dinsdag 27 juli 2021

Uitkijkplatform MAS

159 Uitkijkplatform - LoodswezengebouwLoodswezengebouw

Op het dak van het MAS is een uitkijkplatform. En zelfs op een grijze dag als deze is dat de moeite waard. Boven het uitzicht op het loodswezengebouw.

303 Handwerpen loodswezengebouwSilvius Brabo

Op het middelste dak staat een beeld van Silvius Brabo die een hand wegwerpt. Volgens een legende zou de reus Druon Antigoon de handen van onwillige tolbetalers afhakken en in de rivier gooien. Brabo doodde de reus en hakte zijn hand af om die vervolgens in de Schelde te werpen. Daar zou de naam (h)Antwerpen van zijn afgeleid. Hoewel er ook andere verklaringen voor de naam Antwerpen bestaan is dit het verhaal dat je steeds tegenkomt in de stad.

161 Uitkijkplatform - centrum
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Op de bovenstaande foto het uitzicht richting het centrum van Antwerpen, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die in de steigers stond.

Antwerpse fluisteraar

172 Kubushoofd Antwerpse fluisteraarAntwerpse fluisteraar

De Antwerpse fluisteraar bestaat uit een vijftal meer dan levensgrote figuren met een kubushoofd op het dak en tegen de gevel van een gerenoveerd pakhuis. De beelden zijn ontworpen door de Belgische kunstenaar Daisy Boman. De fluisteraar is het beeld boven op het dak dat persoonlijke en algemene boodschappen doorgeeft naar beneden. Via een app kun je tegen betaling een persoonlijke boodschap laten doorfluisteren. De boodschappen kunnen dan door degene waarvoor ze zijn bedoeld worden afgeluisterd beneden in de buurt van het MAS.

179 Kubushoofd Antwerpse fluisteraar

Bakens van Hoop en Licht

114 Licht aan het einde van de tunnelBakens van Hoop en Licht

Naast het MAS stonden deze 'Bakens van Hoop en Licht' van Axel Daeseleire. Het is een tijdelijk kunstwerk voor mensen die behoefte hebben aan een beetje licht aan het eind van de pandemietunnel. De lichtobjecten zijn voorzien van teksten van bekende Vlamingen. Bij het Blauwe object (tweede van rechts) staat een gedicht van Tom Lanoy. Inmiddels zijn de objecten weer verdwenen, ze zijn geveild en de opbrengst gaat naar goede doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten