donderdag 23 december 2021

Coronawandelingen 16: De tweede winter

 DSCF6189

Hier probeert het zonnetje er even doorheen te piepen, maar wekenlang hadden we grijs en somber weer. In deze periode moesten we het hebben van de sporadische momenten met mooi weer zoals op een zondagmiddag in november waarop een groenling op een uitgebloeide zonnebloem naar eetbare zaden zocht.

DSCF6117Groenling

In december 2021 waren er eindelijk weer een paar zonnige dagen. Een mooi moment om weer eens een coronawandeling met foto's te plannen. Sommige vogels zijn er natuurlijk altijd, zoals de koolmees. Deze zat in het Valkhof park.

DSCF6192Koolmees

Vele duizenden kolganzen komen in de winter vanuit Rusland en Siberië naar de Ooijpolder om daar de hele winter rond te hangen in de weilanden. Je ziet eigenlijk nooit één kolgans, ze zitten altijd in grotere groepen. 

DSCF6288Kolganzen

Een kleine verstoring leidt ertoe dat ze allemaal tegelijk opvliegen.

DSCF6369

De waterral laat zich vaak horen in het riet, maar laat zich maar zelden zien. Hier had ik een keer geluk, deze waterral was niet alleen luidruchtig aanwezig, maar liet zich ook even zien.

DSCF6302aWaterral

In hetzelfde gedeelte zwommen ook de alom aanwezige meerkoeten.

DSCF6343Meerkoet

Een eindje verderop zat een gaai in een boom tegen een stam te tikken als een specht. Het leverde blijkbaar een smakelijke versnapering op.

DSCF6307aGaai

Er zaten een heleboel buizerds in de polder tijdens deze wandelingen, zowel ten zuiden als ten noorden van de Waal. Heel bijzonder was het duo dat in een weiland vlak bij elkaar zat op paaltjes. 

DSCF6337aBuizerdDSCF6402BuizerdDSCF6446Buizerd

Het najaar is natuurlijk ook de tijd van de paddenstoelen. Zwammen zijn niet mijn specialisme, maar op de foto hieronder staan dus een paar  paarssteelschijnridderzwammen.

DSCF6352
Paarssteelschijnridderzwammen

Er zitten dit jaar erg veel grote zilverreigers, en een enkele kleine zilverreiger, in de polder. Bij de Oude Waal soms groepen van meer dan tien reigers bij elkaar. Hier landt er één in een weiland.

DSCF6390Grote zilverreiger (Ooijpolder)
DSCF6538
Grote zilverreiger (Bemmelse polder)

Hieronder een weg omzoomd met knotwilgen met een laagstaande zon.

DSCF6395

Toen ik wat later op de middag bij de Oude Waal aankwam was het gouden uur duidelijk aangebroken. 

DSCF6421

De volgende ochtend was er weer veel zon en weinig wind waardoor er een mooie weerspiegeling van de verlengde Waalbrug ontstond in de Spiegelwaal.

DSCF6431

In een plas aan de oostkant van Lent zwemmen altijd wel een paar kuifeinden met hun felle gele ogen.

DSCF6435Kuifeend

Ook hier zwommen een aantal meerkoeten.

DSCF6573aMeerkoet

Het lijkt misschien op een ijsberg met poten, maar het was een knobbelzwaan die even naar beneden dook.

DSCF6454aDSCF6456aKnobbelzwaan

Twee grote bonte spechten zaten hoog in een paar kale takken. Door de grote afstand was het wat lastig om ze te fotograferen. Op de foto is er één te zien.

DSCF6464Grote bonte specht

In De Strang langs de Bemmelse Waaldijk zat een aalscholver zijn veren te drogen.

DSCF6492Aalscholver

De Strang is een langgerekte plas waar allerlei watervogels te bewonderen zijn. In de zon ziet het er allemaal prachtig uit.

DSCF6506DSCF6508

Krakeenden zijn in dit gebied zeker geen zeldzame soort. De donkergrijze eend is de woerd, daarachter zwemt het vrouwtje.

DSCF6520Krakeenden

Wintertalingen zijn hele kleine schuwe eendjes die daardoor vrij lastig te fotograferen zijn. Hieronder een mannetje. De vrouwtjes zijn net als bij de meeste andere eenden vrijwel helemaal bruin.

DSCF6527Wintertaling

Een soort die je veel minder vaak tegenkomt is de dodaars, een klein fuutje dat meteen onder water duikt als hij gevaar ruikt. Hier zat er een die zich durfde te laten zien. De krakeenden probeerden de dodaars te verjagen, maar die dook dan een paar meter verder weer op. Het is een dodaars in winterkleed. In de zomer zijn ze veel donkerder.

DSCF6532Dodaars

Hieronder nog een paar foto's uit een zonnige Bemmelse Waard

DSCF6544DSCF6552

Veel kolganzen in de polder in de winter, maar ook de grauwe ganzen zijn niet verdwenen. Langs het Groenlanden weggetje zat een grote groep grauwe ganzen.

DSCF6556Grauwe ganzen

Op de terugweg ben ik via het eiland in de Waal bij Nijmegen terug gelopen naar de stad. Er staat daar in de buurt van een klein waterplasje een rijtje lantaarnpalen en er leeft daar een torenvalkmannetje dat al maandenlang vrijwel altijd op één van de palen zit. Tijdens het gouden uur van deze dag zat hij weer op zijn plek in het zonnetje. De fotograaf werd duidelijk in de gaten gehouden.

DSCF6591aTorenvalk

Als aanvulling nog de eerste mooie vogelfoto van 2022, een torenvalk die recht in de camera keek.

zondag 1 augustus 2021

Laatste avond in Gent

824 Koning Willem IKoning Willem I

Met nog een paar laatste foto's van een korte stadswandeling op de laatste avond in Gent sluiten we dit verslag van onze Belgische stedentrips naar Antwerpen en Gent af. We waren verrast toen we in Gent een beeld van koning Willem I zagen staan dat vrij recent (2018) was geplaatst. Toen deze koning op de troon zat scheidde België zich af van Nederland en stuurde Willem een leger naar Brussel om de opstand de kop in te drukken. Dat laatste mislukte. Maar voor de ontwikkeling van Gent heeft de koning een paar belangrijke besluiten genomen. Hij heeft de universiteit van Gent gesticht en hij heeft besloten om het kanaal Gent Terneuzen aan te leggen. 

Tot slot nog een par laatste foto van Gent aan het begin van de avond.

835 Torens Gent 's avonds832  Leie vanaf Sint-Michielsbrug
827 Leie vanaf Sint-Michielsbrug
814 Oud postkantoor
816 Sint-Niklaaskerk en Belfort

Op zondag 1 augustus zijn we met trein en bus van Gent naar Nijmegen gereisd. Vanaf het moment dat we in Gent vertrokken tot het moment dat we thuis aankwamen heeft het onophoudelijk geregend. Gelukkig was het weer in Gent in de voorgaande dagen iets beter.

zaterdag 31 juli 2021

Filmlocatie - Emperor

Bijzonder gevalletje van een filmlocatie. In 2015 zijn in Gent opnamen gemaakt voor de film Emperor met onder andere Adrien Brody en Rutger Hauer. De film heeft in 2021 nog steeds de bioscoop niet gehaald. Het productiebedrijf ging failliet en vanwege financiële schandalen belandde de directeur in de gevangenis. Nu lijkt de film toch nog afgemaakt te worden en wie weet wordt de film in 2022 uitgebracht. 

De foto's hieronder zijn gemaakt tijdens de opnames, maar het is nog niet duidelijk of we dit exact zo terug gaan zien in de film.

Emperor, 2022?

Oud Postgebouw, Gent, 1 augustus 2021
Emperor, 2022?
Sint-Michielsbrug, Gent, 1 augustus 2021





Museum voor Schone Kunsten (MSK)

766 MSKMuseum voor Schone Kunsten

Vergeleken met het S.M.A.K. heeft het Museum voor Schone Kunsten (MSK) een meer klassieke collectie vanaf de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het museum ligt net als het S.M.A.K. in het Citadelpark. Ongeveer honderd jaar na de oprichting van het museum heeft men besloten om een eigen gebouw te creëren voor het museum. Het gebouw van architect Charles van Rysselberghe is gebouwd in een in neoclassicistische stijl. Dat wil zeggen met kenmerken van de bouwkunst van de oude Grieken en de Romeinen. Al vrij snel na de oplevering kreeg het museum een grote uitbreiding vanwege de Wereldtentoonstelling van 1913.

732 MSK - Jan van Eyck - Heilige BarbaraHeilige Barbara van Nicomedië - Jan van Eyck

Twee werken uit de middeleeuwen. Boven de Heilige Barbara van Nicomedië uit 1437 van Jan van Eyck. Men is het er niet over eens of dit een niet voltooid schilderij is of de oudst uitgewerkte tekening in de Nederlanden is. Het is van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en hangt tijdelijk in het MSK. Het museum in Antwerpen wordt verbouwd. 

Hieronder De Heilige Hiëronymus in gebed van Jheronimus Bosch. De schilder heeft zijn heilige naamgenoot meerdere keren afgebeeld. Vaak is dat met een leeuw die hem trouw is gebleven nadat hij een doorn uit de poot van de leeuw heeft gehaald. In die tijd had vrijwel niemand in Europa ooit een leeuw gezien. De leeuw op het schilderij lijkt dan ook meer op een gehandicapte hond.

730 MSK - De heilige HiëronymusDe Heilige Hiëronymus in gebed - Jheronimus Bosch

Dieren op schilderijen uit de zeventiende eeuw zijn vaak gerelateerd aan de jacht, zoals hieronder. Eerst Landschap met jachtbuit van Paul de Vos (1595-1678) die gespecialiseerd was in het schilderen van dieren. Daarna Stilleven van Peter Boel (1622-1674). De uil die leeft en geketend is aan een kooi wordt als lokvogel ingezet. Het puttertje zit vast aan een lijmstok en zal dus niet lang meer fladderen.

734 - MSK Paul de Vos - Landschap met jachtbuit
Landschap met jachtbuit van Paul de Vos

732 MSK Peeter Boel - StillevenStilleven - Peter Boel

Jan Fijt (1611-1661) schilderde een roerdomp en wat andere vogels die worden aangevallen door een paar honden.

736 MSK Jan Fijt - Roerdomp en eenden door honden verrast

Van een heel andere orde is het schilderij Watervogels van Melchior d'Hondecoeter (1636-1695). Een bonte verzameling van vogels waarvan de meeste niet of nauwelijks zijn te zien in de lage landen. Kroonkraanvogels komen uit Afrika, de nijlgans is pas in de twintigste eeuw in het wild in Europa verschenen, de roodhalsgans is een dwaalgast die hier eigenlijk niet voorkomt en ook de pelikaan zul je buiten de dierentuinen niet snel aantreffen. Blijkbaar waren er van al deze vogels al goede afbeeldingen beschikbaar rond 1685 toen dit schilderij werd gemaakt. Vaak werden opgezette exemplaren van de vogels gebruikt als model.

738 MSK Melchior d'Hondecoeter - Watervogels
Watervogels - Melchior d'Hondecoeter

Pieter Brueghel de Jonge maakte een heleboel kopieën van schilderijen van zijn vader. Een voorbeeld hiervan is Bruiloftsmaal in de schuur. Het origineel zagen we in 2014 in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

730 MSK Pieter II Breughel - Bruiloftsmaal in de schuur
Pieter Brueghel de Jonge - Bruiloftsmaal in de schuur

Hij maakte echter ook origineel werk zoals De dorpsadvocaat.

729 MSK Pieter II Breughel - Dorpsadvocaat
Pieter Brueghel de Jonge - De dorpsadvocaat

Veel Rubens tijdens onze reis naar Antwerpen en Gent. Ook in het MSK hing een schilderij van Rubens, Franciscus van Assisi ontvangt stigmata.

735 MSK Rubens - Franciscus ontvangt stigmata

Het volgende schilderij is van Pieter-Frans de Noter uit 1831. Hij schilderde vaak Gentse taferelen en dit is daar een voorbeeld van. Op de voorgrond het riviertje De Reep en op de achtergrond is de Sint-Baafs kathedraal te zien. De vier torentjes die er tegenwoordig op staan ontbreken hier.

748 MSK De Noter - Sint Baafs en de Reep

Iets moderner is Het Evenwicht de Krachten van Carel Willink uit 1963. Een aantal beelden die hij in Italië had gezien inspireerden hem tot een aantal grote schilderijen waar dit er één van is. Het is een typisch voorbeeld van het magisch realisme waarbij de klassieke beelden worden gecombineerd met een raket op de achtergrond. 

758 MSK Willink - Het evenwicht der krachten

749 MSK

765 MSK

De Gentse schilder François-Joseph Boulanger schilderde zijn Toreke op de Vrijdagmarkt in 1845. We zijn na ons bezoek aan het museum naar de stad gelopen en hebben gekeken hoe deze plek er nu uitziet. Het toreke staat er nog steeds, maar er is wel aan gesleuteld sinds die tijd.

746 MSK Boulanger - het torenke op de vrijdagmarkt
François-Joseph Boulanger - Toreke op de Vrijdagmarkt788 het torenke op de vrijdagmarkt

We hebben nog een tijdje door het oude centrum gewandeld. Hieronder de lakenhal die aan de Belforttoren vast zit. Op het plein voor de lakenhal en het Belfort hebben ze een foeilelijke stadshal neergezet. Een betonnen constructie met een enorm dak dat de prachtige historische gebouwen deels aan het zicht onttrekt. Je vraagt je toch af welke incompetente stadsbestuurders zo'n besluit nemen.

793 Gé voor Lakenhal

812 Foeilelijke stadshal GentStadshal