vrijdag 30 juli 2021

Lam Gods

Lam Gods in de film

633 Muurschildering Smates - The Monuments Men van StopenberghestraatMuurschildering Bart Smeets

In de van Stopenberghestraat is deze muurschildering van Bart Smeets te vinden. Hij maakte deze muurschildering in 2014 naar aanleiding van de bioscooprelease van ‘The Monuments Men’. De film gaat over een groep personen uit de kunstwereld die in de Tweede Wereldoorlog van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de opdracht kregen om in Europa belangrijke kunstwerken te redden van de nazi's. De aanbidding van het Lam Gods de gebroeders van Eyck is één van de kunstwerken die in de film aan bod komen. De film ging in première in de Sint-Baafskathedraal in Gent waar het schilderij hangt. In de muurschildering is onderaan een fragment van het Lam Gods te zien.

640 Sint Baafskathedraal vanaf BelfortSint-Baafskathedraal


Augmented reality

De volgende ochtend hebben we het Lam Gods van de gebroeders van Eyck bezocht. Vooraf hadden we kaartjes gereserveerd voor de rondleiding met augmented reality. Je kreeg een speciale augmented reality bril op en op de route die je moest lopen werd het verhaal van het kunstwerk verteld. De totstandkoming van het schilderij, de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, de betekenis van de panelen, de verhalen over het schilderij in de loop der eeuwen en de nog altijd niet opgeloste diefstal van De Rechtvaardige Rechters. Het zag er allemaal heel indrukwekkend uit en de verhalen blijven zo toch beter hangen dan wanneer een gids het allemaal verteld. Een heel bijzondere ervaring.

Achter de kathedraal staat een beeldengroep met in het midden de gebroeders van Eyck. Hubert is begonnen met het werk en Jan heeft het enkele jaren na de dood van Hubert voltooid.

819 Beeldengroep gebroeders van Eyck achter Sint BaafsGebroeders van Eyck

Aan het eind van de virtuele tour kom je in de ruimte waar het schilderij in een glazen kooi staat opgesteld. Linksonder zie je een kopie van de Rechtvaardige Rechters. Het origineel is in 1934 gestolen. Er zijn vele theorieën over de dader(s) van de diefstal, maar tot nu toe heeft geen enkele zoektocht iets opgeleverd. Misschien wel het mooiste verhaal is dat van Arsène Goedertier een geldwisselaar en voormalig koster die op zijn sterfbed zei dat hij wist waar het schilderij was. Hij overleed echter voordat hij meer duidelijkheid kon verschaffen. In zijn huis werden wel belastende documenten gevonden die de bron vormden voor een heleboel zoektochten naar het paneel. Tot nu toe zonder succes.

639 Van Eyck - Lam Gods

In de kerk hangt ook een werk van Peter Paul Rubens, de Bekering van de H. Bavo. Het bovenste deel van het schilderij laat de intrede in het klooster zien van de man die tot de dood van zijn vrouw een losbandig leven leidde. Het onderste deel laat het uitdelen van zijn bezittingen aan de armen zien. Het schilderij is door Rubens in opdracht van een bisschop gemaakt voor deze kerk.

637 Rubens - Bekering van de H. Bavo BaafskathedraalBekering van de H. Bavo

Tot slot nog twee sfeerfoto's uit de kerk.

700 Sint Baafskathedraal706 Sint Baafskathedraal

Geen opmerkingen:

Een reactie posten