donderdag 23 juli 2020

Muiderslot

Geen grote reizen deze zomer, wel een paar kleinere uitstapjes. Uiteraard moesten we de tickets voor het Muiderslot vooraf reserveren, maar dat had als voordeel dat het relatief rustig was.

002 Muiderslot019 Muiderslot

Op de binnenplaats konden we onze audiogids ophalen voor de rondleiding in het kasteel. We hebben eerst de Ridderroute gedaan en daarna de kortere Torenroute.
Het Muiderslot staat er al sinds 1285 en is sinds 1878 een Rijksmuseum. In de toeristische gekte van de laatste jaren is men het Amsterdam Castle gaan noemen.
Helaas versperde een nogal lelijk overdekkingszeil op de binnenplaats het uitzicht op het gebouw. Laten we hopen dat dit ontsierende ding er alleen maar was vanwege de coronabeperkingen.

048 Muiderslot

Om de bezoekers te stimuleren om tijdens de audiotour een beetje door te lopen was het in de coronatijd verboden om binnen foto's te maken. Maar gelukkig zei de man die de audiotours uitdeelde dat we maar moesten fotograferen als er niemand keek. 

023 Muiderslot binnen

De audiotours waren nog erg nieuw en af en toe werd er in de tekst verteld dat je op A moest drukken als je aanvullende informatie wilde. Helaas zat er geen A-knop op het apparaatje. We hebben dus thuis het geheim van de twee zoenende vrouwen moeten achterhalen.

Een schilderij van Mirtillo in het MuiderslotMirtillo Muiderslot

Een van de twee dames blijkt een verklede man te zijn. Blijkbaar vond men travestie in die tijd lollig.
Op een tafel lag een oud gastenboek.

031 Muiderslot binnen

Waarschijnlijk de beroemdste bewoner van het kasteel was PC Hooft. Hij was de gastheer van de zogenaamd Muiderkring. Een gezelschap van schrijvers en wetenschappers die op het kasteel samenkwamen voor literaire avonden en muziekvoorstellingen. Althans dat heeft men lange tijd gedacht. Meer recent onderzoek laat zien dat die Muiderkring niet zoveel voorstelde en PC Hooft het kasteel als vakantieverblijf aan zijn vrienden ter beschikking stelde. Dat neemt niet weg dat in die vriendenkring veel grote namen uit die tijd voorkwamen en er op het kasteel vast wel over kunst en literatuur werd gesproken.


In de werkkamer van PC Hooft hangen twee schilderijden naast elkaar. Op het rechtse schilderij is hij zelf te zien. Het mollige meisje op het andere schilderij is Jacoba Bontemantel, dochter van een Amsterdamse koopman en zijn vrouw.
Na afloop van de Ridderroute hebben we onze audiogids laten omzetten voor de Torenroute.`

042 Muiderslot binnen

Dat was dus even omhoog klauteren en boven aangekomen had je enerzijds uitzicht op de omgeving en aan de binnenkant van het kasteel op het tentdoek dat zo ongeveer de hele binnenplaats ontsierde.

044 Muiderslot046 Muiderslot

Na afloop van de rondleiding hebben we nog een tijdje rondgezworven in de tuinen van het kasteel.

058 Tuin Muiderslot

061 Vlakke kruisdistel
063 Vroege sterhyacinth
068 Tuin Muiderslot

Daarna zijn we teruggelopen naar de auto en hebben we de dag een vervolg gegeven in Amsterdam.

080 Paleis op de Dam Amsterdam094 Prinsengracht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten