dinsdag 13 juli 2021

Oost-Vlieland

1528 Dorpstraat Oost-VlielandDorpstraat Oost-Vlieland

De volgende ochtend hebben we een wandeling door het dorp Oost-Vlieland gemaakt waarbij we onder andere een aantal locaties uit de televisieserie dokter Deen hebben gezien. Café het Praethuys in de Dorpstraat is regelmatig te zien in de serie.
Er is een dokter Deen route beschikbaar en met uitzondering van 't Badhuys ligt alles dicht bij elkaar in het dorp. Voor 't Badhuys hebben we even de fiets gepakt.

1522 Dorpstraat PraethuysHet Praethuys

Bij het gemeentehuis dat in de serie nog enige tijd de praktijk van de dokter was zijn links en rechts van de ingang de namen West-Vlieland en Oost-Vlieland te zien. West-Vlieland of Westeynde is het dorp dat vroeger op het meest westelijke punt van Vlieland lag. Vanaf de zeventiende eeuw is het dorp door gewijzigde stromingen geleidelijk in zee verdwenen. In 1736 hebben de bewoners van de laatste twee huizen het dorp verlaten. Vandaar dat dit als overlijdensjaar is te zien op dit muurtje, † 1736.

Gemeentehuis

Op de laatste foto het voormalige diaconiehuis, het armenhuis uit de zeventiende eeuw. Tot juni 2021 zat er een restaurant in het gebouw met als naam Het Armhuis. Het was overigens een vrij prijzig restaurant, zeker niet voor de armen.

1541 DiaconiehuisArmhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten