dinsdag 13 juli 2021

Zeehondenexcursie

1638a StrandkrabStrandkrab

Die middag hadden we een excursie naar een zeehondenkolonie op een zandbank geboekt. Het bootje vertrok vanuit de Waddenhaven in Oost-Vlieland. We stonden aanvankelijk op de verkeerde plek te wachten en daar waren een paar jongetjes strandkrabben aan het vangen. 
Er zwom ook een bloemkoolkwal die ook wel zeepaddenstoel wordt genoemd. Deze kwal is ongevaarlijk omdat hij geen irriterende tentakels heeft.

1641a ZeepaddenstoelZeepaddenstoel

We moesten uiteindelijk nog een stukje rennen om op tijd bij de juiste boot te zijn. Overigens vertrok de boot te laat omdat de bestuurder nog met een andere boot moest arriveren.

1686 Gewone zeehondenGewone zeehond

De excursie was kort maar krachtig. Met een speedboot gingen we richting de zandplaat Engelschhoek ten westen van Terschelling. Op deze zandplaat die ongeveer een kilometer lang is zijn honderden gewone zeehonden te vinden. De vacht van deze zeehonden kan variëren van licht grijs/beige tot donkerbruin en vrijwel zwart. Bij de meeste zeehonden is de vacht gevlekt. Het is de meest talrijke zeehondensoort in de Nederlandse wateren. De andere soort die je kunt aantreffen is de grijze zeehond. Ook die zeehonden zitten op zandbanken in de buurt van Vlieland.
Er stond een flinke bries en het kleine bootje schommelde flink toen we langzaam langs de zandplaat voeren. De meeste foto's hadden dan ook een scheve horizon. Gelukkig kun je dat tegenwoordig op de computer nog een beetje rechttrekken.

1659a Gewone zeehonden
1672 Gewone zeehonden
1682 Gewone zeehonden
1706 Gewone zeehond
1708 Gewone zeehond
1656a Gewone zeehonden
1695 Gewone zeehonden

Na afloop van de excursie hebben we een verlate lunch genomen bij paviljoen 't Badhuys. Na de voorgaande dagen met veel zon was het deze middag bewolkt geraakt. Maar het was wel droog en de temperatuur was nog steeds aangenaam.

1735 Strandpaviljoen 't Badhuys't Badhuys
1733 Noordzeestrand Vlieland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten