Vanuit de voordeur stappen we vrijwel direct op de Waalkade.


In het kleine valkhofpark staat de Sint Nicolaaskapel. Het is niet helemaal zeker wanneer en waarom deze kapel is gebouwd. Wel is duidelijk dat het gebouwtje ongeveer 1000 jaar oud is.

In hetzelfde park staan ook de overblijfselen van een andere kapel, de Barbarossa-ruïne.


Vanaf het Valkhofpark is het maar een klein eindje lopen naar de Ooijpolder. Vanwege de coronacrisis was het smalle Ooypoort-bruggetje afgesloten. Maar via een omweg kom je toch in dit gebied.
Vanaf de waalstrandjes heb je uitzicht op de Waalbrug die vanwege werkzaamheden al lange tijd maar beperkt in gebruik is.

De konikpaarden die vrij in dit gebied rond lopen zijn vaak bij deze waalstrandjes te vinden. Ze stonden bepaald niet stil op deze zondagmiddag.



Er lopen in dit gebied ook een aantal gallowayrunderen rond. Deze worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers.

Verder lopend via de vlietberg eerst het mooie uitzicht hieronder.

En vervolgens de toren van de inmiddels verdwenen oude steenfabriek.

In een van de bomen langs het pad zong een kneu het hoogste lied. Daardoor viel het vogeltje op en kon ik er een foto van maken.

Een stukje verder op de Vlietberg heb je links en rechts waterpartijen en daar zitten veel verschillende vogels.

Een heel mooi vogeltje is deze fitis die in één van de bomen zat en rustig bleef poseren voor de foto.

Voor de grauwe gans hoef je niet lang te zoeken. De polder zit vol met deze vogels.

Wat lastiger te zien omdat ze wat verder weg stonden zijn de volgels op de volgende foto. Naast de blauwe reigers, ganzen en meerkoeten zijn hier een paar lepelaars te zien.

Altijd mooi om te zien, of het nou in een stadspark is of in een natuurgebied, een knobbelzwaan die statig over het water beweegt.

Een eindje verderop aan de andere kant van de Ooijse bandijk, in de buurt van de vogelhut die daar staat zat een roodborsttapuit op wiebelend takje. De roodborsttapuit was in de jaren 80 vrijwel verdwenen uit Nederland. Sindsdien heeft de vogel sterk geprofiteerd van het natuurbeheer en zijn de aantallen flink toegenomen. De foto is wat groter weergegeven, anders wordt het vogeltje wel erg klein.

Halverwege april zijn sommige bomen al behoorlijk groen terwijl andere nog maar net beginnen uit te lopen.





De laatste jaren zie je ook steeds meer ooievaars in dit gebied. Hieronder een ooievaarsnest en de bewoners van het nest die af en aanvlogen.



Aan het eind van deze heerlijke middag kwam de stad langzaam weer in zicht.

Een nog niet volwassen grote mantelmeeuw deed zich tegoed aan een vis die hier al een tijdje dood in het water dreef.

Rond het water van de Oude Waal zijn meestal veel vogels te vinden. In het voorjaar worden er meestal ook nestvlotjes geplaatst voor de zwarte stern, maar die waren er nu (nog) niet. Wel een paar kuifeenden in het water.

De fuut en de scholekster zijn vertrouwde gasten in dit gebied.



Veel meerkoeten rond de Oude Waal. Ze eisen duidelijk hun plaats op en verjagen andere, soms grotere, vogels die in de buurt zitten.





Het is heerlijk om de wereld over te reizen en allerlei bijzondere natuurgebieden of steden te zien. Maar lekker wandelen in de eigen omgeving kan ook een mooie dag opleveren. Het heeft weinig moeite gekost om tijdens deze wandeling de coronaregels in acht te nemen.

Aan de rand van de stad, bij het Hollands-Duits gemaal zat een aalscholver zijn vleugels te drogen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten