zondag 26 april 2020
Coronawandeling 3: Hatertse en Overasseltse Vennen
Dit derde verslag van een wandeling in coronatijd speelt zich af bij de Hatertse en Overasseltse vennen. Een natuurgebied ten zuidwesten van Nijmegen. Omdat we zelf helemaal aan de andere kant van Nijmegen wonen begon deze wandeling met een fietstocht van ongeveer 10 kilometer door de stad en naar de parkeerplaats waar een paar wandelroutes van start gaan. Ik heb gekozen voor de wandeling van 6,5 km door het vennengebied.
Na een klein stukje door het bos kwam het eerste vennetje al snel in zicht. Er kwan net een reiger aanvliegen die aan de rand van het water op zoek ging naar voedsel.
Blauwe reiger
Omdat het al een aantal weken niet geregend had waren sommige vennen deels uitgedroogd. De wandelpaden en omgeving zagen er ook allemaal erg droog uit.
Op de foto's ziet het er heel vredig en rustig uit. In werkelijkheid was het vrij druk deze middag. Veel gezinnetjes met kinderen en wandelaars die veel en luid aan het praten waren. Voor veel vogels een reden om zich niet te laten zien. In één van de vennen zwom een Canadese gans.
Canadese gans
Het was weer een dag met een strak blauwe lucht, zoals er al zoveel waren in de periode waarin we werden opgeroepen om vooral zoveel mogelijk binnen te blijven.
De witte kwikstaart zie je meestal langs de waterlijn scharrelen. Hier zat er één in de boom.
Witte kwikstaart
In de verte stond een Nijlgans met een heleboel kuikens bij het water.
Nijlgans
Hieronder nog een serie foto's van dit mooie gebied met bossen vennen en heidegebieden. Halverwege de wandeling zit er een beetje een vreemd stuk in de route door een landbouwgebied. Voegt weinig toe aan het verhaal.
Kort voor het eind van de route zat er een vogel in een boom te fluiten. De vraag is of het een graspieper of een boompieper is. Ik heb vanwege de uitbundige zang de neiging om van de boompieper uit te gaan.
Boompieper?
Opnieuw een wandeling in de directe omgeving die meer dan de moeite waard was. Maar toch zou het mooi zijn als we binnenkort weer wat meer van de wereld kunnen verkennen.
Dit was de honderdste post in deze blog over stedentrips en andere uitstapjes.
vrijdag 24 april 2020
Coronawandeling 2: Rivierpark Nijmegen
Vanwege het thuiswerken in de corona-periode zitten we veel binnen. Om in beweging te blijven ga ik elke dag even wandelen in het rivierpark aan de overkant van de Waal bij Nijmegen. Hieronder een aantal foto's van de wandelingen van afgelopen week.
Romeins masker
Spiegelwaal
Als eerbetoon aan de 48 slachtoffers van deze militaire actie is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan. Dit lichtkunstwerk, heet Lights Crossing en is bedacht door Atelier Veldwerk.
Oversteek: boogbrug over de Waal
Oversteek: Spiegelwaal
Vanaf de Oversteek kun je nog een klein stukje doorlopen langs een rijtje hoogspanningsmasten naar het meest westelijke uiteinde van het stadseiland.
Westpunt Veur-Lent
Zaligebrug
Lentloper
Waalbrug bij SpiegelwaalWaalbrug
De wilde eend, grauwe gans en blauwe reiger zijn hier ook veelvuldig te zien. Vaak zie je hier ook torenvalken bidden boven de weilanden.
Spreeuw
Roodborsttapuit
Kneu
Met het mooie weer kan het vrij druk zijn op de dijk bij Lent.
Dijk bij Lent
De meest lastige punten in de anderhalve-meter-corona-tijd zijn de grote bruggen. Op de Waalbrug en de loop- en fietsbrug de Snelbinder die aan de spoorbrug is bevestigd kan het lastig zijn om iedereen te ontwijken. Verder zijn de paden breed genoeg en valt de drukte wel mee.
Romeins masker
Begin april is op het eiland in de Waal een enorme replica van een romeins masker uit de eerste eeuw geplaatst. Je kunt erin klimmen en door de ogen richting Nijmegen kijken. Het oorspronkelijke masker werd ongeveer 100 jaar geleden tijdens baggerwerkzaamheden in de Waal gevonden. Het reuzenmasker is gemaakt door de in Nijmegen wonende Andreas Hetfeld. Het beeld heeft als naam Het gezicht van Nijmegen gekregen.Romeins masker
Spiegelwaal
Dit is de naam van de nevengeul van de Waal die hier is aangelegd tussen 2013 en 2015. Deze werkzaamheden waren onderdeel van het Ruimte voor de rivier project dat is opgestart na grote overstromingen in 1993 en 1995. Door de nevengeul is er een stadseiland ontstaan dat door diverse bruggen is verbonden met de noord- en zuidoever van de waal.Spiegelwaal
De oversteek
Deze brug overspant zowel de Waal als de Spiegelwaal en is aangelegd in 2013. In 1944 staken Amerikanen hier de Waal over als onderdeel van de operatie Market Garden. Aan deze oversteek heeft de brug zijn naam te danken.Als eerbetoon aan de 48 slachtoffers van deze militaire actie is de brug uitgerust met 48 paren lichtmasten die na het aanschakelen van de stadsverlichting paar na paar van zuid (Nijmegen) naar noord (Lent) aangaan. Dit lichtkunstwerk, heet Lights Crossing en is bedacht door Atelier Veldwerk.
Oversteek: boogbrug over de Waal
Oversteek: Spiegelwaal
Vanaf de Oversteek kun je nog een klein stukje doorlopen langs een rijtje hoogspanningsmasten naar het meest westelijke uiteinde van het stadseiland.
Westpunt Veur-Lent
Zaligebrug
Vlakbij de Oversteek is er een kleine voetgangers en fietsersbrug over de Spiegelwaal aangelegd. De brug is onderdeel van de wandel- en fietspaden in dit gebied.Zaligebrug
Lentloper
Tussen de spoorbrug en de Waalbrug is er een kleine verkeersbrug over de Spiegelwaal. De Lentloper heeft een middengedeelte voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Aan beide zijkanten is er een lager gelegen wandelpad. Op twee plaatsen zijn de voetgangerspaden met elkaar verbonden door een tunneltje onder de weg voor de auto's.Lentloper
Waalbrug
In het oostelijke deel van het eiland is er een dijk tussen het eiland en Lent. Het water stroomt hier onderdoor. De waalbrug heeft ook een verlenging gekregen over de Spiegelwaal.Waalbrug bij SpiegelwaalWaalbrug
Vogels in het rivierpark
Na de aanleg van de nevengeul heeft de natuur min of meer vrij spel gekregen. Helaas wordt er hier en daar nog af en toe gesnoeid. Daardoor is een grote groep pimpelmeesjes die vlakbij de plek van het Romeinse masker zat weer verdwenen. Maar afgezien hiervan hebben veel vogels en een paar andere dieren het eiland en de waterpartijen inmiddels weten te vinden.
Nijlgans
Deze exoot uit Afrika komt sinds 1967 in Nederland voor en weet zich hier goed te handhaven. Er is inmiddels een grote populatie ontstaan en ook in dit gebied hebben we niet lang op deze eendachtige hoeven wachten.Spreeuw
De spreeuw is bijna overal en ook in het rivierpark kun je hem zien. Vaak zijn spreeuwen in grote groepen te bewonderen. De spreeuw hieronder was op dat moment even alleen.Spreeuw
Roodborsttapuit
Hoewel ik vrijwel dagelijks in dit gebied kom heb ik afgeloipen week voor het eerst een roodborsttapuit gezien aan de oevers van de Spiegelwaal.Roodborsttapuit
Kneu
Misschien was ik wat beter aan het opletten omdat ik een camera bij me had, maar slechts enkele meters verwijderd van de roodborsttapuit zaten een paar kneu's. Ook een soort die ik hier nog niet eerder had gezien.Kneu
Met het mooie weer kan het vrij druk zijn op de dijk bij Lent.
Dijk bij Lent
De meest lastige punten in de anderhalve-meter-corona-tijd zijn de grote bruggen. Op de Waalbrug en de loop- en fietsbrug de Snelbinder die aan de spoorbrug is bevestigd kan het lastig zijn om iedereen te ontwijken. Verder zijn de paden breed genoeg en valt de drukte wel mee.
Labels:
2020,
Aalscholver,
Kneu,
Lentloper,
Nijlgans,
Nijmegen,
Oversteek,
Rivierenpark,
Romeins masker,
Roodborsttapuit,
Spiegelwaal,
Spreeuw,
Waal,
Waalbrug,
Zaligebrug
zondag 19 april 2020
Coronawandeling
Vanwege de inperking van de bewegingsvrijheid in de coronacrisis dit keer voor het eerst een verslag van een uitstapje waar geen auto-, trein- of vliegreizen voor nodig waren. Een wandeling vanuit huis door Nijmegen en de Ooijpolder.
Vanuit de voordeur stappen we vrijwel direct op de Waalkade.
In het kleine valkhofpark staat de Sint Nicolaaskapel. Het is niet helemaal zeker wanneer en waarom deze kapel is gebouwd. Wel is duidelijk dat het gebouwtje ongeveer 1000 jaar oud is.
Sint Nicolaaskapel
In hetzelfde park staan ook de overblijfselen van een andere kapel, de Barbarossa-ruïne.
Barbarossa-ruïne
Lente in het Valkhofpark
Vanaf het Valkhofpark is het maar een klein eindje lopen naar de Ooijpolder. Vanwege de coronacrisis was het smalle Ooypoort-bruggetje afgesloten. Maar via een omweg kom je toch in dit gebied.
Vanaf de waalstrandjes heb je uitzicht op de Waalbrug die vanwege werkzaamheden al lange tijd maar beperkt in gebruik is.
De konikpaarden die vrij in dit gebied rond lopen zijn vaak bij deze waalstrandjes te vinden. Ze stonden bepaald niet stil op deze zondagmiddag.
Konikpaarden
Waalstrand
Er lopen in dit gebied ook een aantal gallowayrunderen rond. Deze worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers.
Gallowayrunderen
Verder lopend via de vlietberg eerst het mooie uitzicht hieronder.
En vervolgens de toren van de inmiddels verdwenen oude steenfabriek.
Toren steenfabriek De Vlietberg
In een van de bomen langs het pad zong een kneu het hoogste lied. Daardoor viel het vogeltje op en kon ik er een foto van maken.
Kneu
Een stukje verder op de Vlietberg heb je links en rechts waterpartijen en daar zitten veel verschillende vogels.
Een heel mooi vogeltje is deze fitis die in één van de bomen zat en rustig bleef poseren voor de foto.
Fitis
Voor de grauwe gans hoef je niet lang te zoeken. De polder zit vol met deze vogels.
Grauwe ganzen
Wat lastiger te zien omdat ze wat verder weg stonden zijn de volgels op de volgende foto. Naast de blauwe reigers, ganzen en meerkoeten zijn hier een paar lepelaars te zien.
Lepelaars en andere vogels
Altijd mooi om te zien, of het nou in een stadspark is of in een natuurgebied, een knobbelzwaan die statig over het water beweegt.
Knobbelzwaan
Een eindje verderop aan de andere kant van de Ooijse bandijk, in de buurt van de vogelhut die daar staat zat een roodborsttapuit op wiebelend takje. De roodborsttapuit was in de jaren 80 vrijwel verdwenen uit Nederland. Sindsdien heeft de vogel sterk geprofiteerd van het natuurbeheer en zijn de aantallen flink toegenomen. De foto is wat groter weergegeven, anders wordt het vogeltje wel erg klein.
Roodborsttapuit
Halverwege april zijn sommige bomen al behoorlijk groen terwijl andere nog maar net beginnen uit te lopen.
De laatste jaren zie je ook steeds meer ooievaars in dit gebied. Hieronder een ooievaarsnest en de bewoners van het nest die af en aanvlogen.
Ooievaarsnest
Aan het eind van deze heerlijke middag kwam de stad langzaam weer in zicht.
Oude Waal
Een nog niet volwassen grote mantelmeeuw deed zich tegoed aan een vis die hier al een tijdje dood in het water dreef.
Grote mantelmeeuw (juveniel)
Rond het water van de Oude Waal zijn meestal veel vogels te vinden. In het voorjaar worden er meestal ook nestvlotjes geplaatst voor de zwarte stern, maar die waren er nu (nog) niet. Wel een paar kuifeenden in het water.
Kuifeenden
De fuut en de scholekster zijn vertrouwde gasten in dit gebied.
Fuut
Scholekster
Blauwe reiger
Veel meerkoeten rond de Oude Waal. Ze eisen duidelijk hun plaats op en verjagen andere, soms grotere, vogels die in de buurt zitten.
Meerkoet
Meerkoet op nest
Het is heerlijk om de wereld over te reizen en allerlei bijzondere natuurgebieden of steden te zien. Maar lekker wandelen in de eigen omgeving kan ook een mooie dag opleveren. Het heeft weinig moeite gekost om tijdens deze wandeling de coronaregels in acht te nemen.
Aalscholver
Aan de rand van de stad, bij het Hollands-Duits gemaal zat een aalscholver zijn vleugels te drogen.
Vanuit de voordeur stappen we vrijwel direct op de Waalkade.
In het kleine valkhofpark staat de Sint Nicolaaskapel. Het is niet helemaal zeker wanneer en waarom deze kapel is gebouwd. Wel is duidelijk dat het gebouwtje ongeveer 1000 jaar oud is.
Sint Nicolaaskapel
In hetzelfde park staan ook de overblijfselen van een andere kapel, de Barbarossa-ruïne.
Barbarossa-ruïne
Lente in het Valkhofpark
Vanaf het Valkhofpark is het maar een klein eindje lopen naar de Ooijpolder. Vanwege de coronacrisis was het smalle Ooypoort-bruggetje afgesloten. Maar via een omweg kom je toch in dit gebied.
Vanaf de waalstrandjes heb je uitzicht op de Waalbrug die vanwege werkzaamheden al lange tijd maar beperkt in gebruik is.
De konikpaarden die vrij in dit gebied rond lopen zijn vaak bij deze waalstrandjes te vinden. Ze stonden bepaald niet stil op deze zondagmiddag.
Konikpaarden
Waalstrand
Er lopen in dit gebied ook een aantal gallowayrunderen rond. Deze worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers.
Gallowayrunderen
Verder lopend via de vlietberg eerst het mooie uitzicht hieronder.
En vervolgens de toren van de inmiddels verdwenen oude steenfabriek.
Toren steenfabriek De Vlietberg
In een van de bomen langs het pad zong een kneu het hoogste lied. Daardoor viel het vogeltje op en kon ik er een foto van maken.
Kneu
Een stukje verder op de Vlietberg heb je links en rechts waterpartijen en daar zitten veel verschillende vogels.
Een heel mooi vogeltje is deze fitis die in één van de bomen zat en rustig bleef poseren voor de foto.
Fitis
Voor de grauwe gans hoef je niet lang te zoeken. De polder zit vol met deze vogels.
Grauwe ganzen
Wat lastiger te zien omdat ze wat verder weg stonden zijn de volgels op de volgende foto. Naast de blauwe reigers, ganzen en meerkoeten zijn hier een paar lepelaars te zien.
Lepelaars en andere vogels
Altijd mooi om te zien, of het nou in een stadspark is of in een natuurgebied, een knobbelzwaan die statig over het water beweegt.
Knobbelzwaan
Een eindje verderop aan de andere kant van de Ooijse bandijk, in de buurt van de vogelhut die daar staat zat een roodborsttapuit op wiebelend takje. De roodborsttapuit was in de jaren 80 vrijwel verdwenen uit Nederland. Sindsdien heeft de vogel sterk geprofiteerd van het natuurbeheer en zijn de aantallen flink toegenomen. De foto is wat groter weergegeven, anders wordt het vogeltje wel erg klein.
Roodborsttapuit
Halverwege april zijn sommige bomen al behoorlijk groen terwijl andere nog maar net beginnen uit te lopen.
De laatste jaren zie je ook steeds meer ooievaars in dit gebied. Hieronder een ooievaarsnest en de bewoners van het nest die af en aanvlogen.
Ooievaarsnest
Aan het eind van deze heerlijke middag kwam de stad langzaam weer in zicht.
Oude Waal
Een nog niet volwassen grote mantelmeeuw deed zich tegoed aan een vis die hier al een tijdje dood in het water dreef.
Grote mantelmeeuw (juveniel)
Rond het water van de Oude Waal zijn meestal veel vogels te vinden. In het voorjaar worden er meestal ook nestvlotjes geplaatst voor de zwarte stern, maar die waren er nu (nog) niet. Wel een paar kuifeenden in het water.
Kuifeenden
De fuut en de scholekster zijn vertrouwde gasten in dit gebied.
Fuut
Scholekster
Blauwe reiger
Veel meerkoeten rond de Oude Waal. Ze eisen duidelijk hun plaats op en verjagen andere, soms grotere, vogels die in de buurt zitten.
Meerkoet
Meerkoet op nest
Het is heerlijk om de wereld over te reizen en allerlei bijzondere natuurgebieden of steden te zien. Maar lekker wandelen in de eigen omgeving kan ook een mooie dag opleveren. Het heeft weinig moeite gekost om tijdens deze wandeling de coronaregels in acht te nemen.
Aalscholver
Aan de rand van de stad, bij het Hollands-Duits gemaal zat een aalscholver zijn vleugels te drogen.
Labels:
2020,
Barbarossa ruïne,
Blauwe reiger,
Corona,
Fitis,
Fuut,
Grote mantelmeeuw,
Kneu,
Konikpaard,
Kuifeend,
Lepelaar,
Nederland,
Nijmegen,
Ooievaar,
Roodborsttapuit,
Scholekster,
Sint Nicolaaskapel,
wandeling
Locatie:
Nijmegen, Nederland
Abonneren op:
Posts (Atom)