woensdag 26 juni 2019

Elbphilharmonie en Speicherstadt

Elbphilharmonie

2-002 uitzicht bij Marco Polo treppen

De volgende ochtend hebben we eerst de zogenaamde Hamburg Card gekocht. Je kon daarmee in het openbaar vervoer, inclusief veerboten en je kreeg korting op allerlei toeristische attracties. We hebben lekker ontbeten bij een zaakje dat Mad of Juice heette. Omdat het een warme dag was hadden we bedacht dat we een rondvaart in de haven gingen doen. Even niet goed gekeken waar die rondvaartboten vertrokken en zo kwamen we bij de Marco Polo treppen terecht waar nergens een boot te bekennen was. We zagen wel een stukje verderop het muziekgebouw de Elbphilharmonie staan. Dat stond ook op onze lijst en dus zijn we daar naartoe gelopen.

2-005 Elbphilarmonie buiten2-007 Elbphilarmonie buiten


Het is een gebouw van het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron dat ook verantwoordelijk was voor het Nationaal Stadion (het vogelnest) van Peking, de Allianz Arena in München en het nieuwe gedeelte van Tate Modern in Londen. De basis voor de Elbphilarmonie wordt gevormd door een oud pakhuis waar een gebouw met veel glas bovenop is gezet. De bouw is zowel qua kosten als qua planning volledig uit de hand gelopen. Maar nu hebben ze wel een bijzonder gebouw op een prominente plaats in de stad. Drie oude havenkranen die ooit op deze plek stonden zijn gerestaureerd en teruggeplaatst op deze plek bij de Elbphilarmonie. 


2-009  Elbphilarmonie roltrappen

Je kunt bij een loket gratis kaartjes krijgen waarmee je via lange roltrappen naar het observatieplatform kunt rollen.

2-011 Elbphilarmonie eerste uitkijkpunt


Als je bijna boven bent kom je langs een raam met uitzicht op de haven.

2-012 Elbphilarmonie


Daarna kom je in een grote ruimte met toegang tot de concertzalen en je kunt naar buiten om het uitzichtplatform te verkennen. Het is niet mogelijk om met de gratis kaartjes de concertzalen van binnen te bekijken

2-041  Elbphilarmonie


Buiten kun je helemaal om het gebouw heen lopen. Op de plek waar je naar buiten gaat kijk je direct op de oude havenkranen.

2-017 Elbphilarmonie uitzicht2-024 Elbphilarmonie uitzicht


Vanaf het uitkijkplatform heb je uitzicht in alle richtingen. Kijk je richting Reeperbahn dan zie je deze merkwaardige scheve wolkenkrabbers. Ze heten de Tanzende Türme of Tango-Türme. Ze zijn ontworpen door de Duits-Iraanse architect Hadi Teherani die ook verantwoordelijk is voor het Dockland gebouw dat we later die dag zouden bezoeken. Op de volgende foto het uitzicht in de richting van de plek waar de veerboten en rondvaartboten vertrekken.

2-030  Elbphilarmonie uitzicht2-014 Uitzicht Elbphilarmonie


Het uitzicht in de richting van de haven. De gele en blauwe gebouwen hieronder tussen de kranen horen bij de Hamburg Musical boulevard van Stage Entertainment.


2-018 Elbphilarmonie uitzicht

2-023 Elbphilarmonie uitzicht

In het gebied staat een mengsel van nieuwbouw en oude opgeknapte pakhuizen.

2-032  Elbphilarmonie uitzicht2-026  Elbphilarmonie uitzicht


Boven de Taylor Wessing toren. Hieronder de Sandtorhafen/Traditionsschiffhafen. Dit is de eerste haven die in Hamburg is aangelegd in 1866. Tegenwoordig geen grote containerschepen in deze haven. Het zijn vooral jachten die je hier ziet.

2-021 Elbphilarmonie uitzicht


Hieronder is het observatieplatform zichtbaar tussen het gedeelte met de rode bakstenen en het glazen gedeelte van de Elbphilharmonie. 

2-049 Elbphilarmonie


Reuzensmiley

2-056 Smiley kunstwerk

Hierboven een reusachtige smiley die op de Kibbelsteg-Brücke staat. De smiley is verbonden met een aantal camera's in het Speicherstadt gebied. Kijken de mensen op die camerabeelden overwegend vrolijk dan 'lacht' de smiley. Kijken de voorbijgangers somberder, dan zal ook de smiley versomberen. Tijdens ons bezoek was men overwegend vrolijk. Mogelijk hebben we zelf bijgedragen aan dit beeld.

Speicherstadt

2-050 Speicherstadt2-054 Speicherstadt

Na het bezoek aan de Elbphilharmonie hebben we door het gebied met de naam Speicherstadt gelopen. Hier staat een verzameling pakhuizen op eilandjes in de Elbe. Speicherstadt is eind negentiende eeuw ontstaan en was in 1927 voltooid. In de tweede wereldoorlog is een groot deel van Speicherstadt door bombardementen verwoest. Daarna is het deels weer opgebouwd en nu staat Speicherstadt op de werelderfgoedlijst. Opvallend is dat een groot deel van de pakhuizen wordt gebruikt voor oosterse tapijten.


2-052 Speicherstadt



Het ketelhuis waar vroeger stoom werd opgewekt voor de aandrijving van machines in de omgeving dient tegenwoordig als informatiecentrum voor Hafencity, een stadsdeel van Hamburg. De twee verloren gegane schoorstenen zijn vervangen door roosterstructuren van staal.
Later die middag zijn we tijdens een boottocht door het havengebied nogmaals in Speicherstadt geweest.

2-081 Speicherstadt


Tot slot een paar foto's die bij de Neuerwegsbrücke zijn gemaakt. We waren hier naartoe gelopen omdat dit een filmlocatie is van de film Backbeat.

2-058 Neuerwegbrucke2-072 Op Neuerwegbrucke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten