zondag 11 juli 2021

Van Texel naar Harlingen

De volgende ochtend zijn we gestart met een ochtendwandeling bij het zonnige Den Hoorn.

0927 Kerkje Den HoornDen Hoorn0934 Zuid-Texel0939 Panorama Uitzicht Kleiweg Den Hoorn

Het was zondag 11 juli en na nog een foto te hebben gemaakt van een buizerd die naast de weg op een paal zat hebben we de boot naar Den Helder genomen en zijn we via de afsluitdijk naar Harlingen gereden.

0951a BuizerdBuizerd

Op de afsluitdijk hebben we een tussenstop ingelast bij het Vlietermonument. Dit staat op de plek waar de Afsluitdijk in 1932 werd gesloten. Het monument is ontworpen door Willem Dudok en in 1933. Vanwege een restauratie was de uitkijktoren gesloten. We konden alleen op het platform komen. Van dichtbij was duidelijk te zien dat het monument hard toe was aan een grondige renovatie.

0988 Vlietermonument DudokVlietermonument

Aan de andere kant van de weg staat hier een beeld van ingenieur Cornelis Lely die de Afsluitdijk ontworpen heeft.

0982 Standbeeld LelyCornelis Lely

Op de volgende foto het uitzicht richting Friesland. Links de Waddenzee, rechts het IJsselmeer. Door de hoge dijk is de Waddenzee vanaf de weg niet te zien. Het IJsselmeer staat vol met windmolens.

0961 AfsluitdijkAfsluitdijk

Er staat hier ook nog een beeld dat is ontworpen door Ineke van Dijk en dat is onthuld door koningin Beatrix in 1982. Op een plaquette naast het beeld staat de tekst:

de strijd tegen het water blijft een strijd door en voor de mens

0994 Strijd tegen het water...

De jonge spreeuw lijkt nog niet echt op de volwassen vogel die hij ooit hoopt te worden.

0978a SpreeuwSpreeuw

In Harlingen moesten we nog even wachten op de veerboot naar Vlieland. We zijn daarom op zoek gegaan naar het beeld van Hansje Brinker dat in de haven van Harlingen staat. Het was niet moeilijk om het te vinden want het staat naast de veerbootterminal.

Het verhaal van Hansje Brinker is geen Hollanse folklore, het is verzonnen door de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge (1831-1905) die zich weer baseerde op een Franse voorgangster Eugénie Foa (1796-1852). Later is het verhaal in Nederland geïmporteerd en zijn er een paar beelden gemaakt, waaronder deze in Harlingen.

Het beeld in Harlingen is gemaakt door een Harlingse kunstenaar Johan Jorna. Bert Haanstra had zo'n beeldje nodig voor de film De zaak M. Jorna heeft daarna een in brons gegoten versie van het beeld aan Harlingen aangeboden. 

1004  Hans Brinker Haven HarlingenHans Brinker, Harlingen1008  Hans Brinker Haven Harlingen met Arjan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten