dinsdag 1 maart 2022

La Défense

001 Panthéon

De volgende ochtend kwamen we tijdens een korte wandeling naar een ontbijtrestaurant langs het Pantheon dat vooral bekend is vanwege de vele beroemde Fransen die er begraven liggen. Aanvankelijk is dit gebouw gebouwd als een aan Genoveva gewijde kerk.

004 Uitzicht op eifeltoren bij Panthéon

In films is vanuit vrijwel ieder huis en hotelkamer in Parijs de Eiffeltoren te zien. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Dat neemt niet weg dat de Eiffeltoren vaak is te zien. De eerste keer tijdens deze trip was toen we bij het Pantheon de andere kant op keken. Hieronder de Église Saint-Étienne-du-Mont waar Arjan de vorige avond nog op de trappen zat vanwege de filmlocatie in Midnight in Paris. Daarna zijn we gaan ontbijten in een restaurant met de naam Patrol. We hadden dit uitgezocht omdat er het label gezond aan was gekoppeld. De avocado op toast was prima, maar niet heel bijzonder.

007 Église Saint-Étienne-du-Mont

La Défense

Grande Arche OU

Tijdens ons vorige bezoek aan Parijs in 1998 zijn we voor het eerst in La Défense geweest. In deze kantorenwijk staat onder andere de Grande Arche, een bijna kubusachtig gebouw dat eigenlijk een boog is zoals de Arc de Triomphe omdat de binnenkant van de kubus open is. Destijds was ik zo onder de indruk van dit gebouw dat het zelfs op het omslag van een cursus terecht is gekomen die ik in die periode ontwikkelde. Ik wilde graag nog een keer terug naar deze wijk omdat er veel is veranderd sinds ons vorige bezoek.

047 Grande Arche

We hadden deze keer ook tickets gekocht om boven op het dak van de Grande Arche de omgeving te overzien. Echt druk was het daar niet en het uitzicht is zeker de moeite waard. We hadden wel een beetje pech dat het deze ochtend nogal heiig weer was. In de verte was de Arc de Triomphe goed te herkennen. Vanaf de Grande Arche liggen de Arc de Triomphe en het Louvre in een rechte lijn. De Eiffeltoren ligt een stukje rechts daarvan. Op de voorgrond voor de Eiffeltoren staat het gebouw van Fondation Louis Vuitton van Frank Gehry.

013 Uitzicht vanaf dak Grande Arche - Arc de Triomph014 Uitzicht vanaf dak Grande Arche - Eiffeltoren en Louis Vuitton

Hieronder het uitzicht in westelijke richting. Overal in deze omgeving verrijzen Manhattan-achtige wolkenkrabbers.

022 Uitzicht vanaf dak Grande Arche

Het grote gebouwencomplex op de foto is één van de hoofdkantoren van de zakenbank Société Générale.

Ticket Grande Arche

Op de volgende foto een pad boven op de Grande Arche, via dit pad loop je van het punt waar je uitzicht hebt op de bekende monumenten naar de plek met uitzicht in (noord)westelijke richting.

028 Uitzicht vanaf dak Grande Arche

De kleurrijke torens die vanaf het dakterras zichtbaar zijn stammen uit de jaren zeventig en heten de Tours Aillaud. Aillaud was de architect van deze torens. Ze worden ook wel de Tours Nuages genoemd. Nuages is het Franse woord voor wolken en de beschildering van de torens moet de wolken in de lucht voorstellen.

024 Uitzicht vanaf dak Grande Arche - Tours Aillaud

Pal naast de Grande Arche was een nieuwe wolkenkrabber, de Tour Hekla, in aanbouw. Deze toren zal met 220 m de op een na hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en Parijs worden. Het gebouw moet in 2022 gereed komen.

029a Uitzicht vanaf dak Grande Arche

Tussen de gebouwen van La Défense bevinden zich veel kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars. Sommigen waren al vanaf het dakterras van de Grande Arche te zien. Hieronder de Araignée Rouge (rode spin) van Alexander Calder en de Personnages fantastiques (fantasiefiguren) van Joan Miró.

033a Uitzicht vanaf dak Grande Arche - Calder021a Uitzicht vanaf dak Grande Arche - Miro

Er werd veel verbouwd en gebouwd in het gebied waardoor het rond deze kunstwerken nogal een bende was. En dat bleek voor heel Parijs te gelden. In 2024 zijn de Olympische Spelen in Parijs en dan moet alles er tiptop uitzien. Veel sporten zullen plaatsvinden in tijdelijke accommodaties rond bekende gebouwen in de stad en dat betekent dat je nu als toerist van bouwput naar bouwput reist.

Grande Arche

De Grande Arche is ontworpen door de Deense architect Johan Otto von Spreckelsen. Hij wilde een 20e-eeuwse versie van de Arc de Triomphe realiseren. Hij overleed tijdens de bouwperiode en heeft de opening op 14 juli 1989 niet meer meegemaakt. De opening was precies 200 jaar na de bestorming van de Bastille die de Franse Revolutie inluidde. 

057 Grande Arche met Arjan036 Grande Arche056 Grande Arche
03 Gé bij Grand Arch041 Grande Arche

Hieronder het uitzicht vanaf de trappen van de Grande Arche. Het gebouw links is het Centre des Nouvelles Industries et Technologies (CNIT). Aan de rechterkant zit een groot winkelcentrum. 

035 La Defense

Je kunt een route lopen om alle kunstwerken in het gebied te zien, maar wij hebben een wat beperktere selectie gemaakt. Het eerste kunstwerk dat we hebben bezocht is de duim van César, gemaakt door César Baldaccini. De duim is 12 meter hoog en schijnt 18 ton te wegen. Er zijn meerdere versies van deze duim, maar dit is de grootste van allemaal. Baldaccini is ook de maker van de beeldjes van de Franse filmprijs die naar hem is vernoemd, de César.

052 Duim van Cesar met Arjan

Hieronder nogmaals de rode spin van Alexander Calder die achter een hek stond vanwege bouwwerkzaamheden.

062  La Defense L'Araignée Rouge Calder

Tussen alle hekken kon je nog net langs de Personnages Fantastiques van Joan Miró lopen. 

072 Deux personnages fantastiques Miro070a Deux personnages fantastiques Miro

La Défense de Paris is van de Franse beeldhouwer Louis-Ernest Barrias. Het herdenkt de Franse doden van het beleg van Parijs in 1870-1871, tijdens de Frans-Pruisische oorlog. Het beeld heeft in de loop der jaren op een hele reeks plekken gestaan en staat nu sinds 2017 in de buurt van de Arche de la Défense. De wijk La Défense dankt haar naam aan dit beeld.

084 Sculpture La Défense de Paris (Barrias)

De kleurrijke vijver hoort bij de Fontaine d'Agam van de Israelische kunstenaar Yaacov Agam. De fontein stond niet aan tijdens ons bezoek. In de vijver zijn 86 kleuren geëmailleerd Venetiaans glas verwerkt. Op de foto's ziet er nog best aardig uit, maar de fontein was toch echt toe aan een grondige opknapbeurt. Veel tegeltjes waren verweerd of totaal verdwenen.

080 Agam-fontein078 Agam-fontein082 Agam-fontein en Grande Arche

Waar je ook loopt in dit gebied, je hebt altijd in de ene richting uitzicht op de Grande Arche en in de andere richting zie je in de verte de Arc de Triomph.

085 La Defense089  La Defense

De kleurrijke buizen van Raymond Moretti zijn 32 meter hoog en de buizen hebben een totale lengte van 22 kilometer. Ze omhullen een ventilatieopening die hoort bij het netwerk van wegen en metrolijnen onder deze promenade.

092 Kleurrijke buizen van Moretti

Van dichtbij verandert deze zuil in een abstract lijnenspel van vrolijke kleuren.

099 Kleurrijke buizen van Moretti06 Gé en Arjan bij Morettbiuzen

Een uit de kluiten gewassen bank van Lilian Bourgeat. De bank is 2,5 keer zo groot als een normale parkbank en biedt uitzicht op de Arc de Triomphe.

08 Gé grote bank

Aan het uiteinde van het wandelgebied vanaf de Grande Arche ligt het Signals monument van de in Athene geboren kunstenaar Panayotis Vassilakis, meestal Takis genoemd. Hij heeft een groot deel van zijn leven in Frankrijk gewoond. Het monument bestaat uit een aantal lichtsignalen in een bassin. Ook dit kunstwerk ligt op de as Grande Arche - Arc de Triomphe.

102 Bassin Takis - Œuvre d'art mouvante105 Bassin Takis - Œuvre d'art mouvante

Geen opmerkingen:

Een reactie posten