zaterdag 1 juni 2019

Wandelen en fietsen op Schiermonnikoog

3-186 Fietsverhuur

Op de derde dag van ons uitstapje hebben Margreet en Margreet al vroeg fietsen gehuurd. Het plan was om die dag het eiland te verkennen, deels met de fiets en deels te voet.

"De Schiere Monnik"

Bij het boodschappen doen voor de lunch kwamen we langs het beeld "De Schiere Monnik" dat hier in 1961 is geplaatst. In de Middeleeuwen was hier abdijklooster van de Cisterciënzer monniken van een klooster bij Dokkum. De monniken droegen grijze pijen. Schier betekent grijs, en zo is de naam Schiermonnikoog geboren. Als je langs het beeld loopt lijkt het alsof de vrome monnik een middelvinger opsteekt.

Fietstocht (1)

3-003 ScholekstersScholeksters

Zodra we het dorp uit fietsten kwamen we langs een weiland met een grote groep scholeksters. Daarna voerde ons pad langs de Westerplas die we eerder al te voet hadden bezocht. Links op de achtergrond staat het groepje lepelaars.


3-007 Westerplas


Noordertoren

3-010 Vuurtoren

Zoals de plaquette op de vuurtoren aangeeft is deze gebouwd door de regering van koning Willem III in 1853. Grappig is dat men blijkbaar geen zin had om alle titels van de koning uit te hakken in de steen en men na Koning der Nederlanden en Prins van Oranje Nassau volstaat met enz enz enz. De opvallende rode kleur heeft de toren pas in 1998 gekregen.

3-011 Plaquette Willem III


Aan een voorbijganger hebben we gevraagd om de hele groep op de foto te zetten.


3-014 Gang op Schiermonnikoog


Nadat we een tijdje hadden gefietst kwamen we bij een fietsenstalling op een plek die leek op een duingebied. We hebben onze fiets daar geparkeerd en zijn door de 'duinen' gelopen in de verwachting bij een strand uit te komen. Maar niets van dat alles. We hadden ons vergist en bleken midden op het eiland te zitten bij Kobbeduin. We hebben hier in het gras zitten picknicken. Dat scheelde weer een paar kilo gewicht voor de rest van de dag.

3-016 Picknick


Kaap Kobbeduinen

3-017 Het Baken Kobbeduin3-022 Kaap Kobbeduinen
`
Deze houten kaap is een zogenaamd dagmerk voor de scheepvaart. Het heeft dezelfde functie als een vuurtoren, maar dan zonder verlichting.

3-021 Kaap Kobbeduinen

Het uitzicht vanaf het baken Kobbeduin in zuidelijke richting. In de verte is heel klein de haven van Schiermonnikoog te zien. 

3-019 Uitzicht naar zuiden bij Kobbeduin3-018 Uitzicht naar zuiden bij Kobbeduin


Graspieper en grasmus

3-025 GraspieperGraspieper

Op het paaltje weer een graspieper. De vogel in de struik hieronder is een grasmus. De begroeiing op deze plek is typerend voor de grasmus, een duingebied met veel struiken, liefst met doornen. De vogel lijkt op een huismus maar is iets kleiner.

 Grasmus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten