woensdag 14 juli 2021

Nationaal Park De Alde Feanen

Na een paar dagen op Vlieland te zijn geweest zijn we na de overtocht naar Harlingen doorgereden naar het Friese natuurgebied De Alde Faenen. In goed Nederlands De Oude Venen. We zijn naar een bezoekerscentrum gegaan en hebben daar informatie over wandelroutes opgehaald. De medewerkster kon één route in het bijzonder aanbevelen en die hebben we dus gekozen.

Al vrij snel zagen we een klein padje op het pad.

1762a PadjePadje

Het was deze ochtend nogsal grijs weer en de foto's zijn daardoor wat minder scherp dan normaal. Al vrij snel kwamen we bij een uitkijkpunt waar we over een grote plas water uitkeken. In een boom zat een havik.

1777a HavikHavik

In het water zaten veel wilde eenden en langs de kant waren ook een paar lepelaars actief.

1787a LepelaarsLepelaars

Daarna ging het al vrij snel mis met de route die we wilden lopen. Een deel van de route bleek onder water te staan en was zonder goede laarzen niet te doen. Met het kaartje dat we mee hadden gekregen zijn we toen een alternatieve route gaan lopen.

1795 Alde Feanen1797a VisdiefVisdief

Hier zagen we onze eerste zingende rietzanger van deze dag.

1811a RietzangerRietzanger

Langs een van de wegen stond uitkijktoren Romsicht die uitzicht gaf op de wijde omgeving.

1830 Alde Feanen

Ook hier zagen we weer een bruine kiekendief. Deze soort komt vooral voor in het westen en noorden van het land. Tijdens mijn wandelingen rond Nijmegen ben ik deze vogel nog niet tegengekomen.

1831a Bruine kiekendiefBruine kiekendief

In zomer zijn er in een omngeving met zoveel water ook altijd wel een paar kleurrijke libellen te vinden zoals de gewone oeverlibel en de vuurlibel.

1836a Gewone oeverlibelGewone oeverlibel1839a VuurlibelVuurlibel

In de buurt van de vuurlibel zagen we ook onze tweede rietzanger van de dag. Deze was wat rustiger dan de rietzanger die we eerder die dag tegenkwamen.

1843a RietzangerRietzanger

We hebben een lunch genomen op een terras in de buurt van de Hooidamsbrug. De soep was zo goor dat ik me afvroeg waar ik dat aan verdiend had. Daarna heb ik nog een broodje genomen om de gore smaak weg te krijgen. Inmiddels was de zon doorgebroken en was het toch nog behoorlijk warm geworden. Op het water bij het terras was het dan ook een drukte van belang.

Na de lunch zijn we teruggelopen naar de auto. Onderweg hebben we nog een paar vlinders op de foto gezet.

1851a Kleine vosKleine vos1853 AtalantaAtalanta

Voor onze overnachting zijn we doorgereden naar een heerlijk hotel in Diever. De ontvangst was erg vriendelijk en de kamer had nog een verrassing in petto. We hebben al veel hotelkamers gezien tijdens onze vele reizen, maar dit was de eerste keer dat we een schilderij met een afstandsbediening hadden. Er zaten lichtjes verwerkt in het schilderij die je in allerlei kleuren kon laten oplichten.

Het restaurant was absolute topklasse. Ze serveren vooral gerechten van de zogenaamde Nordic Kitchen, vaak met vis. We keken uit over de tuin en tijdens het eten begon het buiten heel hard te regenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten