maandag 12 juli 2021

Kroon's Polder

1181 Kroonspolder

Een eindje ten westen van het dorp liggen de Kroon's Polders. Een prachtig gebied met een rijke fauna. We hebben hier een lange wandeling gedaan.

1171a BrandganzenBrandganzen

In het gebied zaten veel brandganzen. Deze soort is aan een opmars bezig in Nederland. De eerste broedparen werden in de jaren 90 gesignaleerd. Inmiddels zijn het er tienduizenden.

1186a KluutKluut
1231aa GroenpootruiterGroenpootruiter
1244 TureluurTureluur

Veel steltlopers in de Kroon's Polders. Hierboven de kluut, een groenpootruiter en een tureluur. Door het tegenlicht is de foto van de groenpootruiter niet heel scherp.

1255a SpreuwenSpreeuwen

Nadat ik eerder nogal wat moeite moest doen om eindelijk een rietzanger op de foto te krijgen zaten er tijdens deze reis een aantal heel mooi in het zicht. Bijna alsof ze wisten dat ze op de foto kwamen.

1264a RietzangerRietzanger

Ook in Kroon's Polder zaten de nodige eiders. Hier een met een paar kuikens.

1269a EiderEider

Hieronder een bergeend met nageslacht. De jonge bergeenden hebben nog niet de felrode snavel en de kleuren van de volwassen bergeenden.

1271a BergeendenBergeenden

Een insect dat even niet alert was is ten prooi gevallen aan een witte kwikstaart.

1270a Witte kwikstaartWitte kwikstaart

De kwikstaart moet op zijn beurt weer uitkijken voor de bruine kiekendief die kleine vogeltjes op het menu heeft staan.

1278a Bruine kiekendiefBruine Kiekendief

De bruine kiekendief vloog in het zuidelijkste deel van het gebied. Daar zagen we ook deze grasmus en groenling.

1300a GrasmusGrasmus1317a GroenlingGroenling

De graspieper hieronder had net een prooi gevangen.

1340a GraspieperGraspieper

We zagen al een paar lepelaars overvliegen tijdens onze wandeling. Toen we op een wat hoger punt standen zagen we een hele groep lepelaars in het water staan. Door het koude en natte voorjaar hebben de vogels meer tijd nodig dan normaal om hun jongen groot te brengen. De afsluiting van de gebieden op Vlieland waar deze vogels broeden is daarom met een paar weken verlengd.

1312a LepelaarLepelaar1333a Lepelaars


1350 Vlieland

In het buitenland hebben we veel foto's gemaakt van verkeersborden waarop gewaarschuwd wordt voor de plaatselijke overstekende fauna. Op Vlieland werd dus gewaarschuwd voor eenden.

1351 Bord Eenden

De grote zwam op de andere foto is een ruitjesbovist, een eetbare paddenstoel.

1353a Ruitjesbovistruitjesbovist

1373a Grauwe ganzenGrauwe gans

Terwijl we in de media verhalen hoorden over extreme regenval in Limburg was het aan de andere kant van het land prachtig weer. We konden lekker op het terras een kopje soep nemen. Vanwege de coronabeperkingen stond het terras vol met schermen om de bezoekers van de verschillende tafels af te schermen.

1378 Samen op terras Posthuys

Tijdens de fietstocht terug naar het hotel hebben we nog een tussenstop gemaakt bij een vogelkijkhut. Er zat een grote groep bergeenden in de Waddenzee.

1380a BergeendenBergeenden

Vlakbij de vogelhut zat een boerenzwaluw stil op een tak. Ik probeerde de zwaluw op de foto te zetten, maar ik kon niet goed scherpstellen omdat ik te klein was om mijn camera door het kijkgat van de hut te houden. Deze foto is dus door Arjan gemaakt. Gelukkig bleef het beestje zitten tot we klaar waren met fotograferen.

1387a BoerenzwaluwBoerenzwaluw

In de buurt van het dorp stonden heel veel vogels in het water. Een groep lepelaars, scholeksters, meeuwen en vooral heel veel wulpen.

1408a LepelaarsLepelaars1417a WulpenWulpen

1441a ScholekstersJonge scholeksters

Hieronder een aantal alikruikjes. Deze slakjes die in veel landen als een delicatesse worden beschouwd leven op de stenen in de getijdenzone. 

1491a Kleine alikruikjesAlikruikjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten