zondag 31 januari 2021

Coronawandelingen 7: Vogels spotten

Aangezien we nog steeds met ingrijpende beperkingen van onze vrijheid te maken hebben is er nog geen eind gekomen aan mijn coronawandelingen. Er valt veel te genieten op loopafstand van ons huis.

Veur-Lent

Meerdere keren per week doe ik mijn rondje in dit gebied. De afgelopen dagen waren er een paar mooie verschijningen. Tussen de vele eenden die hier zwemmen zat deze keer een mandarijneend.  

Mandarijneend ♂️

Er zitten veel torenvalken in dit gebied. Deze kwam heel dichtbij zitten en ze poseerde als een volleerd fotomodel.

Torenvalk ♀️

Een soortgenoot zat lekker zijn verenpak te verzorgen.

Torenvalk ♂️

Op een van de uiteinden van het eiland zit regelmatig een slechtvalk hoog in een boom. Zodra je ook maar een beetje in de buurt komt vliegt hij weg.

Slechtvalk

Dit kleine kalfje van de Schotse hooglanders had de cursus schattig in de camera kijken met succes afgerond.

Schotse hooglander (kalf)

Valkhof

In dit kleine parkje op een heuvel aan de Waal zitten in deze winterperiode vooral de bekende parkvogels. Zoals de merels, eksters, vinken en koolmezen.

Merel ♀️
 Merel ♂️

 Ekster
Vink ♀️
Koolmees

Tegen een boom midden in het park zat een boomkruiper. Door de schutkleuren valt het vogeltje amper op van een afstandje. De boomkruiper 'kruipt' langs boomstammen omhoog en zoekt dan met zijn relatief lange snavel naar insecten.

 Boomkruiper

Een stuk opvallender was deze grote bonte specht die langdurig op een boomstam zat te roffelen. Aan de rode vlek op het achterhoofd kun je zien dat dit een mannetje is.

Grote bonte specht ♂️

Ooijpolder

Tijdens mijn wandelingen rond Nijmegen gedurende de corona periode heb ik inmiddels meer dan 90 vogelsoorten op de foto kunnen zetten. De meeste soorten heb ik daarbij in de Ooijpolder aangetroffen. Ook in de winterperiode valt daar nog van alles te ontdekken.
Aan het begin van de Ooijpolder waren stukken overstroomd door de hoge waterstand in de Waal.


Er zitten veel putters in de Ooijpolder. Op sommige plekken kun je hele zwermen van deze prachtige vogeltjes zien. Mannetjes en vrouwtjes zijn lastig te onderscheiden. De rode vlek is bij mannetjes wat groter. Vermoedelijk staat op de foto hieronder een mannetje.

Putter

Een roodborst en een merel lieten zich hier mooi op de foto zetten. Ze lieten zich niet afschrikken door de drukte in het gebied.

Merel ♂️
Roodborst


In de weilanden van de Ooijpolder zit al een tijdje een vrij grote groep grote zilverreigers. Ze zijn nogal schuw en laten je niet dichtbij komen met je camera. Toch is het gelukt om er een paar op de foto te zetten.

Grote zilverreiger

Na een lange periode van droogte is de Oude waal weer helemaal volgestroomd. 


Dit heeft meteen een heleboel eendensoorten aangetrokken. Naast de alom aanwezige wilde eend zaten er tafeleenden, krakeenden, wintertalingen en bergeenden.

Wilde eend ♂️
Tafeleend ♂️
Wintertalingen 2♂️ en 2♀️

De voorste bergeend is een mannetje, de andere het vrouwtje. Het mannetje is te herkennen aan de rode knobbel op de snavel.

Bergeenden ♂️ en ♀️
Krakeenden ♂️ en ♀️

Op één van de eilandjes in het water zat een groep blauwe reigers. Denk nooit dat ze niet doorhebben dat je ze staat te bespieden. Één van de blauwe reigers keek recht in de camera.

Blauwe reigers

Aan de overkant van de dijk in het weiland zaten honderden kolganzen die in dit gebied overwinteren.

Kolganzen

Een tijdje geleden liep ik door de polder en hoorde op een afstandje geknal. Het bleken jagers te zijn die het op fazanten voorzien hadden. Een deel van de fazanten is de dans ontsprongen. Er stonden er drie bij elkaar bij een ondergelopen stukje bos.

Fazant ♂️ 

Het laatste stukje van de wandeling voert langs de Waalkade. Daar zijn altijd wel een paar aalscholvers en kokmeeuwen om de boel op te vrolijken.

Aalscholver
Kokmeeuwen