zondag 24 juli 2022

Marker Wadden (1)

K02 Boot natuurmonumenten

Op zondag 24 juli 2022 zijn we een dagje naar de Marker Wadden geweest. Het was een mooie warme zomerdag en de boot naar de Marker Wadden vertrok aan het begin van de middag vanuit Lelystad. Nadat we de auto hadden geparkeerd bij Batavia Stad zijn we naar de aanlegsteiger gelopen waar de boot zou vertrekken. We moesten nog even wachten op de boot en werden ondertussen vermaakt door een kleine karekiet in het riet.

013a Kleine Karekiet

Bij het vertrek vanuit de haven van Lelystad voer de boot langs het kunstwerk Exposure. Het wordt ook wel de hurkende man genoemd en staat in de volksmond bekend als de poepende man. Het werk van Antony Gormley is onderdeel van een serie landschapskunstwerken in de provincie Flevoland.

K05 Exposure Lelystad

Op de boot was een mevrouw zo vriendelijk om ons samen op de foto te zetten. Het was een klein half uurtje varen naar de eilanden.

K03 Samen op boot natuurmonumenten

Hieronder een eerste blik op de eilanden en de duinen in de buurt van het Eilandpaviljoen. In dit paviljoen hebben we een plattegrondje gekocht van het hoofdeiland en zijn we begonnen aan onze wandeling.

025 Marker WaddenK10 Hoofdeiland Marker Wadden

Steltloper

K12 Uitkijkpunt steltloper

We zijn eerst naar het uitkijkpunt Steltloper, niet ver van het Eilandpaviljoen, gelopen. Vanuit dit bouwwerk heb je uitzicht op een gebied waar inderdaad veel steltlopers zaten. Het was meteen een van de hoogtepunten van het eiland.

Kemphanen

041a Kemphaan

De kemphaan is een steltloper die in Nederland nauwelijks nog als broedvogel voorkomt. In 1950 ging het nog om 6000 paartjes, in de meest recente jaren zijn dat er minder dan 30. Als doortrekker is de vogel nog wel vrij veel te zien. De mannetjes zien er in het voorjaar nogal spectaculair uit. Dat was bij deze vogels niet meer zo. Bij de meest rechtse vogel verraad het oranje deel van de snavel dat het een mannetje is.

064 Kemphaan

Grutto's

310a Grutto's175a Grutto

Voor de grutto is Nederland een belangrijk land, zo'n 90% van alle nesten zijn in Nederland te vinden. De meeste grutto's zijn in het westen en noorden van het land te vinden. Het gaat erg slecht met deze soort. Boosdoener is met name de intensieve melkveehouderij. Het gaat beter in gebieden waarin de landbouw activiteiten en het natuurbeheer in balans zijn. Gelukkig hebben ze met de Marker Wadden er weer een gebiedje bij gekregen waar ze kunnen gedijen.

114a Grutto

Bosruiter

053 Grutto's en bosruiter

De wat kleinere vogel die hier voor de grutto's staat is een bosruiter. Deze soort is een typische zoetwatervogel en je zult ze dan ook nooit op de Waddeneilanden zien. De Marker Wadden zijn wel zoetwatergebieden en hier voelt de vogel zich thuis. Het is de kleinste van de 'ruiters'. Ze broeden in het noorden van Europa en Azië. Tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd er ook in Nederland gebroed.

057a Bosruiter

Waterral

072a Waterral

Op enkele foto's van een grutto was op de achtergrond een andere vogel te zien. Na het bewerken van de foto's werd deze vogel pas goed zichtbaar. Het is een waterral, een vogel die zich niet vaak laat zien en meestal verstopt tussen het riet zit. Het was me pas één keer eerder gelukt om er een op de foto te krijgen.

Tureluur en meerkoeten

046a Tureluur

Ook deze tureluur heeft de Marker Wadden inmiddels gevonden, net als de meerkoet. De meerkoet is vrijwel overal te vinden waar een plas water staat. Hier een volwassen meerkoet met drie bijna volgroeide jongen.

049 Meerkoeten

Lepelaars

044a Lepelaars

Vanuit het uitkijkpunt Steltloper zagen we in de verte een grote groep lepelaars.
Hieronder een uitzichtfoto vanuit de steltloper.

056 Marker Wadden Panorama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten