zaterdag 31 juli 2021

Filmlocatie - Emperor

Bijzonder gevalletje van een filmlocatie. In 2015 zijn in Gent opnamen gemaakt voor de film Emperor met onder andere Adrien Brody en Rutger Hauer. De film heeft in 2021 nog steeds de bioscoop niet gehaald. Het productiebedrijf ging failliet en vanwege financiële schandalen belandde de directeur in de gevangenis. Nu lijkt de film toch nog afgemaakt te worden en wie weet wordt de film in 2022 uitgebracht. 

De foto's hieronder zijn gemaakt tijdens de opnames, maar het is nog niet duidelijk of we dit exact zo terug gaan zien in de film.

Emperor, 2022?

Oud Postgebouw, Gent, 1 augustus 2021
Emperor, 2022?
Sint-Michielsbrug, Gent, 1 augustus 2021





Museum voor Schone Kunsten (MSK)

766 MSKMuseum voor Schone Kunsten

Vergeleken met het S.M.A.K. heeft het Museum voor Schone Kunsten (MSK) een meer klassieke collectie vanaf de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het museum ligt net als het S.M.A.K. in het Citadelpark. Ongeveer honderd jaar na de oprichting van het museum heeft men besloten om een eigen gebouw te creëren voor het museum. Het gebouw van architect Charles van Rysselberghe is gebouwd in een in neoclassicistische stijl. Dat wil zeggen met kenmerken van de bouwkunst van de oude Grieken en de Romeinen. Al vrij snel na de oplevering kreeg het museum een grote uitbreiding vanwege de Wereldtentoonstelling van 1913.

732 MSK - Jan van Eyck - Heilige BarbaraHeilige Barbara van Nicomedië - Jan van Eyck

Twee werken uit de middeleeuwen. Boven de Heilige Barbara van Nicomedië uit 1437 van Jan van Eyck. Men is het er niet over eens of dit een niet voltooid schilderij is of de oudst uitgewerkte tekening in de Nederlanden is. Het is van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en hangt tijdelijk in het MSK. Het museum in Antwerpen wordt verbouwd. 

Hieronder De Heilige Hiëronymus in gebed van Jheronimus Bosch. De schilder heeft zijn heilige naamgenoot meerdere keren afgebeeld. Vaak is dat met een leeuw die hem trouw is gebleven nadat hij een doorn uit de poot van de leeuw heeft gehaald. In die tijd had vrijwel niemand in Europa ooit een leeuw gezien. De leeuw op het schilderij lijkt dan ook meer op een gehandicapte hond.

730 MSK - De heilige HiëronymusDe Heilige Hiëronymus in gebed - Jheronimus Bosch

Dieren op schilderijen uit de zeventiende eeuw zijn vaak gerelateerd aan de jacht, zoals hieronder. Eerst Landschap met jachtbuit van Paul de Vos (1595-1678) die gespecialiseerd was in het schilderen van dieren. Daarna Stilleven van Peter Boel (1622-1674). De uil die leeft en geketend is aan een kooi wordt als lokvogel ingezet. Het puttertje zit vast aan een lijmstok en zal dus niet lang meer fladderen.

734 - MSK Paul de Vos - Landschap met jachtbuit
Landschap met jachtbuit van Paul de Vos

732 MSK Peeter Boel - StillevenStilleven - Peter Boel

Jan Fijt (1611-1661) schilderde een roerdomp en wat andere vogels die worden aangevallen door een paar honden.

736 MSK Jan Fijt - Roerdomp en eenden door honden verrast

Van een heel andere orde is het schilderij Watervogels van Melchior d'Hondecoeter (1636-1695). Een bonte verzameling van vogels waarvan de meeste niet of nauwelijks zijn te zien in de lage landen. Kroonkraanvogels komen uit Afrika, de nijlgans is pas in de twintigste eeuw in het wild in Europa verschenen, de roodhalsgans is een dwaalgast die hier eigenlijk niet voorkomt en ook de pelikaan zul je buiten de dierentuinen niet snel aantreffen. Blijkbaar waren er van al deze vogels al goede afbeeldingen beschikbaar rond 1685 toen dit schilderij werd gemaakt. Vaak werden opgezette exemplaren van de vogels gebruikt als model.

738 MSK Melchior d'Hondecoeter - Watervogels
Watervogels - Melchior d'Hondecoeter

Pieter Brueghel de Jonge maakte een heleboel kopieën van schilderijen van zijn vader. Een voorbeeld hiervan is Bruiloftsmaal in de schuur. Het origineel zagen we in 2014 in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

730 MSK Pieter II Breughel - Bruiloftsmaal in de schuur
Pieter Brueghel de Jonge - Bruiloftsmaal in de schuur

Hij maakte echter ook origineel werk zoals De dorpsadvocaat.

729 MSK Pieter II Breughel - Dorpsadvocaat
Pieter Brueghel de Jonge - De dorpsadvocaat

Veel Rubens tijdens onze reis naar Antwerpen en Gent. Ook in het MSK hing een schilderij van Rubens, Franciscus van Assisi ontvangt stigmata.

735 MSK Rubens - Franciscus ontvangt stigmata

Het volgende schilderij is van Pieter-Frans de Noter uit 1831. Hij schilderde vaak Gentse taferelen en dit is daar een voorbeeld van. Op de voorgrond het riviertje De Reep en op de achtergrond is de Sint-Baafs kathedraal te zien. De vier torentjes die er tegenwoordig op staan ontbreken hier.

748 MSK De Noter - Sint Baafs en de Reep

Iets moderner is Het Evenwicht de Krachten van Carel Willink uit 1963. Een aantal beelden die hij in Italië had gezien inspireerden hem tot een aantal grote schilderijen waar dit er één van is. Het is een typisch voorbeeld van het magisch realisme waarbij de klassieke beelden worden gecombineerd met een raket op de achtergrond. 

758 MSK Willink - Het evenwicht der krachten

749 MSK

765 MSK

De Gentse schilder François-Joseph Boulanger schilderde zijn Toreke op de Vrijdagmarkt in 1845. We zijn na ons bezoek aan het museum naar de stad gelopen en hebben gekeken hoe deze plek er nu uitziet. Het toreke staat er nog steeds, maar er is wel aan gesleuteld sinds die tijd.

746 MSK Boulanger - het torenke op de vrijdagmarkt
François-Joseph Boulanger - Toreke op de Vrijdagmarkt788 het torenke op de vrijdagmarkt

We hebben nog een tijdje door het oude centrum gewandeld. Hieronder de lakenhal die aan de Belforttoren vast zit. Op het plein voor de lakenhal en het Belfort hebben ze een foeilelijke stadshal neergezet. Een betonnen constructie met een enorm dak dat de prachtige historische gebouwen deels aan het zicht onttrekt. Je vraagt je toch af welke incompetente stadsbestuurders zo'n besluit nemen.

793 Gé voor Lakenhal

812 Foeilelijke stadshal GentStadshal

S.M.A.K.

727 SMAKS.M.A.K.

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) is ooit begonnen als onderdeel van het Museum voor Schone Kunsten. Tegenwoordig zit het in een eigen gebouw naast het Museum voor Schone Kunsten. Vroeger zat er een casino in dit gebouw. Op het dak staat De man die de wolken meet van Jan Fabre. Het museum bevat kunst vanaf ongeveer 1950. 

708 SMAK - stenen bollanseeGeology - Marie Julia Bollansée

Geology van Marie Julia Bollansée is een hoopje stenen ingepakt in vilt en schapenwol. De stenen heeft ze gekregen van reizigers van over de hele wereld. Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat ik hier mee moet? Moet ik het mooi vinden? Moet het mij aan het denken zetten?

707 SMAK

In de spiegel zien we achter in de zaal de fotograaf en zijn partner. 

710 SMAK Electroencephalogram
Electroencephalogram

Hierboven een schilderij van de Californische kunstenaar Adam Leech. Het museum geeft kunstenaars de kans om een artistiek onderzoek op te zetten binnen het museum. Leech was in 2020-2021 op deze manier aan het museum verbonden en hij houdt zich bezig met de menselijke geest. Dat is hier ook duidelijk te zien.

718 Bad met benen

Ik heb geen informatie kunnen vinden over het kunstwerk hierboven. Het ziet er uit als een vrouw die stomdronken in bad is gekukeld.

716 Wilhelm Sasnal - Me and Rafal
Wilhelm Sasnal - Me and Rafal

Me and Rafal 2000-2006 is gemaakt door de Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal.

712 Kalklijnen hoekKalklijnen hoek - Raoul De Keyser

Hierboven Kalklijnen-hoek van de in 2012 overleden Vlaamse schilder Raoul De Keyser. Hij was een vertegenwoordiger van de Nieuwe Visie in de schilderkunst. Herkenbare onderwerpen uit het dagelijks leven werden omgezet in abstracte kleurvlakken en lijnen.

714 WarholMarilyn Monroe - Andy Warhol

Dit zijn de bekende Marilyn Monroe vlakken van Andy Warhol. Er zijn 250 kopieën gemaakt van dit werk. Je kunt het dus ook in andere musea aantreffen.

721 SMAK

Bij bovenstaand werk is de kunstenaar anoniem. Het zijn zwart-witte fotokopieën van gekreukt papier ingekleurd met fluorescerende verf.

719 MAARMAAR - 
Peter Downsbrough

MAAR is een werk van Peter Downsbrough, een Amerikaan die in Brussel woont en veel bezig is met taal en ruimte.

725 SMAK Neo MatlogaKe se tawa ole -Neo Matloga

Op de laatste foto een schilderij van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Neo Matloga, die vooral vanuit Amsterdam werkt tegenwoordig en ook diverse prijzen heeft gewonnen. Dit schilderij is onderdeel van een tentoonstelling van de vrienden van het S.M.A.K. over Matloga. In 2018 won hij Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De prijs werd uitgereikt door koning Willem-Alexander. In de media verscheen destijds een foto waarop Matloga samen met Willem-Alexander bij dit schilderij staat.

vrijdag 30 juli 2021

Het Gravensteen

653 EendParkeend
655 WaterhoenWaterhoenkuikentje
660 WaterhoenJuveniel waterhoen

Die middag hadden we tickets voor een bezoek aan het Gravensteen. We waren iets te vroeg en hebben even in het parkje naast het kasteel een paar vogels gefotografeerd. Een parkeend, een piepklein waterhoenkuikentje en een juveniel waterhoentje. Arjan stelde voor dat ik met mijn telelens achter een boom zou gaan staan omdat de vogels zich dan veiliger voelden en zich beter lieten fotograferen. Mij leek het niet zo'n goed idee om als ietwat oudere man met een telelens achter een boom te gaan staan.

Het Gravensteen

597 GravensteenGravensteen

Hier de ingang van Het Gravensteen. Al in de Romeinse periode in de eerste en tweede eeuw was er op deze plaats een nederzetting. In latere tijden stonden hier gebouwen die je als voorloper van het huidige kasteel kunt zien. In de twaalfde eeuw liet graaf Filips van den Elzas hier een echt kasteel bouwen. In de negentiende eeuw werd het kasteel omgebouwd tot industrieel complex en zat er een katoenspinnerij in het gebouw. In de bijgebouwen werden arbeiders gehuisvest. Daarna is het kasteel weer gerestaureerd en dankzij de Wereldtentoonstelling van 1913 is het uitgegroeid tot een belangrijke bezienswaardigheid van Gent.

663 GravensteenBinnenplaats Gravensteen

Vanwege de coronamaatregelen waren er routes in het kasteel waar je je nogal strikt aan diende te houden. Vandaar ook de dranghekken op de binnenplaats die moesten zorgen dat bezoekers die begonnen met hun rondleiding gescheiden bleven van de bezoekers die klaar waren. Tijdens de hele route moesten we mondkapjes dragen.

665 Gravensteen

De audiotour was ingesproken door de Vlaamse komiek Wouter Deprez. Hij vertelt de hele geschiedenis van het kasteel en doorspekt zijn verhaal inderdaad met een aantal grappen. Zonder dat het te kolderiek werd.

687 Taquen - Jan Van Eyck
Taquen - ‘Portret van een man met rode tulband’

Ter ere van het Van Eyck-jaar (2020-2021) schilderde de Spaanse kunstenaar Taquen een muurschildering met zijn versie van ‘Portret van een man met rode tulband’. Vermoedelijk is het origineel een zelfportret van Jan Van Eyck. Om dit te zien moet je goed om je heen kijken op het hoogste punt van de rondleiding door het kasteel. Je staat dan bovenop een toren en hebt prachtig uitzicht op de torens van Gent. Verstopt bij een klein dakterrasje zie je de muurschildering.

685 Uitzicht GravensteenUitzicht op Gent

Het kasteel staat zeker niet vol met meubels en andere objecten. Hier en daar hangen er doeken of afbeeldingen die het verhaal van de audiotour moeten versterken.

690 Gravensteen

Op de volgende foto's zitten we duidelijk in de hoek van de martelingen.

689 Gravensteen699 Gravensteen693 Gravensteen692 Gravensteen

Die avond hebben we gegeten in 't Oud Klooster, een restaurant met de lokale Vlaamse keuken. Een klein sfeervol restaurant dat we via Tripadvisor hadden gevonden. Aan een tafel naast ons zaten twee vriendinnen die niets anders hebben gedaan dan zeuren over mannen, in het bijzonder hun partners. Toen één van de dames opmerkte 'ik wil het er niet meer over hebben' was dat allerminst een aansporing om op een ander onderwerp over te stappen. In tegendeel, de andere vrouw gooide nog wat extra olie op het vuur. Zouden ze achteraf met een voldaan gevoel terug hebben gekeken naar dit etentje? Ondanks het gemekker had ik de indruk dat ze het samen gezellig hadden.

Belfort

778 BelfortBelfort

Tegenover de Sint-Baafskathedraal staat het Belfort van Gent. De Gentse lakenhal is tegen deze toren gebouwd. Men is al in de eerste helft van de veertiende eeuw begonnen met het bouwen van de toren. De torenspits is vaak vervangen. De huidige spits is er voor de Wereldtentoonstelling van 1913 op gezet.

800 Draak van GentDraak van Gent

De windwijzer op de torenspits is een vergulde vuurspuwende draak, deze stamt uit de vroege jaren van de toren en is dus nog steeds bewaard gebleven. In het verleden liet men de draak tijdens feestelijkheden vuur spuwen. Deze traditie heeft men in 2018 weer opgepakt bij de viering van het 175 jarig bestaan van de Gentse feesten.

804 Belfort806 Belfort

Tijdens het bezoek aan de toren zie je op elke verdieping voorwerpen en informatieborden over de geschiedenis van de toren. Er is een grote verzameling klokken te zien die in de toren zijn gebruikt en er staan vier wachters waarvan er nog maar één origineel is, de rest zijn replica's. 

Buiten is de toren ook versierd met vier wachters en de waterafvoer is geregeld met vergulde waterspuwers.

807 BelfortWaterspuwers

Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op het historische centrum van Gent. 

643 Stadhuis vanaf BelfortStadhuis647 Uitzicht BelfortHistorisch centrum