vrijdag 24 april 2020

Coronawandeling 2: Rivierpark Nijmegen

Vanwege het thuiswerken in de corona-periode zitten we veel binnen. Om in beweging te blijven ga ik elke dag even wandelen in het rivierpark aan de overkant van de Waal bij Nijmegen. Hieronder een aantal foto's van de wandelingen van afgelopen week.


Romeins masker

Begin april is op het eiland in de Waal een enorme replica van een romeins masker uit de eerste eeuw geplaatst. Je kunt erin klimmen en door de ogen richting Nijmegen kijken. Het oorspronkelijke masker werd ongeveer 100 jaar geleden tijdens baggerwerkzaamheden in de Waal gevonden. Het reuzenmasker is gemaakt door de in Nijmegen wonende Andreas Hetfeld. Het beeld heeft als naam Het gezicht van Nijmegen gekregen.

234 Romeins masker
 Romeins masker


Spiegelwaal

Dit is de naam van de nevengeul van de Waal die hier is aangelegd tussen 2013 en 2015. Deze werkzaamheden waren onderdeel van het Ruimte voor de rivier project dat is opgestart na grote overstromingen in 1993 en 1995. Door de nevengeul is er een stadseiland ontstaan dat door diverse bruggen is verbonden met de noord- en zuidoever van de waal.

255 Spiegelwaal
 Spiegelwaal
240 Veur-Lent

De oversteek

Deze brug overspant zowel de Waal als de Spiegelwaal en is aangelegd in 2013. In 1944 staken Amerikanen hier de Waal over als onderdeel van de operatie Market Garden. Aan deze oversteek heeft de brug zijn naam te danken. 
Als eerbetoon aan de 48 slachtoffers van deze militaire actie is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan. Dit lichtkunstwerk, heet Lights Crossing en is bedacht door Atelier Veldwerk. 

277 Oversteek
 Oversteek: boogbrug over de Waal
245 Oversteek
 Oversteek: Spiegelwaal


Vanaf de Oversteek kun je nog een klein stukje doorlopen langs een rijtje hoogspanningsmasten naar het meest westelijke uiteinde van het stadseiland.

247 Elektriciteitsmasten

248 Westpunt Veur-Lent
 Westpunt Veur-Lent


Zaligebrug

Vlakbij de Oversteek is er een kleine voetgangers en fietsersbrug over de Spiegelwaal aangelegd. De brug is onderdeel van de wandel- en fietspaden in dit gebied.

243 Zaligebrug253 Zaligebrug Zaligebrug


Lentloper

Tussen de spoorbrug en de Waalbrug is er een kleine verkeersbrug over de Spiegelwaal. De Lentloper heeft een middengedeelte voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Aan beide zijkanten is er een lager gelegen wandelpad. Op twee plaatsen zijn de voetgangerspaden met elkaar verbonden door een tunneltje onder de weg voor de auto's.

274 Lentloper
 Lentloper


Waalbrug

In het oostelijke deel van het eiland is er een dijk tussen het eiland en Lent. Het water stroomt hier onderdoor. De waalbrug heeft ook een verlenging gekregen over de Spiegelwaal.

303 Waalbrug SpiegelwaalWaalbrug bij Spiegelwaal285 Waalbrug
Waalbrug


Vogels in het rivierpark

Na de aanleg van de nevengeul heeft de natuur min of meer vrij spel gekregen. Helaas wordt er hier en daar nog af en toe gesnoeid. Daardoor is een grote groep pimpelmeesjes die vlakbij de plek van het Romeinse masker zat weer verdwenen. Maar afgezien hiervan hebben veel vogels en een paar andere dieren het eiland en de waterpartijen inmiddels weten te vinden.

Nijlgans

Deze exoot uit Afrika komt sinds 1967 in Nederland voor en weet zich hier goed te handhaven. Er is inmiddels een grote populatie ontstaan en ook in dit gebied hebben we niet lang op deze eendachtige hoeven wachten. 

286 NijlgansNijlgans

De wilde eend, grauwe gans en blauwe reiger zijn hier ook veelvuldig te zien. Vaak zie je hier ook torenvalken bidden boven de weilanden.


Spreeuw

De spreeuw is bijna overal en ook in het rivierpark kun je hem zien. Vaak zijn spreeuwen in grote groepen te bewonderen. De spreeuw hieronder was op dat moment even alleen.

292 Spreeuw
 Spreeuw


Roodborsttapuit

Hoewel ik vrijwel dagelijks in dit gebied kom heb ik afgeloipen week voor het eerst een roodborsttapuit gezien aan de oevers van de Spiegelwaal. 

258 Roodborsttapuit
 Roodborsttapuit


Kneu

Misschien was ik wat beter aan het opletten omdat ik een camera bij me had, maar slechts enkele meters verwijderd van de roodborsttapuit zaten een paar kneu's. Ook een soort die ik hier nog niet eerder had gezien.

273 Kneu271 Kneu
 Kneu


Met het mooie weer kan het vrij druk zijn op de dijk bij Lent. 

299 Dijk bij Lent
 Dijk bij Lent

De meest lastige punten in de anderhalve-meter-corona-tijd zijn de grote bruggen. Op de Waalbrug en de loop- en fietsbrug de Snelbinder die aan de spoorbrug is bevestigd kan het lastig zijn om iedereen te ontwijken. Verder zijn de paden breed genoeg en valt de drukte wel mee.

300 Waal295 Waal275 Waal Nijmegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten