vrijdag 16 juli 2021

Kasteel Ruurlo

Na een diner bij een derderangs Italiaans restaurant in Denekamp hebben we de nacht doorgebracht in het ernaastgelegen hotel dat in het voormalige gemeentehuis was gevestigd. Vrijdag 16 juli was de laatste dag van onze rondreis door Noord-Nederland. Vanuit Denekamp is het niet heel ver naar onze thuisbasis in Nijmegen. Onderweg zijn we nog naar kasteel Ruurlo geweest.

2121 Kasteel RuurloKasteel Ruurlo

Al in de veertiende eeuw was er sprake van kasteel Ruurlo. Overigens is er vaak verbouwd en is vrijwel alles wat er nu staat uit latere tijden. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw deed het kasteel een aantal jaren dienst als gemeentehuis van Ruurlo. Na een gemeentelijke herindeling verloor het gebouw zijn functie en werd het verbouwd om onderdeel te zijn van Museum MORE. De oude houten brug over de slotgracht is daarbij vervangen door een glazen brug ontworpen door Hans van Heeswijk architecten.

2127 Willink - zelfportretZelfportret Carel Willink

In het museum is vooral veel werk van Carel Willink te zien. Willink is een belangrijk vertegenwoordiger van het magisch realisme. De schilderijen zien er heel realistisch uit, maar de combinatie van afgebeelde objecten in onwaarschijnlijke omgevingen zorgt voor vervreemdende effecten.

2131 Willink - CompositieCompositie

Bij compositie denk je eerder aan Kandinsky dan aan Willink.

2137 Willink - VeldboeketVeldboeket

In de spiegel zie je dat Arjan het 'veldboeket' aan het bewonderen is.

Landschap met kerncentrale is typerend voor het werk van Willink. Op de voorgrond twee grote antieke beelden verweerd door de tijd en op de achtergrond een kerncentrale. De combinatie van dreiging (kerncentrale) en verval (beelden) is vaak te zien bij de schilderijen uit het magisch realisme.

2139 Willink - Landschap met kerncentraleLandschap met kerncentrale

Het idee voor dit schilderij is waarschijnlijk ontstaan tijdens een studiereis naar Italië die hij met Mathilde Willink, zijn derde vrouw, maakte. Mathilde was ook onderwerp van zijn werk.

Mathilde droeg veel kleding van Fong Leng. Een aantal door haar ontworpen kledingstukken waren in het museum te zien.

2143 Willink - Portret van MathildePortret van Mathilde

2148 Willink - Naar de toekomstNaar de toekomst

2147 Willink - Tate Galery verplaatstTate gallery verplaatst

Op het schilderij hierboven is de Londense Tate Gallery verplaatst naar een rotsachtig landschap.

Na het bezoek aan het museum hebben we nog even rondgelopen in de tuinen van het landgoed en een kleine lunch genomen op het terras van het bijbehorende restaurant.

2162 Tuin Kasteel Ruurlo2163 Kasteel Ruurlo tuin2176a ZanglijsterZanglijster

Hiermee kwam er een eind aan onze korte reis door Noord-Nederland. We zijn teruggereden naar Nijmegen om ons voor te bereiden op een reisje naar Antwerpen en Gent dat ruim een week later zou starten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten