donderdag 30 juli 2020

Kiersche Wijde

Een paar dagen mooi weer aan het eind van de maand juli hebben we benut om een mini-vakantie in te lassen. In de loop van de ochtend zijn we uit Nijmegen vertrokken en in noordelijke richting gereden. In Zwartsluis hadden we een lunch gepland. Vanwege de coronamaatregelen vooral gereserveerd zodat we zeker waren van een plaats. Het was heerlijk weer en we hebben aan het Zwarte Water op een terras gezeten.

Daarna zijn we naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden gereden voor een wandeling. We hebben gekozen voor een wandeling bij de Kiersche Wijde, vlakbij Giethoorn. Bij de parkeerplaats waar de wandeling start ga je via een houten brug de vaart over.

001 Kiersche Wijdepad003 Waterlelie

Veel waterlelies in het water. 

005 Kiersche Wijdepad

Aan de andere kant van de brug en de weg zaten veel vlinders tussen het gras en de bloemen.

007a Citroenvlinbder023 Icarusblauwtje015 Bruin zandoogje030a Bruin zandoogje048 Kleine vos

Er zaten ook andere insecten, zoals de zeldzame muskusboktor en de meer algemene gevlekte boktor.

051 MuskusboktorMuskusboktor054 Gevlekte smalboktor

Het was prachtig weer deze middag en met zo'n blauwe lucht ziet alles er nog mooier uit.

044 Kiersche Wijdepad100 Ooievaars

Er liepen en vlogen ook de nodige ooievaars rond in het gebied van de wandeling. 

079 Ooievaars094 Ooievaars104 Ooievaars

Rond het bos waar je tijdens de wandeling doorheen loopt zaten veel bruine kikkers. Ze zijn goed gecamoufleerd en vaak zie je ze pas als ze vlak voor je neus opspringen.

113a Bruine kikker

Op een gegeven moment voert de route langs een zandgat. Een grote plas die door het afgraven van zand is ontstaan. Het zand is gebruikt om wegen op te hogen. Rond de plas leven veel watervogels.

116 Kiersche Wijdepad123 Eenden148 Kiersche Wijdepad

Tijdens de wandeling, en dan met name in de buurt van deze plas hebben we de nodige libellen gezien, zoals de vuurrode vuurlibel, de grote roodoogjuffer en de gewone pantserjuffer.

154aVuurlibel144a Grote roodoogjuffer135a Gewone pantserjuffer

Vergeleken met wat we gewend zijn van onze wandelingen rond Nijmegen zaten er relatief weinig vogels. Wel een roodborsttapuit die zich mooi op de foto liet zetten. Jammer dat er van het rode borstje weinig is te zien.

072a Roodborsttapuit

De mooiste verrassing had de natuur helemaal aan het eind van de wandeling voor ons in petto. In het weiland dat grenst aan de parkeerplaats waar de wandeling start zat een purperreiger. Hij zat vrij ver weg en het was dus lastig om het beest goed op de foto te krijgen. Uiteindelijk is dat redelijk gelukt, in elk geval duidelijk herkenbaar.

177a Purperreiger183 Purperreiger

Na alle wandelpret zijn we doorgereden naar ons nogal prijzige hotel in Giethoorn waar we ook hadden gereserveerd voor een iets te prijzige maaltijd.

194 Giethoorn 's avonds

's Avonds na het eten hebben we nog even door het dorp gelopen en we werden opnieuw geconfronteerd met enkele ooievaars.

211a Ooievaar223 Ooievaar

Het was een mooie dag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten