maandag 1 juli 2019

Treptower Park

7-006 Treptower Park7-005 Treptower Park

Dit park met een groot herdenkingsmonument voor de Sovjetsoldaten in het voormalige Oost-Berlijn had tijdens een schoolreis in 1978 veel indruk gemaakt. Hoe zou dat in 2019 zijn. Het grote verschil is natuurlijk dat je er nu gewoon met de metro naar toe kunt gaan en dan nog een eindje wandelen. Destijds moest je langs streng bewaakte controleposten. Het Sowjetisches Ehrenmal im Treptower Park is één van de drie gedenkplaatsen om de omgekomen Russische soldaten uit de oorlog te herdenken. Als je het terrein opkomt kom je eerst bij twee grote granieten vaandels met aan beide kanten een knielende soldaat.

7-011 Treptower Park


Vanaf de rode granieten vaandels heb je uitzicht over het terrein en zie je in de verte het beeld van de soldaat die een kind draagt en in de andere hand een zwaard vast heeft. Met zijn laarzen vertrapt hij een hakenkruis. De kolossale omvang van de monumenten geeft je het gevoel door een ouderwets staaltje Sovjetpropaganda te lopen. Het kind staat symbool voor het onschuldige volk. In de DDR werd vaak een verhaal gebruikt waarin het wat minder symbolisch was. De soldaat zou een sergeant zijn die op 30 april 1945 een klein meisje bij de Potsdam-brug in veiligheid had gebracht tijdens de aanval op de Rijkskanselarij.


7-003 Treptower Park7-023 Treptower Park7-035 Treptower Park


In de voet van het monument van de soldaat met het kind bevindt zich een klein paviljoen met daarin een mozaïek.

7-028 Treptower Park


Hieronder Mutter Heimat die treurt om haar omgekomen zonen.


7-004 Treptower Park


Aan de zijkanten van het grote veld staan 16 sarcofagen die symbool staan voor de 16 Sovjetrepublieken uit die tijd. Op de sarcofagen staan propagandateksten van Jozef Stalin


7-013 Treptower Park7-014 Treptower Park7-036 Treptower Park7-038 Treptower Park


Hieronder de toegangspoort tot het park met in het Russisch en Duits de tekst 
Eeuwige roem voor de helden die zijn gevallen voor de vrijheid en onafhankelijkheid van de Socialistische Heimat

We zijn hier zelf ook nog op de foto gegaan.


7-021 Treptower Park met Gé7-031 Arjan

7-045 Treptower ParkVink

7-019 KwikstaartjeKwikstaart



Molecule Man

7-056 Molecule Man7-065 Molecule Man


In de Spree vlakbij het Treptower Park staat het monument Molecule Man van de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Borofsky. Deze man is ook de maker van de Hammering Man die we in 2010 voor het Seattle Art Museum zagen staan. Het beeld bestaat uit drie 30 meter hoge mannelijke figuren, gemaakt van aluminiumplaten, die elkaar in het midden treffen. De gaten in de platen staan symbool voor de moleculen waaruit ze zijn opgebouwd. 
Borofsky zegt zelf over zijn werk:
De sculptuur is bedoeld om eraan te herinneren dat zowel mens als moleculen bestaan ​​in een wereld van waarschijnlijkheid, en dat het doel van alle creatieve en spirituele tradities is om heelheid en eenheid in de wereld te vinden.
7-057 Molecule Man7-048 Molecule Man7-058 Molecule Man

Geen opmerkingen:

Een reactie posten