zaterdag 10 juli 2021

Strandwandeling

0616 Bij strandpaviljoen paal 9

De volgende ochtend zijn we na het ontbijt naar Strandpaviljoen Paal 9 gereden. Niet ver van ons hotel, maar voor ons het beginpunt van een lange strandwandeling. De bestemming was de zuidpunt van het eiland en daarna via dezelfde weg terug naar de auto.

0617c Strand bij paal 9 Arjan0618 Bij strandpaviljoen paal 9

Het was mooi weer voor een strandwandeling. Aangename temperatuur, weinig wind en vrij zonnig. Misschien nog wel het mooiste van deze wandeling: er waren weinig mensen en massa's vogels.

0620a ZilvermeeuwZilvermeeuw0648a Zilvermeeuw

De zilvermeeuw is een veel geziene gast aan de Nederlandse kusten. De laatste jaren worden ze ook steeds meer in de grote steden gezien. De gele iris geven de meeuw een ietwat gemene uitstraling.

0624a Amerikaanse zwaardschedeAmerikaanse zwaardschede0768a MosselMossel0777a Platte oesterOester0626a KokkelKokkel0627a VenusschelpVenusschelp0629b Ovale strandschelpOvale strandschelp

Veel schelpen op het strand. De meeste van deze schelpdieren stonden de vorige avond op het menu tijdens ons etentje bij Bij Jef

0621a OorkwalOorkwal

De 'oren' waar de oorkwal zijn naam aan dankt zijn hier duidelijk te zien. 

0635a Blauwe haarkwalBlauwe haarkwal

En de blauwe haarkwal is opvallend fel gekleurd.

0671 Kleine mantelmeeuwKleine mantelmeeuw

De kleine mantelmeeuw, herkenbaar aan de donkere vleugels en de gele poten. Het is een van de meest voorkomende meeuwen aan de Nederlandse kusten.

0685a Grote mantelmeeuw tweede kalenderjaar

Hierboven een tweejarige grote mantelmeeuw. De volwassen mantelmeeuwen lijken sterk op elkaar. De grote mantelmeeuw is wel een stuk groter en heeft roze poten. Pas na drie jaar krijgen ze hun volwassen verenkleed. Het is de grootste soort meeuw ter wereld. In Nederland zijn ze vooral in de winter te vinden. Er zijn weinig broedparen.  

0644b Gé op strand

0673 AalscholversAalscholvers0676a Aalscholvers

Er zaten honderden aalscholvers op het strand. Schuw waren ze niet, je kon behoorlijk dichtbij komen zonder dat ze in de stress schoten.

0770 Strand Texel met Arjan

In de verte loopt Arjan langs het water. Hieronder een scholekster met een mossel.

0712a ScholekstersScholekster met mossel

Tussen de groepen kokmeeuwen op het strand zat hier en daar een grote stern.

0756a Kokmeeuwen en grote sternenGrote stern tussen scholeksters

Er waren er ook een heleboel aan het vissen boven zee, waarbij de meeste duikvluchten overigens niets opleveren. Deze vogels broeden in het hier vlakbij gelegen natuurgebiedje De Petten.

0741a Grote sternGrote stern0722a Grote stern

0764 Strand zuidwest Texel Gé

Geen opmerkingen:

Een reactie posten