donderdag 27 juni 2019

Kunsthalle Hamburg

3-008 Kunsthalle HamburgKunsthalle Hamburg

De volgende ochtend was het weer volledig omgeslagen. Na de hitte van de eerste dag in Hamburg was het nu bewolkt en behoorlijk fris. We zijn de dag begonnen bij een broodjeszaak aan de Lange Reihe. We verwachtten lekkere verse knapperige broodjes, maar het viel nogal tegen. Het waren kleffe broodjes uit een vitrine. Het koele weer en het gebrek aan kleren die daarvoor geschikt waren vormden een goede reden voor een museumbezoek. De Kunsthalle is een groot museum met veel schilderkunst van de middeleeuwen tot de moderne tijd. De Hamburg Card geeft €3,- korting op de toegangsprijs. 



Op één van onze tickets Helena van Troje. Het schilderij hangt uiteraard in het museum.

Tentoonstelling Leonardo Da Vinci

3-013 Davinci tentoonstelling


Vanwege het 150 jarig bestaan van de Kunsthalle was er een Leonardo Da Vinci tentoonstelling. Belangrijkste onderdeel van die tentoonstelling waren de vier tekeningen van Da Vinci die het museum in bezit heeft. Vanwege de kwetsbaarheid worden die maar zo nu en dan aan het publiek getoond. Naast deze vier tekeningen bestond de tentoonstelling uit reproducties, foto's en karikaturen. Het was een mini-tentoonstelling.
Het zijn vier hele kleine tekeningen en op de overzichtsfoto van de vier tekeningen zijn ze daardoor niet te herkennen. hieronder een wat grotere afbeelding van één van de vier tekeningen, de heilige Sebastiaan.

3-011 Davinci tentoonstelling


In een nis aan de buitenkant van het museum staat een beeld van Leonardo Da Vinci.

3-051 Kunsthalle Hamburg Leonardo

3-017 Kunsthalle Hamburg

De looproute in het museum leek niet helemaal logisch. Wij kwamen na de Da Vinci tentoonstelling in het deel met de tentoonstelling Again and Against (Herhaling en Tegenspraak, dec 2017 - dec 2019). Het schilderij hierboven is van de Duitse kunstenaar Georg Baselitz en heeft als titel Bilddreißig.

3-018 Kunsthalle Hamburg


The Missing Landscape van de Georgische kunstenaar Vajiko Chachkhiani bestaat uit enkele tientallen verbrande bomen. Ze zijn afkomstig uit een bos dat tijdens de oorlog tussen Georgië en Rusland in 2008 afbrandde. Dit afgefikte bos heeft al op een heleboel plaatsen in Duitsland gestaan. De Japanse kunstenaar On Kawara startte in 1966 op 4 januari met zijn Today serie. Schilderijen waarop alleen een datum wordt afgebeeld. De achtergrond bestaat meestal uit een donkere kleur.


3-015 On Kawara datumschilderij

3-024 Kunsthalle Hamburg
 André de lezer
3-025 Kunsthalle Hamburg
 Otto de schilder

In het trappenhuis stonden deze aapjes. Ze zijn van Jörg Immendorff en zijn als afscheidscadeau voor directeur Hubertus Gaßner in bruikleen gegeven aan het museum. Er staan in totaal vier van deze aapjes. Ze hebben ook allemaal een naam. We zien hierboven André de lezer en Otto de schilder met penseel en palet.

3-026 Kunsthalle HamburgZaal met moderne kunst

3-046 Kunsthalle Hamburg Ruimte met beelden


Giambattista Tiepolo (1696-1770)

3-030 Kunsthalle Hamburg Tiepolo3-029 Kunsthalle Hamburg Tiepolo3-033 Kunsthalle Hamburg Tiepolo

Deze schilder uit Venetië is een van de favoriete kunstenaars van Arjan. Ook in de Kunsthalle hingen een paar van zijn schilderijen.
We zien hierboven achtereenvolgens Christus In Gethsemane, het offer van Iphigenia en de doornenkroning van Christus.

3-038 Kunsthalle Hamburg
 De IJszee

Twee schilderijen van Casper David Friedrich. Boven De IJszee. Hieronder Wanderer above a Sea of Fog ofwel een zwerver of doolaard boven een mistige zee. Met naast het schilderij meneer Doolaar. Lang geleden tijdens zijn studietijd was Arjan bij de Kunsthalle Hamburg al een keer op de foto gegaan met een afbeelding van dit schilderij.

3-042 Wanderer met Doolaar


Op de volgende foto het schilderij Eva van Max Liebermann. Zo te zien was de appel van deze Eva erg zuur.

3-037 Kunsthalle Hamburg max liebermann eva3-044 Kunsthalle Hamburg


Tot zo ver het bezoek aan de Kunsthalle, mooi museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten