zaterdag 31 juli 2021

S.M.A.K.

727 SMAKS.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) is ooit begonnen als onderdeel van het Museum voor Schone Kunsten. Tegenwoordig zit het in een eigen gebouw naast het Museum voor Schone Kunsten. Vroeger zat er een casino in dit gebouw. Op het dak staat De man die de wolken meet van Jan Fabre. Het museum bevat kunst vanaf ongeveer 1950. 

708 SMAK - stenen bollanseeGeology - Marie Julia Bollansée

Geology van Marie Julia Bollansée is een hoopje stenen ingepakt in vilt en schapenwol. De stenen heeft ze gekregen van reizigers van over de hele wereld. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik hier mee moet? Moet ik het mooi vinden? Moet het mij aan het denken zetten?

707 SMAK

In de spiegel zien we achter in de zaal de fotograaf en zijn partner. 

710 SMAK Electroencephalogram
Electroencephalogram

Hierboven een schilderij van de Californische kunstenaar Adam Leech. Het museum geeft kunstenaars de kans om een artistiek onderzoek op te zetten binnen het museum. Leech was in 2020-2021 op deze manier aan het museum verbonden en hij houdt zich bezig met de menselijke geest. Dat is hier ook duidelijk te zien.

718 Bad met benen

Ik heb geen informatie kunnen vinden over het kunstwerk hierboven. Het ziet er uit als een vrouw die stomdronken in bad is gekukeld.

716 Wilhelm Sasnal - Me and Rafal
Wilhelm Sasnal - Me and Rafal

Me and Rafal 2000-2006 is gemaakt door de Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal.

712 Kalklijnen hoekKalklijnen hoek - Raoul De Keyser

Hierboven Kalklijnen-hoek van de in 2012 overleden Vlaamse schilder Raoul De Keyser. Hij was een vertegenwoordiger van de Nieuwe Visie in de schilderkunst. Herkenbare onderwerpen uit het dagelijks leven werden omgezet in abstracte kleurvlakken en lijnen.

714 WarholMarilyn Monroe - Andy Warhol

Dit zijn de bekende Marilyn Monroe vlakken van Andy Warhol. Er zijn 250 kopieën gemaakt van dit werk. Je kunt het dus ook in andere musea aantreffen.

721 SMAK

Bij bovenstaand werk is de kunstenaar anoniem. Het zijn zwart-witte fotokopieën van gekreukt papier ingekleurd met fluorescerende verf.

719 MAARMAAR - 
Peter Downsbrough

MAAR is een werk van Peter Downsbrough, een Amerikaan die in Brussel woont en veel bezig is met taal en ruimte.

725 SMAK Neo MatlogaKe se tawa ole -Neo Matloga

Op de laatste foto een schilderij van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Neo Matloga, die vooral vanuit Amsterdam werkt tegenwoordig en ook diverse prijzen heeft gewonnen. Dit schilderij is onderdeel van een tentoonstelling van de vrienden van het S.M.A.K. over Matloga. In 2018 won hij Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De prijs werd uitgereikt door koning Willem-Alexander. In de media verscheen destijds een foto waarop Matloga samen met Willem-Alexander bij dit schilderij staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten