zaterdag 29 juni 2019

Alexanderplatz

5-004 Amerika haus

Lopend van ons hotel naar het station Zoologischer Garten kwamen we steeds langs het Het Amerika Haus. Het Amerika Haus is na de oorlog ontwikkeld om Duitse burgers de gelegenheid te bieden meer te leren over de Amerikaanse cultuur en politiek, en discussies en debatten te voeren over de transatlantische relatie. In heel Duitsland zijn dergelijke Amerika Häuser opgericht. Het Amerika Haus in Berlijn werd tot 2006 gerund door de Amerikaanse overheid en is daarna overgedragen aan de stad Berlijn. 

Alexanderplatz

5-005 Alexanderplatz

We zijn deze ochtend naar de Alexanderplatz gegaan voor en bezoek aan de Fernsehturm. Nog steeds het hoogste gebouw van Duitsland.

5-008 World Time Clock5-009 Alexanderplatz met Galeria Kaufhof en park inn


Op de Alexanderplatz staat een wereldklok waarop je voor 148 steden in de wereld de tijd kunt aflezen. Het warenhuis Galeria was in de DDR tijd het Centrum Warenhaus, het grootste warenhuis van de DDR. Tijdens een bezoek aan dat warenhuis in 1976 bleek dat het een beetje een kruising was tussen Wibra en Aldi. Bakken met goedkope rotzooi. Vergeleken hiermee zag zelfs de V&D er hip en trendy uit. In het hoge gebouw zit het Park Inn Hotel. In de DDR tijd zat hier het Interhotel. Er logeerden vaak belangrijke internationale gasten in kamers die met geluidsapparatuur en videocamera's. Het ministerie van staatsveiligheid probeerde bezoekers in compromitterende situaties te brengen, bijvoorbeeld door prostituees op ze af te sturen.


5-014 Alexanderplatz



Boven deen tram van het Berlijnse OV bedrijf BVG. Ze hebben een handige app waarmee je de reizen binnen de stad kunt plannen.
Beneden in de verte het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn. In het Rote Rathaus zetelt de burgemeester van de stad en de senaat. De volksvertegenwoordiging vergadert elders in de stad.

5-018 Alexanderplatz uitzicht op Rotes rathaus


Berliner Fernsehturm

De televisietoren is gebouwd in de jaren 60. In de ronde bol zit een uitkijkplatform en een ronddraaiend restaurant. Door de hoogte is de toren op veel plekken in Berlijn te zien. Wij hebben kaartjes gekocht om omhoog te gaan. We moesten nog even wachten voordat we naar boven konden. Zeker op drukke dagen is het handig om vooraf online een ticket te kopen. Je hoeft dan niet te wachten.







5-011 Televisietoren5-021 Televisietoren


Hier het uitzicht in de richting van de Brandenburger Tor. Op de eerste foto is op de voorgrond de Berliner Dom te zien. 
Daaronder is bij de Brandenburger Tor de grote demonstratie te zien waarvoor een dag eerder de Straße des 17. Juni al was afgesloten. Een eindje naar rechts, achter het gebouw met het grote zwarte vlak is de Reichstag met zijn koepel zichtbaar.

5-043 Fernsehturm uitzicht in westelijke richting5-048 Fernsehturm uitzicht richting Brandenburger Tor


Hieronder het Rotes Rathaus vanaf de Fernsehturm.

5-055 Rotes Rathaus


Op de volgende foto de herbouw van het Berliner Stadtschloss. Op deze plek heeft vroeger een paleis gestaan waarin onder meer de koning van Pruisen en de Duitse keizer hun residentie hadden. In de tweede wereldoorlog raakte het gebouw zwaar beschadigd en in 1950 werd het op bevel van de DDR-partijvoorzitter Ulbricht opgeblazen. Op dezelfde plaats werd het Palast der Republik gebouwd waar het Oostduitse parlement zetelde. Na de hereniging werd het Palast der Republik, dat vol zat met asbest, weer afgebroken. En nu is men al jarenlang bezig met de herbouw van het paleis. De planning was dat het in 2019 klaar zou zijn, maar in de zomer zag het er bepaald niet uit als een bijna voltooid bouwproces.


5-040 Herbouw Berliner Stadtschlos5-041 Neptunbrunnen
 Neptunbrunnen

Deze fontein staat in de buurt van de Alexanderplatz. Aanvankelijk stond deze fontein bij het Berliner Stadtschloß, maar na het opblazen van dat paleis is de fontein naar de huidige locatie verplaatst. Op de volgende foto een fontein uit de DDR tijd. De Brunnen der Völkerfreundschaft zijn hier in 1970 gebouwd om de 21ste verjaardag van de DDR te vieren.

5-033 Fernsehturm uitzicht op Alexanderplatz
 Brunnen der Völkerfreundschaft
5-047 Uitzicht op Spree
 Spree met de rondvaartboten
5-038 Fernsehturm uitzicht op S-bahn
 S-bahn in de buurt van de Alexanderplatz


5-053 Uitzicht richting Tempelhof


Boven het uitzicht in de richting van de voormalige luchthaven Tempelhof. Na de sluiting in 2008 vervult het gebied weer de functie die het had voor de komst van de luchthaven. De Berlijners gebruiken de plek om te recreëren. De gebouwen zijn van de hand van Nazi-architect Albert Speer. Men wil alle vliegactiviteiten rond de stad concentreren op één grote luchthaven, het nieuwe Berlin Brandenburg. Dat vliegveld moest in 2011 klaar zijn, maar de bouw daarvan is één grote puinhoop geworden. Nu staat de opening, na vele jaren uitstel, gepland voor 2020. Op de laatste foto het uitzicht in noordelijke richting.


5-035 Fernsehturm uitzicht in noordelijke richting

Geen opmerkingen:

Een reactie posten