dinsdag 2 juli 2019

Potsdam - Park Sanssouci (2)

8-066 Schloss Sanssouci

Hierboven de recent herstelde Holländischer Garten waarin men appels wil verbouwen. Veel pergola's en het geheel heeft duidelijk nog wat tijd nodig om te groeien. Het was er bovendien erg droog. Nooit geweten dat zoiets een Hollandse tuin werd genoemd.


Bildergalerie

8-153  Bildergalerie buiten8-137 Bildergalerie


De rondleiding aan het paleis hebben we, zoals hiervoor gemeld, aan ons voorbij laten gaan. We zijn naar de Bildergalerie gelopen omdat we daar wel tickets voor hadden. Het gebouw van de Bildergalerie staat naast het paleis en was bestemd voor de kunstcollectie van de koning. De Bildergalerie bestaat uit één hele lange ruimte met een onderbreking in het midden en een apart kamertje aan het eind.

8-130 links Apollo van Belvedère rechts Diana von Versailles kopieen van kunbstwerken uit de oudheid



Naast de vele schilderijen staan er ook een paar beelden in de zaal. Het zijn kopieën van beelden uit de oudheid. We zien hier links Apollo van Belvedère rechts Diana van Versailles. Het originele beeld van Apollo staat in Vaticaanstad. Toen het beeld werd gevonden ontbraken het onderste deel van de rechterarm en de linkerhand, deze zijn door een leerling van Michelangelo gerestaureerd.
Het origineel van Diana van Versailles, een bronzen beeld uit de vierde eeuw voor Christus is verloren gegaan. In Versailles staat een Romeinse kopie uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Hier in Potsdam staat dus een kopie van de kopie.
Op de volgende foto de ongelovige Thomas van Caravaggio.

8-134 b Eerste zondag na pasen


Zoals gebruikelijk in de achttiende eeuw is de wand helemaal vol gehangen met schilderijen.


8-150 Bildergalerie toelichting

8-126 De heilige Hieronymus Peter Paul Rubens
 De heilige Hyronymus van Peter Paul Rubens

Net als bij de Griekse beelden zagen we ook bij de schilderijen de nodige kopieën. Hieronder een kopie van een schilderij van Gerrit Dou waarop de vader van Rembrandt is afgebeeld. Gerrit Dou was een leerling van Rembrandt. Nergens wordt de schilder van de kopie vermeld.


8-140 Bildergalerie


Hieronder de ontvoering van Europa. Het is een kopie van een schilderij van de Italiaan Guido Reni. Het originele schilderij bestaat niet meer, maar het moet er dus ongeveer hebben uitgezien zoals hier is afgebeeld.

8-132 De ontvoering van Europa


Hieronder het uitzicht vanaf Schloss Sanssouci naar de tuinen met de grote fontein. En daarna het hoofdpad door de tuinen.

8-106 Fontein bij Schloss Sanssouci8-072 Park Schloss Sanssouci8-159 Kleine fontein voor Bildergalerie


Voor de Bildergalerie zag je in de verte een kleine fontein. In de tuin zat een zwarte roodstaart. Een vogeltje dat we al vaker zijn tegengekomen tijdens onze Europese reizen.

8-157 Zwarte roodstaart8-162 Tuinen Sanssouci


De oostelijke ingang van het park met Arjan tussen de zogenaamde obeliskportal. Op de achtergrond is een obelisk te zien.


8-165 Park Sanssouci


Tot slot de Friedenskirche aan de rand van Park Sanssouci.


8-164 Friedenskirche

Geen opmerkingen:

Een reactie posten