maandag 1 juli 2019

Panoramapunkt Potsdamer Platz

7-145 Potsdamer Platz 11 Forum Tower

Op de Potsdamer Platz staan twee wolkenkrabbers naast elkaar, de Forum Tower (boven) en de Kollhoff Tower (beneden). Bovenop het laatste gebouw zit het Panoramapunkt Potsdamer Platz. Op twee verdiepingen kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Meestal sta je bij dit soort uitkijkpunten achter glas, hier loop je in de open lucht. Naast het uitzicht wordt de geschiedenis van Berlijn en de muur verteld. Met de Berlin Welcome Card krijg je korting op de toegangsprijs waardoor het een vrij goedkoop hoogtepunt wordt.

7-141 Kollhoff Tower

7-128 Panoramapunkt uitzicht in zuidwestelijke richting


Het was mooi helder weer en je kon ver kijken vanaf het uitzichtpunt. Boven het uitzicht in zuidwestelijke richting, hierna het uitzicht in zuidelijke richting.

7-136 Panoramapunkt uitzicht in zuidelijke richting


Vanaf het uitkijkpunt kijk je tegen de bovenste verdiepingen van het kantoor van de Deutsche Bundesbahn en op het dak van het Sony Center.

7-110 Panoramapunkst Potsdamer Platz7-130 Panoramapunkt uitzicht op Sony Center


Hieronder het uitzicht richting Alexanderplatz met in de verte DDR-symbool de Fernsehturm.

7-114  Panoramapunkt uitzicht richting Alexanderplatz7-124 Panoramapunkt info


Er hing een interessante quote van DDR-leider Erich Honecker uit januari 1989: 

De muur zal ook over 50 en 100 jaar nog bestaan. 
Slechts negen maanden later was de muur geschiedenis. Het rijksdaggebouw is daarna ingrijpend verbouwd en voorzien van een grote transparante koepel. Je kunt proberen om tickets te krijgen om de koepel te bezoeken, maar ook dan is het lang niet zeker dat het daadwerkelijk tot een bezoek komt.

7-113 Panoramapunkt uitzicht richting Reichstag


Ook bij dit uitzichtpunt is de Brandenburger Tor weer te zien.


7-121  Panoramapunkt uitzicht richting Brandenburger Tor


Op de volgende foto de achterkant van het kantoor van de DZ-bank. Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry waarvan we eerder al diverse gebouwen hebben bezocht, zoals het Guggenheim museum in Bilbao. In vergelijking tot de meeste andere gebouwen van Gehry oogt dit gebouw relatief saai. Voor het gebouw is een deel van het Holocaust monument te zien.


7-119  Panoramapunkt uitzicht richting gebouw Gehry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten