zondag 26 april 2020

Coronawandeling 3: Hatertse en Overasseltse Vennen


Dit derde verslag van een wandeling in coronatijd speelt zich af bij de Hatertse en Overasseltse vennen. Een natuurgebied ten zuidwesten van Nijmegen. Omdat we zelf helemaal aan de andere kant van Nijmegen wonen begon deze wandeling met een fietstocht van ongeveer 10 kilometer door de stad en naar de parkeerplaats waar een paar wandelroutes van start gaan. Ik heb gekozen voor de wandeling van 6,5 km door het vennengebied.

02 Hatertse en Overasseltse vennen
03 Hatertse en Overasseltse vennen

Na een klein stukje door het bos kwam het eerste vennetje al snel in zicht. Er kwan net een reiger aanvliegen die aan de rand van het water op zoek ging naar voedsel.

05 Hatertse en Overasseltse vennen
07 Blauwe reiger
 Blauwe reiger

Omdat het al een aantal weken niet geregend had waren sommige vennen deels uitgedroogd. De wandelpaden en omgeving zagen er ook allemaal erg droog uit. 


09 Hatertse en Overasseltse vennen10 Hatertse en Overasseltse vennen


Op de foto's ziet het er heel vredig en rustig uit. In werkelijkheid was het vrij druk deze middag. Veel gezinnetjes met kinderen en wandelaars die veel en luid aan het praten waren. Voor veel vogels een reden om zich niet te laten zien. In één van de vennen zwom een Canadese gans.



12 Canadese gans
 Canadese gans


Het was weer een dag met een strak blauwe lucht, zoals er al zoveel waren in de periode waarin we werden opgeroepen om vooral zoveel mogelijk binnen te blijven.

16 Hatertse en Overasseltse vennen19 Hatertse en Overasseltse vennen


De witte kwikstaart zie je meestal langs de waterlijn scharrelen. Hier zat er één in de boom.

21 Witte kwikstaart
 Witte kwikstaart

26 Hatertse en Overasseltse vennen

In de verte stond een Nijlgans met een heleboel kuikens bij het water.

28 Nijlgans met kuikens
 Nijlgans

Hieronder nog een serie foto's van dit mooie gebied met bossen vennen en heidegebieden. Halverwege de wandeling zit er een beetje een vreemd stuk in de route door een landbouwgebied. Voegt weinig toe aan het verhaal.


30 Hatertse en Overasseltse vennen32 Hatertse en Overasseltse vennen36 Hatertse en Overasseltse vennen38 Hatertse en Overasseltse vennen42 Hatertse en Overasseltse vennen46 Hatertse en Overasseltse vennen49 Hatertse en Overasseltse vennen53 Hatertse en Overasseltse vennen


Kort voor het eind van de route zat er een vogel in een boom te fluiten. De vraag is of het een graspieper of een boompieper is. Ik heb vanwege de uitbundige zang de neiging om van de boompieper uit te gaan. 

63 BoompieperBoompieper?

Opnieuw een wandeling in de directe omgeving die meer dan de moeite waard was. Maar toch zou het mooi zijn als we binnenkort weer wat meer van de wereld kunnen verkennen. 

Dit was de honderdste post in deze blog over stedentrips en andere uitstapjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten