn een zeldzame verschijning in Nederland. In Frankrijk en Spanje is de kans om een steltkluut aan te treffen veel groter. Antarctica is het enige continent waar geen steltkluten voorkomen. In 2020 zagen we in Nieuw-Zeeland de Australische ondersoort van de steltkluut. Hier liepen er twee rond op zoek naar voedsel. Kenmerkend zijn de lange rozerode poten. Omdat de rugveren niet echt zwart lijken zijn het waarschijnlijk twee vrouwtjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten