donderdag 23 december 2021

Coronawandelingen 16: De tweede winter

 DSCF6189

Hier probeert het zonnetje er even doorheen te piepen, maar wekenlang hadden we grijs en somber weer. In deze periode moesten we het hebben van de sporadische momenten met mooi weer zoals op een zondagmiddag in november waarop een groenling op een uitgebloeide zonnebloem naar eetbare zaden zocht.

DSCF6117Groenling

In december 2021 waren er eindelijk weer een paar zonnige dagen. Een mooi moment om weer eens een coronawandeling met foto's te plannen. Sommige vogels zijn er natuurlijk altijd, zoals de koolmees. Deze zat in het Valkhof park.

DSCF6192Koolmees

Vele duizenden kolganzen komen in de winter vanuit Rusland en Siberië naar de Ooijpolder om daar de hele winter rond te hangen in de weilanden. Je ziet eigenlijk nooit één kolgans, ze zitten altijd in grotere groepen. 

DSCF6288Kolganzen

Een kleine verstoring leidt ertoe dat ze allemaal tegelijk opvliegen.

DSCF6369

De waterral laat zich vaak horen in het riet, maar laat zich maar zelden zien. Hier had ik een keer geluk, deze waterral was niet alleen luidruchtig aanwezig, maar liet zich ook even zien.

DSCF6302aWaterral

In hetzelfde gedeelte zwommen ook de alom aanwezige meerkoeten.

DSCF6343Meerkoet

Een eindje verderop zat een gaai in een boom tegen een stam te tikken als een specht. Het leverde blijkbaar een smakelijke versnapering op.

DSCF6307aGaai

Er zaten een heleboel buizerds in de polder tijdens deze wandelingen, zowel ten zuiden als ten noorden van de Waal. Heel bijzonder was het duo dat in een weiland vlak bij elkaar zat op paaltjes. 

DSCF6337aBuizerdDSCF6402BuizerdDSCF6446Buizerd

Het najaar is natuurlijk ook de tijd van de paddenstoelen. Zwammen zijn niet mijn specialisme, maar op de foto hieronder staan dus een paar  paarssteelschijnridderzwammen.

DSCF6352
Paarssteelschijnridderzwammen

Er zitten dit jaar erg veel grote zilverreigers, en een enkele kleine zilverreiger, in de polder. Bij de Oude Waal soms groepen van meer dan tien reigers bij elkaar. Hier landt er één in een weiland.

DSCF6390Grote zilverreiger (Ooijpolder)
DSCF6538
Grote zilverreiger (Bemmelse polder)

Hieronder een weg omzoomd met knotwilgen met een laagstaande zon.

DSCF6395

Toen ik wat later op de middag bij de Oude Waal aankwam was het gouden uur duidelijk aangebroken. 

DSCF6421

De volgende ochtend was er weer veel zon en weinig wind waardoor er een mooie weerspiegeling van de verlengde Waalbrug ontstond in de Spiegelwaal.

DSCF6431

In een plas aan de oostkant van Lent zwemmen altijd wel een paar kuifeinden met hun felle gele ogen.

DSCF6435Kuifeend

Ook hier zwommen een aantal meerkoeten.

DSCF6573aMeerkoet

Het lijkt misschien op een ijsberg met poten, maar het was een knobbelzwaan die even naar beneden dook.

DSCF6454aDSCF6456aKnobbelzwaan

Twee grote bonte spechten zaten hoog in een paar kale takken. Door de grote afstand was het wat lastig om ze te fotograferen. Op de foto is er één te zien.

DSCF6464Grote bonte specht

In De Strang langs de Bemmelse Waaldijk zat een aalscholver zijn veren te drogen.

DSCF6492Aalscholver

De Strang is een langgerekte plas waar allerlei watervogels te bewonderen zijn. In de zon ziet het er allemaal prachtig uit.

DSCF6506DSCF6508

Krakeenden zijn in dit gebied zeker geen zeldzame soort. De donkergrijze eend is de woerd, daarachter zwemt het vrouwtje.

DSCF6520Krakeenden

Wintertalingen zijn hele kleine schuwe eendjes die daardoor vrij lastig te fotograferen zijn. Hieronder een mannetje. De vrouwtjes zijn net als bij de meeste andere eenden vrijwel helemaal bruin.

DSCF6527Wintertaling

Een soort die je veel minder vaak tegenkomt is de dodaars, een klein fuutje dat meteen onder water duikt als hij gevaar ruikt. Hier zat er een die zich durfde te laten zien. De krakeenden probeerden de dodaars te verjagen, maar die dook dan een paar meter verder weer op. Het is een dodaars in winterkleed. In de zomer zijn ze veel donkerder.

DSCF6532Dodaars

Hieronder nog een paar foto's uit een zonnige Bemmelse Waard

DSCF6544DSCF6552

Veel kolganzen in de polder in de winter, maar ook de grauwe ganzen zijn niet verdwenen. Langs het Groenlanden weggetje zat een grote groep grauwe ganzen.

DSCF6556Grauwe ganzen

Op de terugweg ben ik via het eiland in de Waal bij Nijmegen terug gelopen naar de stad. Er staat daar in de buurt van een klein waterplasje een rijtje lantaarnpalen en er leeft daar een torenvalkmannetje dat al maandenlang vrijwel altijd op één van de palen zit. Tijdens het gouden uur van deze dag zat hij weer op zijn plek in het zonnetje. De fotograaf werd duidelijk in de gaten gehouden.

DSCF6591aTorenvalk

Als aanvulling nog de eerste mooie vogelfoto van 2022, een torenvalk die recht in de camera keek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten