woensdag 28 mei 2014

Bilbao - Guggenheim Museum

Zubizuri

025 Zubizuri

Voor de ochtend van de tweede dag hadden we kaartjes gereserveerd voor het Guggenheim museum. De kortste weg daarheen was langs de Zubizuri. Deze brug is van de Spaanse architect Santiago Calatrava die wereldwijd veel bruggen en spoorwegstations heeft gebouwd. Hij staat ook bekend om de ontsporende kosten en onderhoudskosten en gebreken. Deze glazen voetgangersbrug is daar een voorbeeld van. De glazen tegels zijn glad bij regenachtig weer en breken voortdurend. Tijdens ons bezoek aan Bilbao lagen er matten over de tegels.


La Puerta de Los Honorables

034 Puerta de Los Honorables en Ramón Rubial

In de buurt van Guggenheim staat dit kunstwerk dat een eerbetoon is aan de Spaanse (en Baskische) socialistenleider Ramon Rubial. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij gearresteerd en tot 30 jaar cel veroordeeld. Na zijn vervroegde vrijlating in 1956 heeft hij zijn activiteiten ondergronds voortgezet tot de dood van Franco en is hij bij de eerste verkiezingen verkozen tot senator.


Puente de La Salve


028 Puente de La Salve + toren Guggenheim037 Arcos rojos

Op de foto links een scheve toren die bij het Guggenheim museum hoort. Daarnaast de brug Puente de La Salve. Het rode 'geval' op deze brug is onderdeel van de collectie van het Guggenheim museum. Het object, de Arcos Rojos is ontworpen door de Franse beeldend kunstenaar Daniel Buren. 's Avonds lichten de strepen op de zijkanten op.


Maman

Maman - Guggenheim Maman - Guggenheim

Deze reusachtige bronzen spin is gemaakt door Louise Bourgeois (Parijs, 1911 - New York, 2010). In 2006 hebben we voor de The National Gallery of Canada in Ottawa net zo'n spin zien staan. In Tokyo is ook een museum met een van haar spinnen voor de deur.


Tall Tree & The Eye

050 Tall Tree & The Eye062 Guggenheim Tall Tree & The Eye

Dit werk van de in India geboren Anish Kapoor heeft eerder bij de Royal Academie of Arts gestaan. De 73 bollen zijn op drie assen geplaatst en leveren samen een ingewikkeld spel van weerspiegelingen op. De stad en de rivier worden weerspiegeld in de bollen en binnen de bollen ontstaan daar dan ook weer spiegelbeelden van.Guggenheim Museum

140 Guggenheim148 Guggenheim

Het meest bijzondere van het Guggenheim Museum is toch wel het gebouw zelf. Het is een ontwerp van de in Canada geboren architect Frank Gehry, bekend vanwege de bizarre vormen die zijn gebouwen hebben. Het museum in Bilbao is gebouwd op een voormalig haventerrein en is typerend voor het werk van Gehy, er is geen rechte muur te bekennen.


141 Guggenheim054 Guggenheim061 Guggenheim046 Guggenheim137 Guggenheim - Embrace XI

Guggenheim Museum - Binnen

063 Guggenheim binnen064 Guggenheim binnen

Het was volstrekt onduidelijk of je binnen foto's mocht maken. De ene suppoost zei dat het mocht zolang het alleen over het gebouw ging, volgens anderen mocht je helemaal niet fotograferen binnen. We hebben het zekere voor het onzekere genomen en overal foto's gemaakt totdat we op onze vingers werden getikt. Het gebouw is binnen net zo fascinerend als buiten.

095 Guggenheim binnen096 Guggenheim binnen099 Guggenheim binnen065 Guggenheim binnen098 Guggenheim binnen097 Guggenheim binnen

Richard Serra - The Matter of Time

089 Guggenheim - Richard Serra083 Guggenheim - Richard Serra

In een grote hal op de begane grond stonden werken van de Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra. Enorme platen verweerd staal die zo gebogen zijn dat je rond kunt lopen in en tussen de objecten die je geest redelijk in de war kunnen brengen. De wandelingen in de objecten zijn soms letterlijk duizelingwekkend.

090 Guggenheim - Richard Serra086 Guggenheim - Richard Serra

Yoko en Fog Sculpture


Verder viel de inhoud van het museum een beetje tegen. De tweede verdieping was gesloten omdat er een nieuwe expositie werd ingericht en de derde verdieping werd volledig in beslag genomen door een expositie van de verschrikkelijke Yoko Ono. Absoluut dieptepunt was de video waarin een vlieg over een naakt vrouwenlichaam loopt en daarbij vooral lang in de schaamstreek rondhuppelt. Hoewel de kunstenares er vast nobele bedoelingen mee heeft, iets met 'vrouw en vrijheid', werd het bij ons al snel het filmpje met de 'kutvlieg'.

Eenmaal per uur is er buiten bij het museum de 'mist-voorstelling' van de Japanse Fujiko Nakaya. Uit 1000 hogedruk mistsproeiers wordt een deel van het museumterrein in nevelen gehuld. We hadden geluk. De voorstelling ging net van start toen we uitkeken op dat deel van het museumterrein.
072 Guggenheim - Fog Sculpture079 Guggenheim - Fog Sculpture081 Guggenheim - Fog Sculpture

Jeff Koons - Tulpen

068 Tulpen Jeff Koons070 Tulpen Jeff Koons

Het werk van Jeff Koons balanceert vaak op de rand van kunst en kitsch. En hoewel sommigen het als camp of kitsch betitelen staan toch veel van zijn werken in gerenommeerde musea. In Bilbao staan er twee, allebei op het buitenterrein van het museum. 
De tulpen zijn alleen te bereiken vanuit de centrale hal van het museum, maar ook vanaf het wandelpad langs de rivier zijn ze goed te zien.


Puppy

111 Guggenheim - Puppy114 Guggenheim - Puppy

Deze puppy van levende bloemen heeft in 1992 bij de Documenta in Kassel gestaan. Nu staat het beeld al jaren in Bilbao op wacht voor de ingang van het museum en is daar uitgegroeid tot een publiekslieveling. Een paar dagen voor de opening van het museum hebben als tuinmannen verklede ETA-terroristen geprobeerd om een bom in het kunstwerk te verstoppen.

455 Guggenheim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten