woensdag 28 juli 2021

Zoo Antwerpen

Om de foto uit het voorgaande bericht van het Suske en Wiske beeld in de dierentuin van Antwerpen te kunnen maken hebben we de zoo ook moeten bezoeken. 

345 Blauwe passiebloemvlinderBlauwe passiebloemvlinder346a PassiebloemvlinderPassiebloemvlinder

In de vlindertuin vlogen onder andere deze blauwe passiebloemvlinder en de passiebloemvlinder rond. Veel van deze fladderaars zijn lastig te fotograferen omdat ze geen moment stil zitten.

Altijd leuk in de dierentuin, de aapjes. Waar veel dieren een groot deel van de dag stil liggen zijn de apen meestal actief. Hier een goudkopleeuwaapje en een keizertamarin. Goudkopleeuwapen komen alleen in een klein gebied in Brazilië voor en zijn bedreigd. De keizertamarin komt in meerdere Zuid-Amerikaanse landen voor.

354 GoudkopleeuwaapjeGoudkopleeuwaapje353 KeizertamarinKeizertamarin

Hieronder een ringstaartmaki. Je ziet ze vaak in dierentuinen, maar in hun thuisland Madagaskar zijn ze bedreigd. De ringstaartmaki hoort bij de halfapen.

358 RingstaartmakiRingstaartmaki

De bruinkopslingeraap komt vooral in Centraal Amerika voor.

352a Bruinkop slingeraapBruinkopslingeraap

Op de volgende foto een springtamarin die zuidelijker leeft en zijn grootste verspreidingsgebied heeft in Peru in het gebied dat we enkele jaren geleden bezochten. We hebben daar wel tamarins gezien, maar niet deze soort.

365 SpringtamarinSpringtamarin

Hieronder twee soorten waarvoor we naar het Afrikaanse continent moeten, daar leven de mandril en de chimpansee.

362 MandrilMandril375 ChimpanseeChimpansee

De kleurrijke en luidruchtige soldatenara en de bruinoorarassari komen allebei uit de Zuid-Amerikaanse oerwouden.

366 SoldatenaraSoldatenara 371a BruinoorarassariBruinoorarassari

Hieronder de Afrikaanse lepelaar, in het midden Abdims ooievaar en rechts de Afrikaanse nimmerzat die ook familie is van de ooievaars. Deze grote vogels lijken het nog goed te doen, ze hebben geen van allen een bedreigde status.

387 Afrikaanse lepelaarAfrikaanse lepelaar
400 Abdims ooievaarAbdims ooievaar
395 Afrikaanse nimmerzatAfrikaanse nimmerzat

De Cubaanse flamingo komt voor in een groot deel van het Caraïbische gebied en de Galapagoseilanden.

503 Cubaanse flamingoCubaanse flamingo

De rosse fluiteend komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika, in Afrika, Madagaskar en een gebied rond Bangladesh. Opvallend is dat ze vooral 's nachts actief zijn.

487 Gele boomeendRosse fluiteend

Hoewel ze hier hoog en droog op een tak zitten zijn hamerkoppen watervogels. Ze eten kikkers en andere kleine dieren.

412 HamerkopHamerkoppen

Een heel bijzondere vogel is de Rüppells gier die is vernoemd naar een Duitse ontdekkingsreiziger die vooral in het gebied rond Egypte heeft gereisd in de negentiende eeuw. Deze gier vliegt tot een hoogte van 11 km en is daarmee de hoogst vliegende vogel ter wereld. Helaas wordt deze vogel ernstig bedreigd.

409a Rüppells gierRüppells gier

De zwarte kroonkraanvogel komt voor in Afrika, met name in landen ten zuiden van de Sahara. 

490 Zwarte kroonkraanvogelZwarte kroonkraanvogel

In een dierentuin kom je bijna altijd beesten tegen waar je nog nooit van had gehoord. Zoals het steppeslurfhondje hier in Antwerpen. De Nederlandse naam is misleidend omdat het dier geen steppebewoner is.

372 SteppeslurfhondjeSteppeslurfhondje

Maar ook hele bekende diersoorten zoals de Indische olifant en de witte neushoorn lopen hier in Antwerpen rond. Het is niet onomstreden dat deze dieren in gevangenschap worden gehouden, maar tegelijk spelen dierentuinen een rol in het in stand houden van deze soorten door mee te doen aan internationale fokprogramma's.

424 Indische olifantIndische olifant422 Witte neushoornWitte neushoorn

De stokstaartjes en de vosmangoest leven in dezelfde gebieden in zuidelijk Afrika. Jonge vosmangoesten leven vaak in de gangenstelsels van de burchten van stokstaartjes. Soms leven ze zelfs in een burcht samen.

428 VosmangoestVosmangoest

466 StokstaartjesStokstaartje464 Stokstaartjes

Op de volgende foto's staan twee dieren die we in het verleden ook in het wild hebben gezien. Eeerst de Amerikaanse alligator die vooral veel in de Everglades in Florida zitten en daaronder een groene leguaan. In de Ecuadoriaanse stad Guayaquil hebben we een park bezocht dat vol zit met deze leguanen. Ook op andere plekken in Guayaquil zagen we deze leguanen zitten.

456 Amerikaanse alligatorAmerikaanse alligator462 Groene leguaanGroene leguaan

Als je in dierentuinen zeeleeuwen ziet zijn het meestal Californische zeeleeuwen. Deze soort is intelligent en kan zich makkelijk aanpassen aan het leven in gevangenschap. Het is ook de soort die in grote aantallen bij Pier 39 in San Francisco ligt.

474 Californische zeeleeuwCalifornische zeeleeuw

De grote grijze reuzenkangoeroe komt natuurlijk uit Australië. Ze komen voor in de oostelijke helft van het land. Geen idee of de kangoeroes die wij daar hebben gezien in 2003 van deze soort waren.

448 Grijze reuzenkangoeroeGrijze reuzenkangoeroe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten