donderdag 29 juli 2021

Stadswandeling Gent

De volgende ochtend zijn we na het ontbijt richting Gent vertrokken. Met de trein is het ongeveer een uur van Antwerpen Centraal naar Gent Sint Pieters. Ons hotel in Gent lag heel centraal naast de Sint-Baafskathedraal. Het was wel een beetje een raar verhaal in het hotel. Vanwege de corona maatregelen werden de kamers niet schoon gemaakt. Ze verscholen zich achter de regels van de Vlaamse overheid, maar in Antwerpen werden die regels blijkbaar anders uitgelegd.

587  Belfort GentBelfort
582 Sint-BaafskathedraalSint-Baafskathedraal
585 AchtersikkelToren Achtersikkel

Het was mooi weer op 29 juli en we hebben deze eerste middag in Gent daarom benut voor een stadswandeling. Veel oude torens in het centrum van Gent. Van boven naar beneden het belfort van Gent, de Sint-Baafskathedraal en een toren op het pleintje met de naam Achtersikkel.

590 Jacob van ArteveldeJacob van Artevelde

Op de Vrijdagmarkt zagen we een standbeeld van Jacob van Artevelde. We hadden nog nooit van de goede man gehoord. Het blijkt iemand te zijn die in de veertiende eeuw meermaals schepen van Gent was. In Gent wordt hij nog steeds als een volksheld gezien omdat hij zich verzette tegen het Franse verbod om handel te drijven met de Engelsen, hij hervatte de wolhandel met de Engelsen.

588 Stadhuis GentStadhuis

Op bovenstaande foto het stadhuis van Gent dat uit sterk contrasterende bouwstijlen bestaat. Het oudste deel is in een laatgotische stijl vormgegeven terwijl het nieuwere deel (links) uit de Renaissance stamt. Het gebouw wordt nu nog gebruikt voor trouwerijen en vergaderingen van de gemeenteraad en het college vinden er plaats. Alle administratieve taken van de gemeente zijn naar een andere plek verhuisd.

592 Dulle GrietDulle Griet

De Dulle Griet of de groten rooden duyvele is de naam van een kanon dat in de vijftiende eeuw werd vervaardigd en naar Gent is gebracht voor de strijd tegen de Spanjaarden. Het is niet duidelijk of ze het kanon hebben gekregen of gestolen. Je kunt het kanon vinden op het Groot Kanonplein.

595 KraanleiKraanlei

Op de foto een paar historische panden aan de Kraanlei, daar stond in vroeger tijden dus een kraan. Het pand rechts heet Het Vliegend Hert, links daarvan staat het Huis De Zeven Werken van Barmhartigheid.

607 GravensteenHet Gravensteen

We zijn ook alvast langs het kasteel het Gravensteen gelopen. De volgende dag hebben we dit kasteel bezocht. Het is de enige middeleeuwse burcht in Vlaanderen die nog intact is. De ingang zit aan de andere kant van het gebouw.

609 LeieLeie610 Graslei

De Leie is een rivier die ontspringt in Noord-Frankrijk om uiteindelijk in Gent uit te monden in de Schelde. In Gent stroomt de rivier door het historische centrum. Op de foto hierboven de Graslei. Samen met de er tegenover gelegen Korenlei een gedeelte van het centrum dat volledig in het teken van het toerisme staat. In vrijwel elk pand is een horecazaak gevestigd.

617 GrasleiOud Postgebouw

Boven het Oud Postgebouw dat eind negentiende eeuw is gebouwd. Tegenwoordig zit er onder andere een hotel en een Albert Heijn in het gebouw. 

Hieronder het uitzicht vanaf de Sint-Michielsbrug in de richting van de Sint-Niklaaskerk.

618 GrasleiSint-Niklaaskerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten